Jump menu

Main content |  back to top

Hírek és sajtóközlemények

Bemutatkoztak Magyarország legtakarékosabb autói

A Shell Eco-marathon Europe versenyen bebizonyítják, hogy 1 liter üzemanyaggal akár a Budapest-Párizs távot is meg lehet tenni
place Holder

Budapest, 2011. május 19. – Rajtra készek a magyar Shell Eco-marathon Europe versenyzők: ma mutatkozott be az öt - egyetemistákból, főiskolásokból és középiskolásokból álló - lelkes csapat. Prototípus kategóriában indul a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara, a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, valamint a Kecskeméti Főiskola. UrbanConcept kategóriában a győri Széchenyi István Egyetem versenyez.

Európa-szerte több mint 3000 diák és tanár számos középiskolából, egyetemről és főiskoláról már hónapok óta dolgozik egyedülálló, futurisztikus autókon. A csapatok céljai megegyeznek: minél nagyobb távot megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. Ezeknek a fiatal műszaki szakembereknek megadatott a lehetőség, hogy május 26. és 28. között a németországi EuroSpeedway Lausitz pályán teszteljék járműveik üzemanyag-hatékonyságát a 27.

Shell Eco-marathon Europe versenyen. Idén 168 Prototípus és 54 UrbanConcept jármű versenyez: 222 csapat 26 országból. Idén rekordszámú magyar csapat nevezett a Shell Eco-marathon európai versenyére. Günther Oettinger, az Európai Unió energiaügyi biztosa is támogatását adta az idei eseményhez.

„A hatékonyság növelésének érdekében a töltésvezérlést fejlesztettük, valamint egy elég bonyolult számítógépes rendszerrel oldjuk meg a napelemek töltésének felhasználását. A futómű is megújult a jármű még nagyobb stabilitása érdekében” – mondta a győri SZEnergy Team, akik tavaly egyedüli csapatként pozitív energiamérleggel zárták a versenyt.

„A modern autógyártásban is használt alapanyagokat alkalmazunk, az üveg- és szénszálas technológiával ugyanis nagyon sok súlyt megspórolunk. Érdemes a természetet másolni, mert sokszor okosabb megoldásokkal bír, mint amit az emberek képesek kitalálni” – mondta Makida László, a pécsi Team Orca menedzsere.

SAP Racing Team, Budapest: „Idén 2000 kilométert szeretnénk megtenni új autónkkal. A legjobb helykihasználás érdekében a jármű teljesen a pilóta köré lett építve, illetve hátsókerék-kormányzást alakítottunk ki a méretcsökkentés érdekében. Az autóba egy egyedileg tervezett és épített motor is került.”

„A Shell Eco-marathon Europe verseny tapasztalatai arra késztetnek minket, pedagógusokat, hogy minél több tehetséges fiatalt segítsünk céljaik elérésében” – fejtette ki Bagány Mihály, a magyar csúcstartó Kecskeméti Főiskola felkészítő tanára. A csapat tavaly 1588 kilométert tett meg egyetlen liter üzemanyag felhasználásával, ami valamivel több, mint a Budapest-Párizs táv.

„Büszkék vagyunk rá, hogy mi lehetünk az első magyar középiskolás csapat a versenyen. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy kiváló versenyeredményekkel térjünk haza. 29 csapat regisztrált az akkumulátoros meghajtású, plug-in kategóriában, így nagy a kihívás a helytállásra” – jegyezte meg Csorba János, a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola projektvezető tanára.

„Idén ismét bebizonyíthatják a tehetséges magyar diákok, hogy összehangolt csapatmunkával és lelkesedéssel óriási rekordokat lehet megdönteni, amiben mi maximálisan támogatjuk őket a Shell Eco-marathon Europe verseny megszervezésével” – mondta Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke.

A 2010-es európai eseményen megdőlt az egyetlen liter üzemanyaggal megtett távolság rekordja, az első helyezett 4896,1 kilométert tett meg.

Tekintse meg az alábbi rövid videót az eseményről:

http://www.shell.com/home/content/ecomarathon/europe/

Az alábbi közösségi oldalakon is csatlakozhat hozzánk:

twitter.com/shell_ecomar

www.facebook.com/shell.ecomarathoneurope