Jump menu

Main content |  back to top

Hírek és sajtóközlemények

Magyar rekorddal zárul a 28. Shell Eco-marathon Europe verseny

A magyar csapatok ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtottak mindkét kategóriában

Ismét magyar rekorddal zárul a 2012-es Shell Eco-marathon Europe verseny: a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata 2696 kilométeres eredménye az előkelő második helyre volt elég. A csapat egyetlen liter benzinnel el tudna jutni Norvégia legészakibb pontjától egészen Milánóig. Az örök ellenfél, a Microjoule-La Joliverie csupán 137 kilométerrel többet, 2833 km-t teljesített a Prototípus kategóriában.

„Sokan kérdezik tőlünk, vajon mi lesz a jövő üzemanyaga. Az én válaszom mindig az, hogy a mérnökeink, hiszen ők azok, akik majd megtalálják a választ. Ez a verseny nagyon jó lehetőség mindannyiunknak, hogy a jövő legjobb alternatív üzemanyagát keressük” – mondta Bagány Mihály, a Kecskeméti Főiskola felkészítő tanára.

A Pécsi Tudományegyetem és a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola csapatai szintén remekeltek a Prototípus kategóriában, előbbi 86 km/kWh eredménnyel zárta a versenyt a középmezőnyben az utolsó napon, míg a középiskolások remek munkájának gyümölcse a 19. helyezést hozta meg a csapatnak, 175 km/kWh teljesítménnyel.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a diákok saját erőből, rekordidő alatt tudtak egy olyan járművet építeni, ami nemcsak, hogy átment gond nélkül a technikai ellenőrzésen, hanem értékelhető eredményt ért el a csapat egy nagyon nehéz mezőnyben. Nagyon sok tapasztalatot szerzetünk, amit majd megpróbálunk minél jobban hasznosítani a jövő évi felkészülés során” – mondta Csorba János felkészítő tanár.

Az UrbanConcept kategóriában induló győri Széchenyi István Egyetem második lett a napelemes kategóriában 85 km/kWh-s teljesítménnyel.

„Az időjárás nagyon gyorsan változott a verseny alatt, sok szerencse is kellett ahhoz, hogy napsütésben menjünk a pályára. Végül az utolsó versenynapon sikerült is mérhető eredményt elérnünk, aminek nagyon örült a csapat, ráadásul 121,7%-os pozitív energiamérleggel zártuk a versenyt” – mondta Pup Dániel csapatmenedzser.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara idén sajnos nem tudott mérhető eredményt produkálni motorhiba miatt.

A legfrissebb híreket és a Shell Eco-marathon Europe 2012 eredményeit a www.shell.com/home/content/ecomarathon/events/europe/ honlapon, vagy a közösségi médiában követhetik:

Facebook
http://www.facebook.com/ecomarathoneurope
Twitter
http://twitter.com/#!/shell_ecomar
YouTube videómegosztó
http://www.youtube.com/playlist?list=PL027E2B6D9900A88F
Flickr
http://www.flickr.com/photos/shell_eco-marathon/


A Shell Eco-marathon Europe-ról
A Shell Eco-marathon a világ egyik leginnovatívabb és kihívásokkal teli diákverseny. Évente szervezik Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában. A középiskolai és főiskolai/egyetemi diákok a világ minden tájáról érkeznek, hogy megtervezzék, megépítsék és versenyezzenek energiatakarékos járműveikkel.

A verseny győztese az, aki a legnagyobb távot teszi meg 1 kWh vagy 1 liter üzemanyaggal. Ez az esemény kitűnő találkozási pont a jelen és a jövő vezetőinek, akiknek szenvedélye az olyan fenntartható megoldások keresése, melyek megfelelnek korunk energetikai kihívásának. A Shell Eco-marathon fontos részét képezi a Shell fenntartható mobilitással kapcsolatos tevékenységeinek.


A 28. Shell Eco-marathon Europe verseny időpontja és helyszíne 2012. május 17-19., Rotterdam, Hollandia. Több mint 200 csapat vesz részt 24 országból. Az esemény kísérőrendezvényein az érdeklődők tájékozódhatnak a jövő energetikai megoldásairól.

A globális kezdeményezésű Shell Eco-marathon versenyt világszerte az alábbi helyszíneken rendezik meg: Shell Eco-marathon Americas március 29. és április 1. között, Houston, USA, illetve Shell Eco-marathon Asia: július 4-7., Kuala Lumpur, Malajzia.

place Holder
place Holder
place Holder