Jump menu

Main content |  back to top

Legújabb sajtóinformációk

A SCUDERIA FERRARI LEGÚJABB MODELLJE KÉSZEN ÁLL AZ IDEI VILÁGBAJNOKSÁGRA

AZ F138 az olasz istálló 59. Forma-1-re tervezett autója, amely megalkotói szerint a tavalyi évben tapasztalt megbízhatóság mellett még nagyobb teljesítményt ígér
A SCUDERAI FERRARI LEGÚJABB MODELLJE KÉSZEN ÁLL AZ IDEI VILÁGBAJNOKSÁGRA

Maranelló, 2013. február 6. - A Scuderia Ferrari legújabb Forma 1-es együléses versenyautóját a Ferrari főhadiszállásán, az olaszországi Maranellóban leplezték le hatalmas érdeklődés közepette.

Az eseményen részt vett Luca di Montezemolo, Stefano Domenicali, Fernando Alonso és Felipe Massa is. Az új autó bemutatóján, amit Alonso és Massa vezet majd a 2013-as Forma 1-es szezonban, zsúfolásig megtelt a terem nemzetközi újságírókkal, akik alig várták, hogy elsőként láthassák a Ferrari F138-at.

Az F138 az 59. autó, amit a Ferrari kifejezetten a Forma-1 világbajnokságra készített.  A modell a verseny évére és a hengerek számára utal, hiszen az idei a nyolcadik, és egyben az utolsó év, amikor V8-as motorokat láthatunk a versenyen. Az autó a Scuderai idei technikai és versenyszabályai szerint készült, amelyek alapvetően megfelelnek a tavalyi szezon előírásainak.

Ezért az F138 a tervezés szempontjából az F2012 továbbfejlesztésének tekinthető, annak ellenére, hogy a legjobb teljesítmény érdekében minden egyes elemét újragondolták, miközben az autó minden olyan tulajdonsága megmaradt, amelyeknek az elmúlt szezonban tapasztalt különleges megbízhatóságát köszönhette.

Az együttműködés 1929-re tekint vissza, amikor a Shell személyesen Enzo Ferrarinak biztosított üzemanyagot és kenőanyagokat. A Shell és a Ferrari 1950-ben együtt indult életük első Forma-1-es versenyén, és a legutóbbi szezonban ünnepelték 500. közös futamukat. A Shellel való technikai együttműködés tovább bővült az üzemanyagok és kenőanyagok terén a még jobb teljesítmény érdekében, és azért, hogy ez a teljesítmény a motor teljes élettartama során fennmaradjon, egyre kisebb fogyasztás mellett.

„A Ferrari már hosszú évek óta a Shell technikai partnere. A szövetségünk ereje abban rejlik, hogy technikai és kereskedelmi szempontból is szorosan együttműködünk. A Forma-1-es motorokra vonatkozó szabályokat jelenleg befagyasztották, így csak az üzemanyagok és kenőanyagok fejlesztésével lehet a motor teljesítményét maximalizálni. Még egy fél lóerő is fontos lehet, minden csepp számít” nyilatkozta Stefano Domenicali, a Scuderia Ferrari csapatfőnöke.

„Fantasztikusan néz ki az autó, és tényleg alig várjuk, hogy kipróbáljuk, hogyan teljesít a pályán. A Shell az F138 nagy teljesítményű üzemanyagainak és kenőanyagainak fejlesztésének minden egyes szakaszában szorosan együttműködött a Scuderia Ferrarival. Izgatottan várjuk, hogy a csapat hogyan szerepel az idei szezonban”- mondta Richard Bracewell, a Shell szponzorációs vezetője.