Jump menu

Main content |  back to top

Legújabb sajtóinformációk

Izgalmas technológiák a Shell Eco-marathon Europe 2014-en

Ismét öt magyar csapat indul Európa egyik legrangosabb energiahatékonysági diákversenyén .

Mindannyian azért érkeznek, hogy egy liter üzemanyaggal vagy egy kilowattórának megfelelő energiával a lehető legnagyobb távolságot tegyék meg saját tervezésű és építésű járműveikkel. 

A résztvevő európai és afrikai diákok innovatív technológiák fejlesztésével és külső partnerek támogatásával dolgoznak azon, hogy még több kilométert hozzanak ki autóikból. Rotterdam idén május 15. és 18. között ismét a világ egyik legizgalmasabb üzemanyag-hatékonysági és mobilitási versenyének, illetve kiállításának ad otthont a Shell Eco-marathon 2014 rendezvény keretében.

Idén 200 - köztük öt magyar - csapat kapott meghívást, akik a futurisztikus „Prototípus” vagy az inkább a hétköznapi autókhoz hasonló járműveket felvonultató „Városi Koncepció” kategóriákban nevezhetnek. A versenyzőknek idén új kihívással kell szembenézniük, hiszen megváltozik a pálya iránya, emiatt újra kell tervezniük vezetési stratégiáikat.

„Tavaly lenyűgözött minket a verseny hangulata, a csapatok profizmusa és az autók innovatív dizájnja. Idén ismét szerte Európából várunk vendégeket, és látogatók tízezreire számítunk Rotterdamból illetve számos más városból, akik mind azért jönnek, hogy saját Eco-marathon csapatuknak szurkoljanak. Fantasztikus érzés látni, ahogy zseniális fiatal tehetségek megfeszített munkája gyümölcseként üzemanyag-hatékony járművek születnek. Minden csapatnak sok szerencsét kívánok és remélem, hogy a jövőben is részt vesznek majd a versenyen” - mondta Erényi Balázs a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöke.

Új csapatok, új technológiák

2014 egyik újdonsága, hogy idén számos csapat érkezik az afrikai kontinensről a Shell Eco-marathon Europe versenyre, hiszen nigériai, marokkói és tunéziai csapatok is versenyre kelnek európai társaikkal. Így a győri Széchenyi István Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Kecskeméti Főiskola és egyetlen középiskolaként a Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola diákjainak is új versenytársakkal kell szembenézniük az idei megmérettetésen.

A járművek tervezési és építési szakaszaiban a nemzetközi csapatok olyan újító technológiákat alkalmaznak, mint például az aerodinamika optimalizálása professzionális szélcsatornás teszteléssel. Szintén innovációnak számít az alkatrészek illetve a műszerfal háromdimenziós nyomtatása. Az intézményekkel és cégekkel való technikai együttműködések mellett néhány csapat kreatív partnereket is bevon a felkészülésbe. Az egyik jármű karosszériáját díszítő grafikát például általános iskolás diákok tervezték. Európa-szerte számos csapat folyamodott rendszámtábláért, amellyel járműveik részt vehetnek a közúti forgalomban.

Idén először a Shell partnerei között üdvözölheti az Eurosportot, így a nemzetközi televíziós közönség is bepillantást nyerhet a rendezvénybe. „Úton Rotterdam felé” címmel egy mini filmsorozat keretében a csatorna végigkíséri a csapatok fejlődését és mindazokat a kihívásokat, amelyekkel meg kell küzdeniük, mire járműveik elkészülnek a versenyre. A Eurosport május végén és júniusban 54 országban egy félórás műsort sugároz a versenyről és a csapatokról.

Shell Eco-marathon Europe 2014

Eszközök oldal