Ausztria

A "GO" nevű osztrák elektronikus útdíj-rendszer minden 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járműre kötelező érvényű. A "Maut" nevű adó a megtett távolság arányában fizetendő útdíj, amelyet az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak használatáért vetnek ki. A megtett távolságot a kötelezően előírt fedélzeti készülék, a "GO box" méri. A kilométerdíjak mértéke a tengelyek számától függ.

Útdíj kifizetés

Az euroShell Card ügyfelei kártyáikkal gyorsan és könnyen, ráadásul kétféleképpen is megfizethetik az útdíjat:

 • Előre fizetés: Ehhez csak föl kell töltenie Go box egyenlegét egy 75 és 500 euró közötti összeggel, mely az áfa tartalmat is magában foglalja. A keretösszeg automatikusan csökken a fizetőkapuk alatt történő minden egyes áthajtásnál. Az útdíj fizetéséhez szükséges feltöltést az euroShell Card üzemanyagkártyával Ausztria valamennyi GO értékesítő és szervizhelyén megoldhatja.
 • Utólagos fizetés: A GO box automatikusan rögzíti az aktuálisan fizetendő útdíj összegét. Ezt az összeget az euroShell Card üzemanyagkártyához tartozó szokásos számlára terhelik. A jobb készpénzforgalom eléréséhez válassza az utólagos fizetési lehetőséget, hiszen a számlázási időszak végén esedékes fizetési kötelezettséggel növekszik a vállalat likviditása. Számlájával a gépkocsivezetők által naponta fizetett osztrák útdíjak is kiválóan nyomon követhetők.

Az osztrák útdíjfizetéssel kapcsolatban bővebb információt talál a Go-Maut honlapján:

http://www.go-maut.at/startseite

Osztrák alagutak:

Az alábbi alagutak mind beletartoznak a GO rendszerbe. Amikor a GO box készülékkel felszerelt jármű áthalad ezeken az alagutakon, a rendszer automatikusan kiszámlázza az alagúthasználati díjat.

 • Arlberg-alagút (az S16 fizetős autópálya része)
 • A Tauern- és a Katschberg-alagút (az A10 fizetős autópálya része)
 • Karawanken-alagút (az A11 fizetős autópálya része). Ez 7864 m hosszú és átnyúlik egészen Szlovéniába
 • A Felbertauernstrasse-alagút, amely Ausztria déli irányú forgalmának fontos alternatív útvonala

2012.01.01-jétől érvényes osztrák útdíjak

Németország

A német autópályákon a 12 tonna megengedett össztömegű vagy azt meghaladó teherautóknak az ún. "Maut” autópálya-használati díjat kell megfizetniük. A kilométerdíjak mértéke a tengelyek számától és az emissziós besorolástól függ.

Útdíj kifizetés:

Az euroShell Card ügyfelei a díjat háromféleképpen fizethetik meg:

 • automatikusan, fedélzeti egységgel
 • az interneten keresztül
 • az önkiszolgáló termináloknál az euroShell Card üzemanyagkártyával vagy a Toll Collect kártyával (regisztrált felhasználók)

Fizetés fedélzeti egységgel vagy az interneten keresztül

Ahhoz, hogy fedélzeti egységgel vagy az interneten keresztül fizethessen útdíjat, előbb regisztrálnia kell vállalatát és a járműveket az útdíj rendszerben. A regisztrációt követően a regisztrált ügyfelek egy Toll Collect kártyát kapnak, amellyel az önkiszolgáló termináloknál kényelmesen előjegyezhetik az utazásokat.

A Toll Collect kártya révén van lehetőség a fedélzeti egység beszereltetésére is. Nem kell minden út során megállnia és fizetnie. Hosszú távon a fedélzeti egység kínálja a legkényelmesebb, leghatékonyabb megoldást. Az fedélzeti egység beszerelését hitelesített műhelyekben végzik.

Fizetés az önkiszolgáló terminálnál

Keresse meg a legközelebbi önkiszolgáló terminált, ahol "manuálisan" kifizetheti az útdíjat.

Önkiszolgáló terminálhelyek listája

Bármelyik fizetési lehetőséget választja, legyen szó a fedélzeti egységről, az internetes foglalásról vagy az önkiszolgáló terminálról, az összeg egyértelműen jelenik meg az euroShell Card üzemanyagkártyával számlaösszesítésében, a fizetés pedig egyszerű és kényelmes.

A német útdíjfizetéssel kapcsolatban bővebb információt talál a Toll Collect honlapján:

http://www.toll-collect.de/en/home.html

Svájc

Az LSVA nevű svájci útdíj minden 3,5 tonnánál nagyobb áruszállító tehergépkocsira vonatkozik. Ez az adónem Svájc valamennyi úttípusán (autópályákon és országutakon egyaránt) érvényes. Az útdíjat a jármű megengedett össztömege, az országon belül megtett út hossza és a jármű emissziós besorolása alapján számítják ki.

Az útdíj fizetése:

 • Az országba először belépő járművekhez a svájci vámhatóság járműazonosító kártyát ad ki, amely a későbbiekben is használható az országba lépéskor.
 • A gépkocsivezetőknek a vámházakban elhelyezett terminálokon kell megadniuk a kilométeróra állását az országba érkezéskor, amelyről nyugtát kapnak. Az ország elhagyásakor az új kilométeróra-állást rögzíteniük kell a nyugtára, majd alá kell írniuk.
 • Az euroShell kártyával a svájci útdíj is kifizethető ezeknél a termináloknál. A tranzakció pedig a következő euroShell kártya számlán jelenik meg.
 • A svájci útdíjról további információt az Eidgenössische Zollverwaltung honlapon talál. 

More in Útdíjak és útadók

Útdíjak a Benelux országokban és Franciaországban

A Benelux országok sikeresen vezették be az eurovignette rendszert, míg Franciaországban egy összetettebb útdíjfizetési rendszer működik. Tudja meg, hogyan fizethető euroShell Carddal az útdíj a Benelux országokban és Franciaország területén

Útdíjak Közép- és Kelet -Európában

Közép- és Kelet-Európában különböző útdíjfizetési rendszerek vannak. Majdnem minden ország saját útdíjfizetési rendszert vezetett be. Évek óta a Shell szakértelemmel segít ügyfeleinek az útdíjak fizetésében és figyelemmel kísér minden útdíjfizetéssel kapcsolatos változást. Töltse le a Premid-regisztráció útmutatóját

You May Also Be Interested In

Energia és Innováció

Így tárunk fel további, a jelenleginél tisztább energiahordozókat az előttünk álló évtizedekre az emberi zsenialitás, az innováció és a technológia segítségével.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság lényege a Shellnél az, hogy felelős módon biztosítsunk energiát a világ növekvő igényeinek kielégítésére.