Olaszország

Az olasz autópályák többségén valamennyi jármű után útdíjat kell fizetni. Az olasz autópályákat összesen több mint húsz különböző magáncég üzemelteti. Az útdíj kiszámításának alapja a magasság és a tengelyszám, de ez üzemeltetőnkét változik.

Az olaszországi autópályadíjakat az euroShell Card ügyfelei három módon egyenlíthetik ki:

 • Viacarddal
 • Viacarddal és Telepasszal

Viacard

Ha nem szeretné, hogy a gépkocsivezetők készpénzt vigyenek magukkal, a Viacard a legjobb módszer az olasz autópályadíjak fizetésére. Közvetlen kifizetésként semmilyen üzemanyagkártya nem használható, a hitelkártyák nagy hátránya pedig az, hogy azok után nem igényelhető vissza az áfa.

Telepass

A Telepass elektronikus fizetési rendszer segítségével a gépkocsivezetők megállás nélkül hajthatnak keresztül a különleges díjfizető kapukon. Az eszközt egyszerűen a jármű szélvédőjéhez kell rögzíteni. Amint a jármű keresztülhalad a díjfizető állomáson, a rendszer kiszámolja a fizetendő autópályadíjat, majd ezt automatikusan hozzáadja a Viacard számlához, ami pedig összekapcsolható az euroShell Card számlával.

A Telepass a Viacard kiegészítője és nem alternatívája, ezért csak érvényes Viacard birtokában rendelhető meg. A Viacard és a Telepass is korlátlan ideig érvényes, nincs lejárati dátumuk.

Telepass Premium Truck kártya

Az olasz Autostrade vállalat vezette be ezt az újfajta Telepass Premium Truck kártyát. Ha a Telepass készülékkel és truck kártyával rendelkező ügyfelek egy Shell töltőállomásnál tankolnak, árengedményben részesülnek az olaszországi útdíjak megfizetésénél: minden liter olaszországi autópálya melletti Shell töltőállomásnál vásárolt üzemanyagért 1 euró centet spórolnak (áfával).

Minden tankolásnál tetszés szerinti fizetőeszközzel lehet fizetni, és a Premium Truck kártyát csak a tranzakció végén a POS-kártyaolvasónál kell használni; így bizonyítható a megvásárolt üzemanyag mennyisége.

A Premium Truck kártya bármely 3,5 tonnánál nehezebb jármű esetében, a Telepass eszközzel együtt használható. A Premium Truck kártya ára havonta 4 euró plusz áfa, és az olaszországi útdíjakkal együtt kerül számlázásra. A Telepass eszköz bérleti díja 1,04 euró+áfa/hó.

A Telepass Premium Truck kártyás ügyfelek további előnyökhöz is juthatnak, például az olaszországi autópályák töltőállomásokhoz tartozó vendéglőiben akár 20%-os árengedményben részesülhetnek.

Amennyiben érdekli a regisztráció az olasz útdíjfizetésre, kérjük, hívja ügyfélszolgálati központunkat a 06 1 480-11-11-es telefonszámon vagy írjon e-mailt a roadservices-hu@shell.com címre.

2012.01.01-jén érvénybe lépő olasz autópályadíjakkal kapcsolatos változások

Portugália

Az összes portugál autópályát egyetlen cég, a Brisa üzemelteti. A Shell segítségével az ügyfelek háromféleképpen fizethetik meg a portugál autópályadíjakat:

 • Servisa kártyával 
 • Via Verde nevű fedélzeti egységgel 

Servisa kártya

A Servisa kártya a legtöbb spanyol és portugál autópálya esetében használható díjfizetésre.

Ha Servisa kártyáját vagy VIA T készülékét a Shellnél (illetve partnerünknél, az FDE-nél) rendeli meg, akkor a következő előnyökben részesül:

 • akár 2 hónappal későbbre halasztott kamatmentes fizetés
 • áfa-visszatérítés a Shell partnerén, az FDE-n keresztül (fontos, hogy az áfa-visszatérítés igényléséhez a díjfizető kapunál kapott jegyeket kell használni)
 • a Shellnek már benyújtott bankgarancián kívül nincs szükség további bankgaranciára 

Via Verde

A Via Verde elektronikus egységét a jármű szélvédőjére rögzítik.

A készülékek az autópálya-üzemeltető cégtől bérelhetők (járművenként egy).

A Via Verde előnyei:

 • kedvezmény a 3-as vagy 4-es besorolású járművekre a Brisa autópályákon (50% 22 és 7 óra között, illetve 30% 10 és 16 óra között)
 • nem kell megállni a fizetőkapuknál, hanem a Via Verde kártyával rendelkezőknek fenntartott sávban egy elektronikus rendszer rögzíti az áthaladást.
 • Más fizetési módoktól eltérően itt lehetőség van áfa-visszatérítésre

Amennyiben érdekli a regisztráció a portugál útdíjfizetési rendszerre, kérjük, hívja ügyfélszolgálati központunkat a 06 1 480-11-11-es telefonszámon vagy írjon e-mailt a roadservices-hu@shell.com címre

Portugál hidak

A 25 de Abril és a Vasco da Gama híd

A Tejo folyó fölött átívelő két híd Lisszabont köti össze Dél-Portugáliával. Az 25 de Abril híd az A2 autópálya, a Vasco da Gama híd pedig az A12 autópálya része. Az átkelésért mindkét híd esetében az euroShell Card üzemanyagkártyával, a Servisa kártyával, illetve a Via Verde készülékkel is fizethet.

Portugál autópályadíjak:

Portugál A22

Portugál A23

Portugál A24

Portugál A25

 

Spanyolország

Az spanyol autópályákat összesen több mint húsz különböző magáncég üzemelteti. Ennek megfelelően a díjak is eltérőek. A Shell segítségével az ügyfelek háromféleképpen fizethetik meg a spanyol útíjakat:

 • a Via T nevű fedélzeti egységgel
 • a Servisa kártyával 2013. január elsejéig. Ezt követően semmilyen kártyával nincs lehetőség az útdíj fizetésére
 • közvetlenül az euroShell Card üzemanyagkártyával 2013. január elsejéig. Ezt követően semmilyen kártyával nincs lehetőség az útdíj fizetésére.  

VIA T

A Via T a legtöbb spanyol autópálya esetében használható díjfizetésre. A bérelhető Via T elektronikus egységet a jármű szélvédőjére rögzítik.

A Via T készülékkel akár 50%-os kedvezmény is igénybe vehető. A kedvezmény kiszámításakor azt veszik figyelembe, hogy a vállalat járművei az adott hónapban milyen gyakran használták az autópálya-szakaszt.

A VIA T készülékkel felszerelt járműveknek nem kell megállniuk a díjfizető kapuknál, hanem a részükre fenntartott VIA T sávban egy elektronikus rendszer rögzíti az áthaladást.

A készülékek az autópálya-üzemeltető cégtől bérelhetők. A megrendelésen fel kell tüntetni a készüléket használó jármű rendszámát.

Servisa kártya (csak 2013 január 1-ig)

A Servisa kártya a legtöbb spanyol és portugál autópálya esetében használható díjfizetésre. Az adott kártyával – kártyánként és havonta az utazások számától függően – akár 50%-os kedvezmény is igénybe vehető. Mindegyik kártya 12 hónapig érvényes, és évente megújítják.

Ha Servisa kártyáját vagy VIA T készülékét a Shellnél (illetve partnerünknél, az FDE-nél) rendeli meg, akkor a következő előnyökben részesül:

 • akár 2 hónappal későbbre halasztott kamatmentes fizetés
 • áfa-visszatérítés a Shell partnerén, az FDE-n keresztül (fontos, hogy az áfa-visszatérítés igényléséhez a díjfizető kapunál kapott jegyeket kell használni)
 • a Shellnek már benyújtott bankgarancián kívül nincs szükség további bankgaranciára 

Közvetlen díjfizetés az euroShell Card kártyával (csak 2013 január 1-ig)

A gépkocsivezetők az euroShell Card üzemanyagkártyát a legtöbb spanyol autópálya-üzemeltető cégnél használhatják díjfizetésre, ami jelenleg a teljes autópálya-hálózat 80%–át jelenti.

Az euroShell Card üzemanyagkártyával az adott üzemeltető által biztosított kedvezményeket veheti igénybe.

A díjakról, kedvezményekről és hasonló adatokról bővebb információt a spanyol autópálya-szövetség honlapján talál.

Amennyiben érdekli a regisztráció a spanyol útdíjfizetésre, kérjük, hívja ügyfélszolgálati központunkat a 06 1 480-11-11-es telefonszámon vagy írjon e-mailt a roadservices-hu@shell.com címre.

Szlovénia

Szlovéniában az utak 83%-a díjköteles. Szlovénia 441,2 km-es autópálya és autóút hálózata, valamint a 123,1 kilométernyi összekötőút a DARS felügyelete alá tartozik, illetve ez a szervezet végzi a karbantartást is. Az útdíjakat 20 díjfizető kapunál, összesen 158 díjfizető sávnál szedik be (beleértve a Karavanken alagútnál található fizetőkaput is).

Az útdíj fizethető készpénzzel (euró, USD, CHF, HRK), bankkártyával ésüzemanyagkártyával:euroShell kártyával vagy ABC elektronikus fedélzeti egységgel.

Az útdíj jegyek nem tehetők át egyik járműről a másikra és csak egy meghatározott távra érvényesek (pl. Ljubljana - Torovo - Ljubljana). Az ABC elektronikus egység ára: 53,00 euró (7 évig érvényes)

Az ABC rendszert használók az alábbi előnyökben részesülnek:

 • megállás nélküli áthaladás a ABC jelzésű kapuknál 40 km/h, a ‘kombinált’ kapuknál 5 km/h maximális sebességgel
 • az előre feltöltött összegtől függően igénybe vehető sávos kedvezmények, és árkedvezmények a feltöltött összegre vonatkozóan
 • bármilyen összeg feltöltésének lehetősége
 • a havi útdíj összegétől függően és szerződés esetén késleltetett útdíj fizetési lehetőség, árkedvezmény
 • az ABC egység összekötése bankkártyával, és havi egyszeri fizetés lehetősége
 • internetes előre feltöltés lehetősége a www.dars.si vagy a www.popabc.si honlapon

A visszafizetett összeg az előzetesen feltöltött egyenlegtől függ:

 • 60 és 210 euró közötti egyenleg esetén 5%,
 • 210 eurós vagy magasabb egyenleg esetén 10%,
 • 400 eurónál magasabb egyenleg esetén 13%.

Elosztási pontok:

 • a kombinált díjfizető sávok kimenő kapuinál a zárt rendszerben, és a nyitott rendszerek kombinált díjfizető ki- vagy bemenő kapuinál;
 • a Felhasználói Központban (Grič 54, Ljubljana) és
 • a DARS eladási osztályán , Dunajska 7, Ljubljana.
 • az autópálya szervizhelyei közül az előre kijelölt elosztási pontokon.
 • a több, mint 3 tengellyel, maximum 3500 kg megengedett súllyal rendelkező, továbbá a több, mint 3 tengellyel rendelkező, olyan járműveknél, ahol a vontatott jármű meghaladja a 3500 kg megengedett összsúlyt.

FONTOS! Az euroShell Carddal feltölthető a fedélzeti egység. A fedélzeti egység csak kézpénzzel, bank-és hitelkártyával vásárolható meg (euroShell Carddal nem).

Jelenleg nincs lehetőség UTÓLAGOS FIZETÉSRE. A sofőr a díjfizető kapunál választhatja az ELŐZETES FIZETÉST, ilyen célra az euroShell Cardot is elfogadják. Az ABC fedélzeti eszköz használatára és az internetes feltöltésre vonatkozó útmutatók a következő honlapokon érhetők el: www.dars.si vagy www.popabc.si.

Nincs gyors áthaladási lehetőség a Hrušica fizetőkapunál; ott az összes jármű számára meg kell fizetni a Karavanke alagút díjat; az ABC rendszer felhasználói a két jobboldali kombinált sávnál egyenlíthetik ki a díjat.

A megállás nélküli áthaladás az ABC jelzésű kapukon át 40 km/h sebességgel lehetséges.
 

Bővebben az Útdíjakról és útadókról

Útdíjak az Eurovignette országokban

Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Svédországban és Luxemburgban a papír alapú matricákat elektronikus matrica rendszer váltotta fel. Az euroShell kártyával egyszerűen és kényelmesen megvásárolhatja az eurovignettet.

You May Also Be Interested In

Energia és Innováció

Így tárunk fel további, a jelenleginél tisztább energiahordozókat az előttünk álló évtizedekre az emberi zsenialitás, az innováció és a technológia segítségével.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság lényege a Shellnél az, hogy felelős módon biztosítsunk energiát a világ növekvő igényeinek kielégítésére.