Jump menu

Main content |  back to top

A klímaváltozás és a Shell

Vállalatunk 1997-ben az elsők között ismerte fel a klímaváltozás fenyegető mivoltát.

Lépéseket tettünk a kormányok, az iparág és a felhasználók felé is, felhívtuk figyelmüket erre a veszélyre; mi magunk is különböző intézkedéseket vezettünk be ennek kiküszöbölésére.

Döntő fontosságú a szénből, olajból és földgázból származó szén-dioxid kibocsátás kezelését az ember által okozott klímaváltozással való harcban.

Környezeti hatások kezelése

Biodiverzitás:

A Shell erőfeszítéseket tesz a biológiai sokféleség védelméért és a természetes állapot megőrzéséért.


A saját biológiai sokféleségre irányuló intézkedési terveink megvalósítása mellett együttműködünk vezető környezetvédelmi csoportokkal, például a Wetlands Interntional-lel és az International Union for the Conservation of Nature-rel (IUCN), hogy támogassunk olyan kutatásokat, mint a veszélyeztetett fajok pontosabb feltérképezése.

Olajömlések megelőzése: Az olaj- és olajtermékek kiömlése károsíthatja a környezetet és veszélyeztetheti munkatársainkat és a közelben élő lakosságot. Általában az olajszállító tartályhajókból eredő kiömlések vonják magukra leginkább a nagyközönség figyelmét, ezek azonban ritkán fordulnak elő. 2008-ban az általunk működtetett hajók 40 millió tonna rakományt szállítottak, és nem voltak kiömlések.

Üzemeinkben/műveleteinknél folyamatosan csökkentettük a kontrollálható és megelőzhető olaj és olajtermék kiömléseket, olyan intézkedések megtételével, mint például a korrózióvédelem és üzemeltetési meghibásodások kezelése. Üzemeink működése és karbantartása folyamatos korszerűsítésének köszönhetően, az ilyen kiömlések mennyisége csaknem 80%-kal csökkent az 1998-as mennyiségekhez képet.


Működésünkből eredő légszennyezés kezelése: A Shell komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a működésünkből származó szennyezőanyagok helyi kibocsátását csökkentse. Ennek érdekében számos területen fektetett be  létesítményei korszerűsítésére, tisztább égésű berendezések és kén-dioxid megkötő technológa beszerzésére.


Vízfogyasztásunk csökkentése: Az új technológiák fontos szerepet játszanak vízfogyasztásunk csökkentésében. A katari Pearl GTL (gas-to-liquid: gázból-folyadék) üzemünket például úgy terveztük meg, hogy ne használjon a körülötte lévő száraz vidékről származó vizet.

A hollandiai Schoonebeek erőmű szennyvizet hasznosít újra a gőztermeléshez. Ománban egy nádasok telepítését szolgáló projekt van folyamatban, amely megtisztítja a vegyesvállalatunk olajkitermelésekor naponta felszínre hozott 45 000 m3 vizet.

Eszközök oldal