Jump menu

Main content |  back to top

Hogy működik a Shell Eco-marathon?


A Shell Eco-marathon alapelve egyszerű: a résztvevő csapatok olyan közlekedési eszközöket terveznek és építenek, melyek a lehető legtávolabb tudnak jutni a legkisebb mennyiségű üzemanyaggal, miközben károsanyag-kibocsátások a lehető legalacsonyabb.


A csapatok nevezhetnek futurista prototípusokkal: olyan áramvonalas járművekkel, amelyeknél az egyetlen szempont, hogy a légellenállás csökkentésével maximalizálják a teljesítményt; illetve a “Városi Koncepció” kategóriába tartozó járművekkel, amelyek a közúti közlekedésben is részt vehetnek.


Hagyományos üzemanyagok, mint például a gázolaj, a benzin és a PB-gáz ugyanúgy hajthatják a járműveket, mint az alternatív energiaforrások, például nap-, elektromos, hidrogén-, vagy biomasszából nyert energia. Amíg a csapatok tartják magukat a biztonsági előírásokhoz, az energiaforrásoknak csak a képzeletük szabhat határt. Tavaly az egyik csapat például kenyérmorzsából hozott létre bioetanolt.


A különböző energiatípusok igazságos összehasonlíthatóságához a résztvevő csapatoknak megadott idő alatt kell adott távolságot megtenniük, a teljes energia-felhasználás kiszámítása után pedig teljesítményüket km/literben vagy mérföld/gallonban fejezik ki.


 

Fotók letölthetők az alábbi weboldalról: www.shell.com/eco-marathon, Media Centre / Picture Library.

További információ: Fenichel Éva eva.fenichel@shell.com

Európai Shell Eco-marathon: www.shell.com/eco-marathonShell Eco-marathon Americas: www.shell.com/us/ecomarathon