Jump menu

Main content |  back to top

Megoldásokat keresünk arra, hogy tisztább termékeket biztosítsunk vevőink számára, ilyen például a kénmentesítés, a szén tisztább felhasználásának lehetővé tétele és a szennyező alkotóelemek eltávolítása az üzemanyagokból.

Szén-dioxid befogása és tárolása

Habár nincs varázsütésre olyan megoldás, mellyel a globális felmelegedés fenyegetése egy csapásra megszüntethető, a globális kibocsátás gyors csökkentésére szolgáló legígéretesebb technológiák egyikének a szén-dioxid befogását és tárolását tartják.

Az ötlet egyszerű: befogni az erőművek és finomítók által kibocsátott CO2-t, és biztonságosan föld alatt tárolni.

A CO2 befogására és tárolására szolgáló technológia (beleértve a befogást, szállítást, besajtolást és földalatti tárolást) már ma is működik.

De a világon előforduló geológiai változatok széles skálája mellett még mindig marad több műszaki kihívás, hogy biztosítsuk a CO2 biztonságos, nagyléptékű és hosszú távú földalatti tárolását. Mi több, demonstrációs projektekben veszünk részt az egész világon e technológia ügyének előmozdítása érdekében.

Tárolásán kívül más CO2 felhasználási lehetőségeket is találtunk: például a rotterdami Shell finomító 400.000 tonna körüli tiszta szén-dioxidot gyűjt össze évente és csővezetékeken holland melegházakhoz vezeti, hogy fokozza a zöldségek növekedését, kisebb mennyiséget pedig tankautóval az üdítőital gyártókhoz szállít.

A kén hasznosítása

Az olajból és gázból több ként távolítunk el a tisztább közlekedési üzemanyagok előállítása és a légköri kéndioxid koncentráció csökkentése érdekében. A kén hasznosítása érdekében kifejlesztettük a SEAM modifikált bitument, ami kénrészecskék  és bitumen keverék alkalmazásával tartósabbá teszi az útburkolatokat.

Kénbetont is kifejlesztettünk, ami szívósabb a hagyományos betonnál, és jobban ellenáll savas és sós hatásoknak, ami kiválóan alkalmassá teszi tengeri védőművekhez és vízművekhez. Továbbá előállításakor 30-50%-kal kisebb a szén-dioxid kibocsátás a hagyományos betongyártáshoz képest.

Szénelgázosítás

A szén a világ legolcsóbb és legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló fosszilis tüzelőanyaga. Elégetésekor azonban üvegházhatású gázok, mérgező nehézfémek és kén – a savasesők fő előidézője - szabadulnak fel. A mi technológiánk ma már gyakorlatilag bármilyen szenet – még a leggyengébb minőségű és legszennyezettebb fajtákat is – szintézisgázzá, hidrogén és szén-monoxid elegyévé tudja átalakítani, ami olyan tisztán ég, mint a földgáz.