Jump menu

Main content |  back to top

Olajkitermelés fokozása

Amikor egy olajmező eléri normál élettartamának végét, olajtartalmának akár kétharmadát is a földben hagyják, mert túl nehéz vagy túl költséges felhozni. Becslések szerint csupán 1%-nyi plusz kinyerése az egész világon további 20-30 millió hordó olajjal lenne egyenlő. A hatékonyabb olajkitermelő technológiák már most segítenek több olaj felhozatalában.

Az új fúrási technológiák és módszerek megnövelték azt a mélységet, ameddig a kutakat le tudják fúrni – csupán néhány méterről több mint 10 kilométerre. Kisebb lencsék kitermeléséhez kígyózó vonalú kutakat fejlesztettünk ki, melyek vízszintesen fúrnak, és a sarkoknál meg tudnak fordulni, hogy az egyik lencsétől másikhoz jussanak.

Egyéb innovatív technológiáink közé tartoznak a duzzasztható elasztomerek, szintetikus gumitömítések, melyek segíthetnek megakadályozni a víz beszivárgását a kutakba és egyben ennek összekeveredését az olajjal, valamint a hosszabb kutak kiépítéséhez használt toldható csőszerkezetek, speciális fémből készült béléscsövek.

Műveleteink hatékonyabb irányításához a Smart Fields® elnevezésű technológiánk integrálja a digitális információrendszereket és a legújabb fúrási, szeizmikus és készletfigyelő eljárásokat.

Nem hagyományos energiaforrások

Mivel a könnyen elérhető olaj már nem tud lépést tartani az igényekkel, ki kell aknázni olyan forrásokat, melyeket korábban túl költségesnek vagy nehéznek ítéltek meg a kitermeléshez. A technológiában elért előrelépések ezt lehetővé teszik: ilyen például az az új habkezelő technológia, amit az Athabasca Oil Sands Projectnél használnak Kanada olajhomokjainak kiaknázásához.

Új határok

A világ növekvő energiaigényének kielégítéséhez új források szükségesek, hasznosításuk során azonban gyakran kemény és kihívásokkal teli környezettel találkozunk. Az ilyen területek eredményes feltárása és a források kiaknázása a technológiától függ.

Mélyvízben a nyomás és a fagyponthoz közeli hőmérséklet technológiák ezreit követeli meg a nagy, összetett kitermelő rendszerektől az olyan intelligens vegyszeres kezelésekig, melyek elősegítik az olaj és gáz áramlását.

Becslések szerint a világ megmaradt olaj- és gázkészletének 20-25%-a az Északi-sark alatt található.

Ebben a természeti környezetben azonban megfelelő törődés és technológia szükséges ahhoz, hogy a források elérése ne borítsa fel a természet egyensúlyát. Itt az egyik, speciálisan adaptált Shell technológia a Bully Rig nevű fúróhajó, amely kisebb és könnyebb, hogy energiahatékonyabb és kevésbé környezetszennyező legyen.

Cseppfolyósított földgáz

A földgáz – a legtisztábban égő fosszilis tüzelőanyag – iránti igény folyamatosan emelkedik. Mivel számos nagy gázmező távol helyezkedik el attól a helytől, ahol szükség van rá, ha nem szeretnénk, hogy hatalmas földgázkészletek maradjanak hátra a földben, gazdaságos megoldásokat kell találni biztonságos szállításukra. Mi lehűtjük a földgázt -162°C-ra, amitől átlátszó, színtelen, nem mérgező LNG (cseppfolyósított földgáz) folyadékká válik, melynek térfogata 600-szor kisebb, mint gázhalmazállapotában. Így sokkal könnyebben szállítható. Amikor eléri rendeltetési helyét, az LNG-t egy újragázosító üzemben visszaállítják gázhalmazállapotba, mielőtt csővezetékeken keresztül eljuttatják a vevőkhöz.

Eszközök oldal