Majdnem 25 év telt el a szocializmus visszavonulása óta, és Varsó központja csak úgy zsong. A bároktól. Éttermektől. Emberektől. Úgy tűnik, a város utcáinak felfedezéséhez a legjobb stratégia Varsó lakóinak megfigyelése. Ők folyton a múltjukban vájkálnak, és egy olyan város kulturális identitását ünneplik, amelynek egyénisége rohamos változáson megy át.

Varsó szívén áthajtva fokozott éberséggel figyelek. Nem a koromsötét éjszaka vagy a múzeumlátogató éjszakai baglyok miatt, hanem azok miatt, akikkel az úton osztozom. Ma este ideiglenesen új életre keltett régi villamosok és buszok, valamint történelmi autók kavalkádja adja az elragadó hátteret.

étteremben ülő emberek

Lengyel büszkeség

Már több mint 20 éve, hogy ebben a korábban álmos szocialista városban töltöttem a diákéveimet. Bámulatos, hogy azóta Varsó mennyire megváltozott. Lengyelország fővárosa most vibráló és élettel teli város, legyen nappal vagy éjszaka. Soha nem gyanítottam, hogy ez megtörténhet.

Ma éjjel rá kell ébrednem, hogy ez a valaha a keleti blokk határain elhelyezkedő, provinciális város mostanra kivirágzott és tündököl. Hol máshol a világon találhatnánk meg a stílusok ilyen keveredését, ilyen építészeti eklekticizmust, mint Varsó központjában! A szocialista realizmus keveredik a szecesszióval és a barokk igazi gyöngyszemeivel. A Kultúra és Tudomány Palotája, bár néhány helyi lakos szerint jelentéktelen és nem szerethető, a sztálinista építészet kiemelkedő példája, ami a Szovjetunión kívül ritkaság.

A Királyok útján autózva, a Powiśle negyed felé indulunk, ahol a bárok nyitott ajtaján kihallatszó dzsessz, rock vagy blues hangja hívogatja a járókelőket. De csak amikor áthajtok az óváros (Stare Miastro) és újváros (Nowe Miasto) negyedeken, akkor kell rájönnöm, hogy nem New York az egyetlen város, amely soha nem alszik. Az egyetlen különbség, hogy New York építészete közel sem olyan ellentmondásos, mint Varsóé.

Autó az utcán az éjszaka közepén

Varsó új megvilágításban

Furcsának tűnhet, de az utcai világítás merőben új dolog egy olyan városnak, ahol valaha éjszaka elemlámpát kellett hordani – még a nemdohányzók is gyufát tartottak maguknál, hogy megtalálják a buszmegállót a teljes sötétségben. Ma az éjszakai Varsó fényes és barátságos, az utcai lámpák meleg fénye minden sarkot megvilágít.

Még mindig van néhány autós társam az úton – csak hajnali négy és öt között ürülnek ki az utcák. A hidak felé indulok, hogy egy-egy pillantást vethessek ezekre a pompás szerkezetekre. Éppen elég a fény ahhoz, hogy megcsodáljam a látványt, a város lámpáinak csillogása úgy vibrál a vízen, mint csillagok az égen.

Különösen a két híd elragadó: a Świętokrzyski és a Siekierkowski, bár a művészlelkek számára valószínűleg a Poniatowskieg híd lesz izgalmas. Az állványai alatt elhelyezkedő titokzatos, meglehetősen ritka acélszerkezet hihetetlen látványt nyújt.

Mikor végzek a varsói titkos pályával, a nap már kezdi felmelegíteni az utcákat, emlékeztetve arra, hogy kihagytam egy éjszakai alvást. De ettől nem érzem túlságosan rosszul magam. Hazafelé tartva megerősödik bennem a tudat, hogy ez a város, amely valaha terméketlen ugar volt a turisták számára, mostanra mindenkinek kínál learatni való élményeket. Próbálja ki egyszer az életben. Nem fog csalódni.

További részletek a Járművezetők részben

San Francisco

Pat Devereux autós újságírót San Francisco-i túrára küldtük abba a városba, amelyet a San Francisco-i zsaruban tett halhatatlanná az 1968-as film sztárja, a hidegvérű zsaru, Steve McQuinn.

Tokió

Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor az ember a világ műszakilag legfejlettebb országának fővárosában autózik. Nik Berg autós újságíró végigvezet minket Tokió leghíresebb útján.