Mit tartalmaz az üzemanyag ára?

A töltőállomásokon kapható üzemanyag ára tartalmazza a termék költségét, az állam által kivetett jövedéki adót és áfát, valamint a bruttó szállítási költséget. Ez utóbbi magában foglalja a tárolás és a kezelés költségeit, a szállítás költségeit, valamint a nagy- és kiskereskedelmi árrést.

Az üzemanyag ára az idők folyamán jelentősen változhat, leginkább a nyersolaj és a finomított termékek (pl. benzin és gázolaj) árának változásai befolyásolják, valamint a töltőállomások közötti verseny. 2016. szeptembertől azonban a Brent olaj árának változásához kötött jövedéki adó is hatással lesz az üzemanyagárakra.

Az üzemanyagárat befolyásoló tényezők:

  • A nyersolaj ára és a finomított termék ára közötti összefüggés

A finomított termék, mint például a benzin vagy a gázolaj előállításához nyersolajat finomítanak. A nyersolajat, csakúgy, mint a finomított terméket, nyílt piacon értékesítik, amely nagyban befolyásolhatja az árak változását. Emellett a globális olajfinomítás kapacitása véges:a növekvő keresletet kielégítésére új finomítók építése szükséges. Az új finomítók fejlesztése, építése és működtetése során tekintettel kell lenni az egyre szigorodó globális környezetvédelmi előírásokra, legyen szó akár a finomítók környezeti hatásairól, akár a tisztább üzemanyagokról.

  • A nyersolajellátás biztonsága

A Közel-Keleten uralkodó politikai instabilitás továbbra is bizonytalanságban tartja a nyersolaj hozzáférhetőségét, és jelentős szerepe van a nyersolaj árának ingadozásában.

  • Előre nem látható események

A finomított termékek hozzáférhetőségével kapcsolatos spekulációk, illetve a szélsőséges időjárási körülmények (mint például az amerikai hurrikánok) szintén az árak globális ingadozásához vezethetnek.

  • Szezonális hatások

Az árakat befolyásolhatja, hogy bizonyos finomított termékek iránti kereslet évszakonként megváltozik az északi félteke nagyobb piacain, mint például az USA-ban, Európában, vagy Japánban. Míg télen az otthonok és irodák fűtése miatt növekszik az igény a nyersanyagok iránt, addig nyáron a benzin és a gázolaj iránt magasabb a kereslet, hiszen az emberek ilyenkor többet utaznak.

  • Piaci spekuláció

A nyersolaj, csakúgy, mint a finomított termékek, a szabadpiacon cserélnek gazdát és így a piaci spekulációk rájuk is vonatkoznak, és ez hatással van az árakra. Az elmúlt években új piaci résztvevők jelentek meg, és növekedett az olaj alapú árucikkek piaca iránti érdeklődés, elsősorban a befektetési alapok és a spekulatív befektetési alapok menedzserei részéről, amely szintén hozzájárulhat az olajárak ingadozásához.

  • Árfolyam-ingadozás

A világ legfontosabb nyersolaj és finomított termékek piacain USA dollárban folyik a kereskedelem. Ezért bármilyen, az ország valutája és az USA dollár közötti árfolyam-változás hatással lesz a nyersolaj vagy a finomított termék árára.

  • Jövedéki adó

Az új jövedékiadó-törvény értelmében 2016. szeptemberétől a kőolaj világpiaci árához kötik az üzemanyagok jövedéki adóját. A szabályozás szerint, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin jövedéki adója literenként 5 forint + áfa, a gázolajé literenként 10 forint + áfa összeggel emelkedhet. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak.

  • Verseny a helyi piacokon

Az üzemanyagpiacon lezajló intenzív verseny is okozhatja az üzemanyag árának időszakos változásait. Annak érdekében, hogy növeljék eladásaikat, a kereskedők hajlamosak folyamatosan csökkenteni az árakat, hogy így biztosítsák versenyképességüket. Azonban, ha az ár már túl alacsony és ez veszteséghez vezet, akkor módosítják azt. Az áresést és áremelkedést mutató „árciklus” figyelemmel kísérése segíthet abban, hogy akkor vásároljanak üzemanyagot, amikor annak ára a ciklus legalacsonyabb szakaszán van.

További Részletek Az Autósok Részben

A Shell V-power Utazásról Utazásra Segít Megújítani Motorja Teljesítményét!¹

A Shellnél olyan egyedi üzemanyag-formulákat fejlesztünk, amelyek a vezetés élményét jobbá, vásárlóinkat pedig magabiztosabbá teszik az utakon. Ismerje meg a továbbfejlesztett Shell V-Power üzemanyagokat, melyek akár 100%-ban megtisztítják a kulcsfontosságú motoralkatrészeket a teljesítménycsökkentő lerakódásoktól.1

Alternatív üzemanyagok

Fedezze fel alternatív üzemanyagainkat, többek között a cseppfolyós gázt és az AdBlue-t.