A Shellnél törődünk munkatársaink sokszínűségével, mivel hiszünk abban, hogy a teljeskörűen befogadó munkahely lehetővé teszi alkalmazottainknak, hogy szárnyaljanak, ami ráadásul vállalatunknak is szárnyakat adhat.

Amikor alkalmazottaink kimagasló teljesítményt nyújtanak, a vállalat is ezt teszi. Ebből kifolyólag büszkén támogatjuk leszbikus, homo- és biszexuális, valamint transznemű (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender, LGBT) munkatársainkat, valamint pártoljuk alkalmazottaink szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól független egyenlőségét.

Két lány, akik egymásra mosolyognak, miközben sétálnak az utcán

Tisztában vagyunk vele, hogy világszerte más és más társadalmi hozzáállás tapasztalható az LGBT-kérdésekkel kapcsolatban, valamint a külső környezet is változóban van.

A mi megközelítésünk szerint a lényeg az alkalmazottaink iránt tanúsított tisztelet megerősítése és a tudatosság fokozása, ahelyett, hogy az egyéni meggyőződéseket próbálnánk megváltoztatni. Magatartási kódexünk elvárja tőlünk, hogy esélyegyenlőséget biztosítsunk minden munkatársunknak, bárhol is dolgozzanak, szexuális irányultságuktól vagy nemi identitásuktól függetlenül.

A Shellnél működő LGBT-hálózatok

A Shell LGBT-hálózatai az LGBT-munkatársak támogató környezetének biztosítására jöttek létre, hogy magabiztosságot merítsenek belőle ahhoz, hogy önmaguk legyenek a munkahelyen. A céljuk az, hogy felhívják a figyelmet az LGBT-munkatársak előtt álló kihívásokra, valamint a szervezet minden szintjén együttműködjenek az emberekkel, biztosítva, hogy a Shell is a befogadó munkahelyek közé tartozzon.

Az első LGBT-hálózatot 1997-ben az Amerikai Egyesült Államokban alapították a Shellnél, amelyet világszerte hamarosan további hálózatok követtek, többek között az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Kanadában, Indiában, és legutóbb 2015-ben Dél-Afrikában (lásd az alábbiakban).

A hálózatok az üzletágakon átívelő kapcsolatokat hoznak létre a kollégák között – az LGBT-közösséghez nem tartozó embereket is beleértve – valamint a korlátok lebontásával fokozzák a tudatosságot, például a figyelem felkeltése, a támogató foglalkozások és a helyi eseményeken való részvétel által.

Kimutatjuk támogatásunkat

Az LGBT-egyenjogúsághoz nyújtott támogatásunk kiterjed a következőkre:

  • Workplace Pride – A Shell tagja az amszterdami központú, közhasznú Workplace Pride ernyőszervezetnek, amely érdekképviseleti alapítványként az LGBT-közösség tagjainak igyekszik nagyobb elfogadást kiharcolni a munkahelyeken és a társadalomban. 2012-ben mi is aláírtuk az amszterdami Workplace Pride-nyilatkozatot, hogy támogassuk az LGBT-közösséget befogadó munkahelyek kialakítását.
  • Human Rights Campaign – A Shell vállalati partnere a Human Rights Campaign (HRC) kezdeményezésnek, vagyis a legnagyobb olyan polgári jogi szervezetnek, amely az amerikai LGBT-polgárok számára kíván egyenjogúságot elérni.
  • Támogatói programok – A Shell számos támogatói programot hozott létre, amelyek célja, hogy felhívják a felső vezetés figyelmét a Shellnél az LGBT-léttel kapcsolatos kihívásokra, valamint rávegyék a vezetőket arra, hogy látható és aktív módon támogassák a különféle hálózatok munkáját.
  • A Pride-zászló kitűzése – A vállalat által biztosított támogatás nyilvános jeleként a Pride-hetek, valamint az előbújás világnapja alkalmával a Shell számos irodaépületére kitűzi a Pride-mozgalom zászlaját.
  • Tudatosságfokozó képzés – Sokszínűségi és befogadási portfóliónk részeként tudatosságnövelő képzéseket tartunk a szexuális irányultság témakörében. Az LGBT-befogadást a Shell valamennyi működési helyén beépítjük minden globális sokszínűségi és befogadási képzésünkbe, azokban az országokban is, ahol az LGBT-identitás felvállalására korlátozó jogszabályok vonatkozhatnak.

A Shell a közelmúltban lett Dél-Afrika első vállalata, amely LGBT-hálózatot hozott létre. Bár az ország jól halad az LGBT-jogok elismerésében az afrikai kontinenst tekintve, ez mégis nagy pillanatnak számított.

Mark Emdin, Organisation Effectiveness Manager (Globális funkciók) így nyilatkozott: „Ennek mutatnia kell az utat az olyan országokban dolgozó munkatársaknak, ahol nem könnyű – vagy akár illegális – LGBT-identitással élni; az üzenet pedig az, hogy ők is valódi önmaguk lehetnek a Shellnél.”

„Amikor munkatársaink érzik, hogy befogadtuk és elfogadtuk őket, képesek ötleteik gazdag tárházát, hátterüket és nézőpontjukat kiaknázva üzleti értéket teremteni” – tette hozzá Bonang Mohale, a Shell South Africa elnöke.

További információk a Karrier részben

Női szemmel

Hallgassa meg a Shell néhány befolyásos női alkalmazottját, és fedezze fel, miként irányítják ők szakmai előmenetelüket, és ösztönzik a változást a munkahelyen.

Összehozzuk a kultúrákat

Napjainkban a tehetség minden eddiginél sokszínűbb, a befogadó munkakörnyezet pedig kulcsfontosságú e tehetség megújítása, fejlesztése és megtartása szempontjából.