"A fogyatékossággal, valamint a sokszínűséggel és befogadással (Diversity & Inclusion, D&I) kapcsolatban az egyik igazán egyedi vonás, hogy nem létezik mindenkire egyformán alkalmazható megoldás. Ami működik egyikünknél, az nem mindig válik be másoknál."

Andy Kneen, Human Resources menedzser (Projektek és Technológia szakág, földgáz terület) és a hollandiai enABLE-hálózat elnöke.
Andy Kneen séta közben telefonál a Shell egyik irodaházában
Andy közúti balesetet szenvedett. Két, operációkkal és rehabilitációval töltött év után úgy érezte, készen áll arra, hogy állást találjon.

Támogatás a számok tükrében

A fogyatékkal élő alkalmazottak támogatására számos működő belső támogató hálózattal rendelkezünk, amelyek közül az enABLE-hálózat számít a legtekintélyesebbnek. Az elsőként 2005-ben az Egyesült Királyságban útjára indított hálózat napjainkra hat enABLE-hálózattá bővült világszerte: ezek az Egyesült Királyság mellett Hollandiában, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Brazíliában működnek.

Az enABLE-hálózat nyitott fórumot biztosít az eszme- és tapasztalatcserére a fogyatékkal élő embereknek, valamint azoknak, akiknek életére hatással vannak a fogyatékkal élő emberek. E nyílt párbeszéddela hálózat fokozza a tudatosságot és megértést a felmerülő kihívásokkal szemben, így a felettesek és munkatársak is tudatában vannak annak, hogy hogyan lehet a munkahelyen boldogulni. A hálózat lehetőséget ad a fogyatékkal élő alkalmazottaknak arra, hogy javítsák a munkakörülményeket és -folyamatokat, még befogadóbb környezetet alakítva ki mindenki számára.

A párbeszédhez szükséges tér megteremtése létfontosságú az olyan nyílt együttműködés előmozdításához, amelyre a fogyatékkal élő alkalmazottaknak szükségük van a sikeres munkavégzéshez.

"Csak támogatásban és segítségben volt részem. A nyílt tájékoztatás valóban fontos. Része az elfogadás folyamatának."

Thobile Mkhize, Kiskereskedelmi Pénzügyi Tanácsadó

Nyitottnak lenni a megosztásra

A fogyatékosságról tájékoztatni a kollégákat – az alkalmazottak számára továbbra is ez marad a legnagyobb akadályok egyike a munkahelyen. Akár a pozitív, akár a negatív megkülönböztetéstől tartanak, a munkatársak felé való megnyílástól való félelem a jelen van. Mi ösztönözzük a nyílt tájékoztatást, és esélyt is teremtünk munkatársainknak arra, hogy megoszthassák problémáikat, hiszen így segíthetünk azok megoldásában. Hiszünk a becsületességben, feddhetetlenségben és a mindenkit megillető tiszteletben.

Mindez valóban nyitott, együttműködő környezetet teremt, amelynek előnyeiből a Shell valamennyi munkatársa részesülhet.

"A Shell volt az első vállalat, amely hitt bennem. Akkoriban kerekesszékben ültem, de egyértelművé tették, hogy ez nem jelent problémát. Rendkívül pozitív tapasztalatokat szereztem már a kiválasztási folyamatban, és ennek eredményeképpen csatlakoztam is a vállalathoz. A Shell nagyon előzékeny volt velem, és nagyszerű első benyomást keltett bennem."

Andy Kneen, Human Resources Manager Projektek és Technológia szakág, földgáz terület

Esélyegyenlőség mindenkinek

A Shell sokszínűségi és befogadási (Diversity and Inclusion, D&I) csapata nagyon büszke a fogyatékkal élő alkalmazottak esélyegyenlőségének aktív népszerűsítésére. Ez az elkötelezettség volt az, amely Andy Kneen Human Resources menedzsert (Projektek és Technológia szakág, földgáz terület) először a szervezetünkhöz vonzotta.

Andy röviddel azután, hogy végzett az egyetemen, közúti balesetet szenvedett. Két rehabilitációval töltött év után úgy érezte, készen áll arra, hogy állást találjon.

Néhány évvel később Andy viszonozni szerette volna valahogy azt, amit kapott, ezért 2005-ben csatlakozott a Shell egyesült királysági enABLE-hálózatához, amely ez idő tájt alkalmazottak kis csoportjaként működött, ahol a fogyatékossággal kapcsolatban a munkahelyen felmerült problémákat vitatták meg.

A hálózat napjainkra hat enABLE-hálózattá bővült világszerte: ezek az Egyesült Királyság mellett Hollandiában, Franciaországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Brazíliában működnek.

„A hálózat segítségével hívjuk fel a figyelmet a fogyatékosságok és csökkent képességek különböző fajtáira. Erőt ad nekünk ahhoz, hogy befolyást gyakoroljunk a szervezetre, és még befogadóbbá tegyünk munkakörnyezetünket.”

Andy számára a hálózat módot adott a viszonzásra, a Shellnek pedig lehetőséget teremt arra, hogy olyan környezetet alakítson ki, amely mindenkinek esélyt ad képességei teljes körű kibontakoztatásához.

GYIK

További információk a Karrier részben

Női szemmel

Hallgassa meg a Shell néhány befolyásos női alkalmazottját, és fedezze fel, miként irányítják ők szakmai előmenetelüket, és ösztönzik a változást a munkahelyen.

Összehozzuk a kultúrákat

Napjainkban a tehetség minden eddiginél sokszínűbb, a befogadó munkakörnyezet pedig kulcsfontosságú e tehetség megújítása, fejlesztése és megtartása szempontjából.