Pillanatkép Calum Nicolról
Calum Nicol folyamatmérnök, Egyesült Királyság

Hogyan fedezte fel először a Shell végzősöknek szóló programját?

Jelentkeztem a minősített gyakornoki programba, ahol tudomást szereztem a Shell végzősöknek szóló programjáról. Igénybe tudtam venni ezt a fantasztikus lehetőséget, hogy felfedezzem a Shellt, és leendő mérnökként a Shell a jelentkezési listám élén állt. Ami igazán vonzott, az a Shell rendelkezésére álló izgalmas technológiák széles választéka volt, és ami még fontosabb, a végzősökre bízott feladatok, valamint az a bizalom, amit irántuk tanúsítanak a napi munkájuk során.

Mire emlékszik leginkább a Shellnél töltött első munkanapjáról?

Emlékszem, hogy izgatottan és kíváncsian érkeztem meg az aberdeeni irodába, égve a vágytól, hogy megtudjam, mi lesz a feladatom a munkakörömben, milyen érdekes emberekkel fogok együtt dolgozni, és milyen innovatív eszközök állnak majd a rendelkezésemre munkám során.

A nap folyamán egészen elborított a „hűha, ez aztán rengeteg megemésztendő információ” érzése, de mindenki, akivel találkoztam, rendkívül barátságos volt, és szívesen segítettek, hogy megtaláljam a helyem a csapatban!  Egyetemi hallgatóból a Kutatás és kitermelés (Upstream) üzletág végzősévé váltam. A kitermeléssel kapcsolatos feladatok súlyavolt számomra a legnagyobb motiváció,, és alig tudtam kivárni a második munkanapomat.

Mit szeret a munkakörében?

Az embereket! Technológiai mérnökként egy nagyobb projekten dolgozom, amelynek célja, hogy – a folyékony készítmények mennyiségének maximalizálása mellett – a szomszédos olajmezőről származó kísérőgázt átalakítsuk egy tiszta, üzembiztos gázellátó rendszerré, amely áramot állít elő egy terjeszkedő város számára. Vegyészmérnökként rendkívül gyümölcsöző egy olyan projekten dolgozni, amely a gazdaságiak mellett jelentős környezetvédelmi és szociális előnyökkel is járhat. A multikulturális műszaki csapat tagjaként teljesítettük a projektcélokat, ahol mindenkinek a véleményét értékeltük és tiszteletben tartottuk – ez a siker és a motiváció lényege a mindennapokban.

Ha Ön olyan szuperhős lehetne, aki az energiára specializálódott, mi lenne a szuperereje, és miért?

Mivel Aberdeenben nőttem fel, és itt is dolgozom, csak egyetlen energiával kapcsolatos szuperképességem lehet, ami az ujjaimból előtörő hőenergia! Nem csak az energiaszámlám lenne alacsonyabb, de nagyon népszerű is lennék a barátaim körében.

A végzős program alatt kapott ösztönzést arra, hogy az energiaiparban folytassa a pályafutását? Mit fog ezután tenni?

A munkakörömben, valamint a Shellnél végzett munka során megismert területeken megszeretett dolgok arra ösztönöztek, hogy az energiaiparban vállaljak állást, hiszen első kézből tapasztalhattam meg, hogyan működhetek közre és érhetek el valódi változást. Ez rendkívül fontos – hiszen ahogy az energia egyre fontosabb globális erőforrássá válik, hol tudnék ebben jobban részt venni, mint az egyik legnagyobb energiaipari vállalatnál?

További információk a Diákok és végzősök részben

A Shell végzősöknek szóló programja

Fedezze fel a Shell izgalmas és változatos világát. Nézze meg, mit csinálhat és hová mehet.

A Shellnél való munkavállalás előnyei

Fedezze fel a Shellnél való munkavállalás előnyeit, egyedülálló képzési programjainktól kezdve a végtelen lehetőségekig kapcsolatépítésre és együttműködésre.