Jump menu

Main content |  back to top

Upstream - kutatás és kitermelés

Upstream üzletágunk felkutatja és kitermeli a nyersolajat és földgázt, gyakran nemzetközi és nemzeti olajvállalatokkal vegyesvállalatot alkotva. Hűtéssel cseppfolyósítjuk a földgázt és elszállítjuk ügyfeleinkhez világszerte. A földgázt folyadékká is átalakítjuk (GTL) tisztábban égő üzemanyagok előállításához. Az Upstream földgázt és áramot értkesít és kereskedik ezekkel, így támogatja üzletágainkat. 

Bitument nyerünk ki - különösképpen sűrű, nehéz olajat - olajhomokból, majd ebből szintetikus nyersolajat állítunk elő.  Szélenergiával is foglalkozunk elektromos áram előállítására.


Upstream üzletágaink két egységben működnek: Upstream Americas az amerikai kontinens országaiban, valamint Upstream International a világ többi országában - Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Ausztráliában, Óceániában és Afrikában.

Downstream - feldolgozás és kereskedelem

Downstream üzletágunk több részegységből áll. Ezek a nyersolajat finomított termékekké alakítják át, amelyeket lakossági, kereskedelmi és fuvarozási célra értékesítünk világszerte. Ide tartoznak az üzemanyagok, kenőanyagok és a bitumen.


A gyártási üzletághoz tartozik a finomítás, az ellátás és a szállítás. A marketinghez tartozik a kiskereskedelem, business to business (B2B), kenőanyagok és alternatív energiák, valamint a CO2. Vegyi üzletágunk saját gyártással és marketinggel rendelkezik. Kereskedünk nyersolajjal, olajtermékekkel és petrolkémiai termékekkel is, elsősorban  a gyártásnal felhasznált alapanyagok optimalizálásához, valamint marketing üzletágunk kiszolgálásához. CO2 szervezetünk felel a CO2-kezelés koordinációjáért és vezetéséért a cégen belül.


A Shell Trading nemzetközi hálózata foglalkozik a Shell kereskedelmi tevékenységével a világ minden jelentős energiapiacán. A világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító, valamint tankhajó  flottája szintén cégünkhöz tartozik.

Projektek és technológia

'Projektek és technológia' szervezetünk technikai szolgáltatásokat nyújt, valamint rendelkezésre áll az Upstream és Downstream tevékenységeknél egyaránt. Az üzletág menedzseli a nagyobb projekteket és segít abban, hogy a vállalat jobb teljesítményt érjen el.

Az üzletág differenciált  információs technológiát nyújt a Shellnek, a kutatás-fejlesztési tevékenységével pedig a jövő technológiai megoldásait keresi.  A 'projektek és technológia' üzletág foglalkozik még a biztonsággal és a környezetvédelmmel,  valamint ide tartozik a beszerzési tevékenység is, hiszen ez is üzletmenetünk szerves része.

Eszközök oldal