Jump menu

Main content |  back to top

A „Shell” szó először 1891-ben jelent meg annak a petróleumnak a védjegyeként, amelyet a Marcus Samuel & Company szállított hajójával a Távol-Keletre. A kis londoni cég eredetileg régiségekkel és keleti kagylóhéjakkal foglalkozott. Samuel 1897-ben alapította a Shell Transport and Trading vállalatot. Az első logó 1901-ben egy kagyló volt. A fésűkagyló mint képi elem 1904-ben lett a vállalati és a márkanév része.

Miért a fésűkagyló?

A Shell logó története 1900-tól 1948-ig.

A  vállalat neve „Shell” (kagyló) volt, és Samuel minden egyes tartályhajója, amely petróleumot szállított a Távol-Keletre, más-más tengeri kagylóról kapta a nevét. A fésűkagyló valószínűleg egy üzleti partner, Graham úr családi címeréről származhatott, aki Samuel petróleumát importálta Indiába, később pedig a Shell Transport and Trading Company egyik igazgatója lett.

A Graham család egy spanyolországi, Santiago de Compostelába tett zarándokút után kezdte használni a Szent Jakab kagylót (ez a fésűkagyló a Camino jelképe). Az évek során a Shell logó fokozatosan alakult át  a dizájn-trendeknek megfelelően. A jelenlegi logót Raymond Loewy tervezte és vezette be 1971-ben.

Miért piros és sárga?

A kaliforniai Shell 1915-ben kezdte meg a benzinkutak építését, és szerette volna megkülönböztetni ezeket a versenytársaktól.

Harsány színeket használtak, vigyázva arra, hogy ne sértsék meg a kaliforniakat: az állam erős spanyol kapcsolatai miatt a vöröset és a sárgát választották. A tényleges színek átalakultak az évek során, a legszembetűnőbb változás 1995-ben következett be, amikor bevezették az erőteljesebb, fogyasztóbarát Shell Vöröset és Shell Sárgát a kiskereskedelmi üzletág új arculatának részeként. A Shell fésűkagylója a 21. század egyik legjelentősebb márkaszimbóluma.

Eszközök oldal