MAGYARORSZÁG

  • HU-GO feltöltés változások

2024. január 1-től megszűnt a HU-GO egyenleg üzemanyagkártyával, így a Shell kártyával való feltöltés lehetősége, valamint az üzemanyagkártyával történő viszonylati jegy vásárlása. Shell kártyájával Ön ezentúl e-matricát tud csak vásárolni, a 3,5 tonna súly alatti gépjárművekre és 2024. január 31-ig a buszokra. A tájékoztatást megtekintheti a NÚSZ Zrt. honlapján is.

Amennyiben Ön továbbra is Shell kártyával szeretné fizetni magyar útdíját, kérjük kérjen ajánlatot EETS4U készülékünkre. Amennyiben Önnek már van ilyen készüléke, aktiválja rajta a magyar útdíjfizetést. Ily módon továbbra is élhet a Shell kínálta halasztott fizetés lehetőségével.

  • Változás a viszonylati jegy megvásárlásában

Viszonylati jegy megvásárlására 2024. január 1-ről kizárólag bankkártyával van lehetőség. Az üzemanyagkártyával és a HU-GO mobil applikációval történő vásárlás lehetősége megszűnt.

Megszűnt továbbá a a viszonylati jegy előre megvásárlásának lehetősége is. A viszonylati jegy a megváltásának időpontjától a következő nap végéig érvényes.

  • CO2-kibocsátás alapú útdíjfizetés

Szintén 2024. január 1-ével bevezették a CO2-kibocsátás alapú útdíjfizetést. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által közzétett díjtáblázatot megtekintheti itt: e_utdij_rendszer_arvaltozas_2024_01_01_pdf_b24b18ee81.pdf (nemzetiutdij.hu)
Valamint kiszámolhatja a fizetendő díjat az útdíjkalkulátor segítségével: Elérhető a 2024-es útdíjkalkulátor! | Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (nemzetiutdij.hu)

  • 3,5 t feletti buszok e-útdíj-rendszerbe sorolása

2024. február 1-től a 3,5 t megengedett legnagyobb össztömeg feletti autóbuszok a megtett úttal arányosan, útdíjfizetésre kötelezettek. Javasoljuk, hogy EETS4U készülékén aktiválja a magyar útdíjfizetést, a buszok esetében is, vagy kérjen ajánlatot az EETS4U készülékre.

 

SZLOVÁKIA

A szlovák útdíjfizetés várhatóan 2024. márciusától lesz elérhető az EETS4U és a Telepass készülékeken is. Részletes információkkal hamarosan jelentkezünk.

 

CSEHORSZÁG

2024. március 1-től Csehoszágban is bevezetik a CO2-kibocsátás alapú útdíjat. Az osztrák és a német példához hasonlóan, itt is 5 kibocsátási osztályba sorolják majd a járműveket. Alapvetően minden jármű az 1-es osztályba sorolást kapja. A CO2 paramétereket a Cseh útdíjhatóság weboldalán lehet majd megadni, annak érdekében, hogy jobb osztálybesorolást kapjon a jármű. A CO2 adatokat tartalmazó dokumentumokat is be kell nyújtani az útdíjhatóság részére. Az új útdíjtarifákat még nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan 10% körüli emelkedésre számíthatunk.

 

LENGYELORSZÁG

 Az útdíjtarifák átlagosan 13.2%-kal emelkedtek. A részletes táblázatot itt tekintheti meg: Change in electronic toll rates from 1 January 2024. (etoll.gov.pl)

 

AUSZTRIA

A CO2-kibocsátáson alapuló útdíj bevezetésre került január 1-vel, a járműveket az 5 CO2 osztályba sorolták: Részletes adatokat itt talál: GO-útdíjtarifa 2021 | GO-útdíjrendszer tehergépjárművek, buszok és nehéz lakóautók számára (go-maut.at)

 

BELGIUM

Flandriában bevezették a nulla cent/km kategóriát a kibocsátás-mentes járművek számára. A Vallónia tartományban érvényes tarifák indexálásra kerültek. Az új tarifák részleteit a Viapass weboldalán tekintheti meg: Kilometer charge: what will change on January 1st | Viapass

 

Storebælt Bridge

Az útdíj átlagosan körülbelül 2,5%-kal emelkedett (2,4% és 2,7% között). A részletes táblázatot itt találja: Business (storebaelt.dk)

 

Øresund Bridge

Új tarifatáblázat került bevezetésre, melyek nagyjából 2%-kal emelkedtek a tavalyi évhez képest. A díjtáblázat eléthető itt: Prices ØresundBUSINESS - Øresundsbron (oresundsbron.com)

Az Øresund hídnál életbe lép egy ún. főszezon díjszabás (2024. május 13. és szeptember 9. között), de ezek az árak nem vonatkoznak a nehézgépjárművekre. Személyautók, ezek vontatmányai, lakóautók, kisbuszok érintettek – részletes paramétereket ehhez kapcsolódóan itt talál: https://www.oresundsbron.com/prices-business/pricelist-resellers

Még több in Közúti szolgáltatások

Franciaország

A franciaországi autópályák használata minden 3,5 tonna feletti és 3,5 tonna alatti jármű számára díjköteles. A Shell-nél három féle fedélzeti eszköz közül választhatja ki az Ön számára leginkább megfelelő megoldást.

Belgium

Belgiumban az útdíjfizetés vonatkozik minden, 3,5 tonna súlyt meghaladó tehergépjárműre, és a Viapass műholdas útdíj rendszerén keresztül történik. A díjfizetés fedélzeti egységgel történik, melyből több megoldást is ajánlunk.