A szükséges információk könnyebb kikeresése

Arra törekszünk, hogy – mind a külső, mind a belső – honlapjaink fussanak a népszerű böngészőkkel és a különböző platformokon, az asztali számítógépektől kezdve egészen az okostelefonokig. 

Webhelyeink akadálymentesítésével kapcsolatos kérdéseivel vagy javaslataival, vagy bármilyen probléma észlelésekor kérjük, forduljon hozzánk.

Akadálymentesítő eszközök

Az alábbiakban néhány olyan tippet mutatunk be, amelyekkel könnyebben elérheti honlapjainkat. Ha számítógépe internetes kisegítő lehetőségeivel kapcsolatban átfogóbb útmutatóra van szüksége, javasoljuk, hogy keresse fel az Ability Net My Computer My Way weboldalt.

A weboldalak olvashatóságának megkönnyítése a böngészőben

A weboldalak megtekintése nehézkes lehet, amikor a szöveg túl apró. A legnépszerűbb böngészők mindegyike, így az Internet Explorer, a Chrome, a Firefox, a Safari és az Opera alkalmazás is támogatja a weboldalak nagyítására, illetve kicsinyítésére szolgáló alábbi opciókat a számítógép egerével illetve a billentyűzettel. (A Windows rendszereken használja a Control, míg Mac OS operációs rendszerben a Command billentyűt.)

  • Tartsa lenyomva a Control/Command billentyűt, majd görgessen felfelé a nagyításhoz, illetve lefelé a kicsinyítéshez
  • Tartsa lenyomva a Control/Command billentyűt, majd nyomja meg a + gombot a nagyításhoz, illetve a – gombot a kicsinyítéshez

A képernyő nagyítása

A szöveg olvashatóságának megkönnyítésére a képernyő nagyítása is igénybe vehető.

A Windows valamennyi újabb verziója tartalmaz egy nagyítót, amellyel a képernyő egy részét fel lehet nagyítani. A látássérült felhasználók számára azonban szükség lehet egy teljes körű funkciókkal rendelkező nagyítószoftverre.

Olvasson a következő rendszerekben használatos képernyőnagyítókról: Windows 10 MagnifierWindows 8.1 Magnifier, Windows 7 Magnifier.

Az Apple OS X operációs rendszerének felhasználói a beépített Zoom funkciót használhatják. Olvasson az OS X kisegítő lehetőségeiről.

Képernyőolvasó használata

A Windows-felhasználók a Windows rendszer Narrátor eszközét is igénybe vehetik, amely felolvassa a képernyőn megjelenő szöveget. Ez a funkció a következő rendszerek esetén érhető el: Windows 10 NarratorWindows 8.1 Narrator, Windows 7 Narrator.

Az Apple OS X operációs rendszerében a felhasználók a VoiceOver funkciót keressék.

Ezen túlmenően még egyéb cégektől származó képernyőolvasók is rendelkezésre állnak, ilyen például a JAWS (Job Access With Speech) és az ingyenes NVDA program.

PDF-fájlok

A PDF-fájlok használatával megőrizzük eredeti dokumentumaink megjelenését és stílusát. A PDF-fájlok megnyitásához és megjelenítéséhez töltse le ingyenesen az Adobe Acrobat Reader legújabb verzióját.

Az Adobe a PDF-fájlok képernyőolvasókkal való eléréséről is ad tájékoztatást.