Új útdíjrendszer Szlovéniában 2018. április 1-től

2018. április 1-től Szlovénia megújult útdíj fizetési rendszert vezet be, DarsGo néven. Ezzel párhuzamosan megszűnik a közvetlen Shell kártya elfogadás a fizetőkapuknál, csak az új DarsGo készülékkel lehet fizetni.

Továbbra is a 3,5 tonna feletti járművek kötelezettek útdíjfizetésre, beleértve a teher-és személyszállító járműveket is. A 3,5 tonna alatti járművekre változatlanul a matrica vásárlási kötelezettség marad érvényben.

A fizetés fedélzeti egységek segítségével fog történni, melyek természetesen igénybe vehetők euroShell kártyával. A fizetési előre feltöltős és utólagos módban is elérhető lesz.

Regisztráció és készülékrendelés:

Amennyiben 2018. február 20-ig jelzi igényét, a Shell elvégzi Ön helyett a regisztrációt! Ehhez Önnek csak el kell küldenie e-mailben a cége és a járművei adatait, a forgalmi engedély és a CEMT igazolás másolatával együtt. Március végéig kézhez kapja a készülékeket, amelyek utólagos, Shell kártyás fizetésre vannak beállítva. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a 061 480 11 11 telefonszámon, vagy az utdij-hu@shell.com e-mail címen!

További regisztrációs lehetőségek:

  • Online a www.darsgo.si weboldalon: A cég és a járművek regisztrálása történhet az interneten keresztül is. Ehhez az adatok megadása, illetve a forgalmi engedély és CEMT igazolás (vagy egyéb, emissziós osztályt igazoló dokumentum) másolatainak feltöltése szükséges. Ezen a felületen csak előre feltöltős (pre-pay) készüléket lehet igényelni, és csak bankkártyás fizetés választható. Ahhoz, hogy a készüléket utólagos fizetésre állítsa, illetve hozzárendelje Shell kártyájához, személyesen kell bemenni a készülékkel DarsGo szervíz pontok valamelyikére. Lehetőség van a szállítást valamely DarsGo pontra kérni, ahol a felvételkor megteheti ezeket a beállításokat. A szervízpontok listáját itt találja: https://www.darsgo.si/portal/en/points-map
  • DarsGo szervízpontokon személyesen: Forgalmi és CEMT igazolás szükséges a regisztrációhoz, a készüléket előre feltöltős vagy utólag fiztéses módban azonnal elkészítik, és Shell kártyát tudnak hozzá regisztrálni a fizetésre.

Díjak:

A készülék egyszeri 10 euró regisztrációs díj ellenében igényelhető.

További információért, és a készülék megrendeléséhez, kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 1 480 1111 telefonszámon, vagy keressen minket e-mailben: a kartyainfo-hu@shell.com vagy az utdij-hu@shell.com címen.

DARS kártya és ABC készülék leadása:

A jelenleg használatban lévő DARS kártyákat és ABC készülékeket legkésőbb 2018. június 30-ig kell  leadni a következő címen (ellenkező esetben a DARS kiszámlázza a készülékek díját):

Dars D.D.
Dunajska Cesta 7
1000 Ljubljana
Slovenia

A készülékeken maradt előre feltöltött összeget a DARS visszautalja a felhasználó bankszámlájára. Ehhez a készülékkel együtt el kell juttatni a DARS fenti címére a kitöltött 2A jelzésű nyomtatványt (letölthető innen: https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Return_of_the_EM_586.aspx), és a legutóbbi feltöltésről szóló bizonylatot vagy Shell számlát.

Útdíjfizetés 2018. március 31-ig

Az útdíj a 3,5 tonna feletti járművek számára kötelező, fizethető euroShell kártyával vagy DARS kártyával, valamint készpénzzel, és bankkártyával. 3,5 tonna alatti járművek matricát kötelesek vásárolni.

Díjköteles utak térképe: 

https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Tolling_system_and_roads_298.aspx

DARS kártya

  • 3,5 tonna feletti járművek számára
  • A kártya 7 évig használható
  • Egyszerű használat: a kártyát érvényesíteni kell a másgnescsík lehúzásával
  • Lehetőség van utólagos számlázásra ( ún. post pay), valamint lehetséges előre feltöltős ( ún. pre pay) kártya igénylésére is.

Kedvezmények

A kártya használata:

  • Előre fizetés esetén euroShell kártyával feltölthető a kívánt összeg (amely minimum 20, maximum 400 EUR lehet)  A feltöltéstől függően a szolgáltató nyújt százalékos kedvezményeket.
  • Utólagos fizetési mód esetén a részletes számlát a Shell Hungary Zrt. állítja ki és küldi meg a felhasználónak.

Még több in Közúti szolgáltatások

Útdíjak az Eurovignette országokban

Belgium 2016. áprilisában kivált a eurovignette hálózatából, és saját útdíj-fizetési rendszert vezetett be. Hollandiában,Luxemburgban, Dániában és Svédországban a eurovignette megvásárlásával fizetheti az útdíjat. A díjfizetés minden 12 tonna feletti gépjárműre kötelező, kivéve a buszokat.

Ausztria

A "GO" nevű osztrák elektronikus útdíj-rendszer minden 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járműre kötelező érvényű. A "Maut" nevű adó a megtett távolság arányában fizetendő útdíj, amelyet az osztrák autópályák és gyorsforgalmi utak használatáért vetnek ki. A megtett távolságot a kötelezően előírt fedélzeti készülék, a "GO box" méri.