placeholder

Európa nagy részén új, CO2-kibocsátáson alapuló útdíjadó osztályokat vezetnek be.

Az Európai Bizottság módosította az Eurovignette (Euromatrica) irányelvet annak érdekében, hogy elérje a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló ambiciózus éghajlat-védelmi céljait: 2025-ig 15%-kal, 2030-ig pedig 45%-kal történő csökkentést kíván elérni. Korábban ezeket a célokat 15%-ban, illetve 30%-ban határozták meg. A CO2 alapú útdíjfajta bevezetésével a nehézgépjárműveket az öt CO2-kibocsátási osztály egyikébe fogja besorolni, hogy az útdíjtarifákat ezen osztályok szerint határozza meg.

Az Európai irányelv 2022. március 24-én lépett hatályba, és az Uniós tagállamoknak 24 hónap áll rendelkezésükre, hogy végrehajtsák és beépítsék azt nemzeti jogrendszerükbe.

Németország 2023. december 1-én vezette be a CO2-kibocsátás alapú útdíjfizetést.

Magyarország és Ausztria 2024. január 1-jén.

Az új CO2-kibocsátáson alapuló útdíj-adózás hatálya alá tartozó országok:

  • Az állami tulajdonú hálózatok (DE, AT, PL, BE, CZ, SK, BG, HU) 2024. március 24-ig kötelesek a CO2-kibocsátáson alapuló útdíjrendszert bevezetni.
  • A koncesszión alapuló utak (FR, IT, ES) legkésőbb 2027-ig fogadják el az úthasználati díjat a koncesszió után.
  • A matricarendszert használó országok, köztük Hollandia (NL), Luxemburg (LU), Románia (RO), Dánia (DK), Svédország (S) és a balti országok a tervek szerint végrehajtják ezeket a változtatásokat, amint az időalapú útdíjrendszert távolságalapú útdíjrendszerrel váltják fel.

Néhány kivételt engedélyeztek, például Belgiumot (Belgium), ahol a határidő 2026.

placeholder

A bevezetés folyamata:

2023. december 1-jétől a németországi nehéz tehergépjárművek (HGV) útdíját kibővítik a CO₂-kibocsátáson alapuló extra díjjal. Az útdíj mellett további 200 euró / tonna CO₂ díjat vezetnek be. Továbbá a Német Szövetségi Kormány előzetes javaslatával összhangban az útdíjrendszert 2024. július 1-jétől kiterjesztik a 3,5 tonna feletti járművekre. Ez változást jelent a jelenlegi rendszerhez képest, ahol az útdíj kizárólag a 7,5 tonnát meghaladó járművekre vonatkozik.

2024. január 1-jén Magyarország és Ausztria is bevezette a CO2-kibocsátás alapú útdíjat.

2024. március 1-től pedig Csehország is bevezeti a CO2-kibocsátás alapú útdíjat.

CO₂-alapú útdíj fizetési paraméterei:

A nehézgépjárműveket

az öt (5) CO2-kibocsátási osztály egyikébe kell sorolni, az útdíjtarifák ezen osztályok szerint kerülnek meghatározásra.

Minden 2019. július 1. előtt nyilvántartásba vett belső égésű motorral

(dízel stb.) rendelkező jármű alapértelmezés szerint az 1. Osztályba tartozik. Az első nyilvántartásba vétel dátumán túl nincs szükség további CO2-vel kapcsolatos paraméterek gyűjtésére.

A CO2-kibocsátással kapcsolatos paraméterek

gyűjtésére vonatkozó követelmény csak a belső égésű motorral rendelkező és 2019. július 1. után nyilvántartásba vett járművekre vonatkozik.

A többi paraméter

nem található a legtöbb Forgalmi engedélyben, kivéve a németekben. A fennmaradó paraméterek meghatározásához a jármű gyártója által kibocsátott "Megfelelőségi tanúsítvány" (COC) és “Jármű CO2-kibocsátása és üzemanyag-fogyasztása – Ügyfél-információs fájlban " (CIF) dokumentumokat kell használni.

Az útdíj szempontjából fontos változás a súly tekintetében:

Az F.1. paraméter* – a jármű műszakilag megengedett maximális tömege - váltja fel a jelenlegi F2 értéket (a jármű megengedett legnagyobb terhelt tömege a nyilvántartásba vétel szerinti tagállamban). *Magyarországon a forgalmi engedélyben lévő F.1. - együttes tömeg - mezőben megadott súlyadatot kell alkalmazni.

Minden kibocsátásmentes járművet

(elektromos- vagy hidrogén üzemanyaggal működő elektromos cellás motor) mindig az 5. Osztályba kell sorolni. Nincs szükség további CO2-vel kapcsolatos paraméterek gyűjtésére

A CO2-kibocsátással kapcsolatos paraméterek a következők:

A jármű első nyilvántartásba vételének időpontja (B ), Meghajtott tengelyek száma, Alváztípus (vontató vagy merev tehergépjármű), Vezetőfülke típusa (nappali vagy hálófülke), Hengerűrtartalom (P.1.), Motor legnagyobb leadott teljesítménye (P.2.), Üzemanyag típusa (P.3.), Tömeg (F.1.) és CO2-kibocsátási érték (V.7.). Magyar járművek esetében a B, F.1., P.1, P.2, P.3 értékeket a jármű forgalmi engedélyében, a többi értéket pedig vagy a "megfelelőségi tanúsítványban" (COC) vagy a "Jármű CO2-kibocsátása és üzemanyag-fogyasztása" – Ügyfél-információs fájlban (CIF) lehet megtalálni.

CO2 osztály  Kibocsátási érték Díjazási kategória
1. Osztály Akár 5%-kal a referencia érték alatt Átlagot meghaladó
2. Osztály 5–8%-kal a referencia érték alatt 5–15%-kal az 1. Osztály alatt
3. Osztály Több mint 8%-kal a referencia érték alatt (de nem olyan jó, mint a 4. Osztály) 15-30%-kal az 1. Osztály alatt
4 Osztály Alacsony CO2-kibocsátású jármű osztály: legalább 50%-kal az átlag alatt (de nem zéró CO2 kibocsátású jármű) 30-50%-kal az 1. Osztály alatt
5. Osztály Zéró CO2-kibocsátású jármű  50-75%-kal az 1. Osztály alatt

Ezenkívül a teljes költség a jármű CO₂-kibocsátási osztályától függően változhat.

Jelenleg nincsenek érvényben egyedi előírások vagy referenciaértékek az autóbuszokra és az N2 és N3 járműosztályon belüli járművek bizonyos alcsoportjaira vonatkozóan. Ennek eredményeként a felsoroltak ideiglenesen az 1. Osztályba tartoznak.

Európa egyik vezető útdíjfizetési szolgáltatójaként a Shell CRT csapata aktívan nyomon követi az útdíjbővítés előrehaladását, és a szállítmányozók mellett áll, segítve őket eligazodni a bizonytalanságokban. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy értékes információkat közöljünk és segítséget nyújtsunk Önöknek a folyamatok során. Útmutatásunkra és támogatásunkra mindig számíthat.

Kérdések és válaszok a CO₂-kibocsátáson alapuló útdíjról