A Shell üzemanyagkártyával rendelkező magyarországi ügyfeleink maguk dönthetnek arról, hogy szeretnék-e semlegesíteni a Shell Kártyával európa Shell-kútjain és a partnerek töltőállomásain megvásárolt üzemanyag CO2-kibocsátását.

Számos ágazat fordul az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású, alternatív üzemanyagok felé, ám az átmeneti időszakban továbbra is szükség van a hagyományos üzemanyagokra. A Shell új szolgáltatásával kiszámolható a flották generálta CO2-kibocsátás mértéke, és ellensúlyozható a természeti környezetre tett hatása.

A Shell célkitűzése, hogy 2050-re vagy már előbb nulla nettó kibocsátású energetikai vállalattá váljon, mellyel mind az ügyfelei, mind a társadalom elvárásainak megfelelhet1. A cég három módon igyekszik ezt elérni. Egyrészt termékei előállítása során kívánja elérni a nulla nettó kibocsátást. Másrészt csökkenteni igyekszik értékesített termékei szén-dioxid-kibocsátásának intenzitását. Ez a hidrogén, a bioüzemanyagok és a megújuló villamos energia forgalmazásának növekedését jelenti. Harmadrészt a Shell mint energiaszolgáltató olyan energiaigényes szektorokkal működik majd együtt, mint a légi közlekedés, a teherszállítás és a nehézteher-szállítás, hogy ezeket az ágazatokat is segíthesse a nulla kibocsátás felé vezető útjukon.

„Örömünkre szolgál, hogy flottaügyfeleinknek felajánlhatjuk a szén-dioxid-kibocsátásuk semlegesítését Shell Kártyával történő üzemanyag-vásárlás esetén. A CO2-kibocsátás kompenzálása megkerülhetetlen lépés, és egy újabb eszköz a kibocsátás elkerülésére, illetve csökkentésére. Léteznek más megoldások is, például ha a szállítási útvonalakat digitális technológiákkal optimalizálják, vagy ha elektromos járművekbe – nehézteher-szállítás esetén pedig LNG-üzemű teherautókba – fektetnek be a cégek” – mondta Veér Lajos, a Shell Hungary zRt. üzemanyagkártya-értékesítési igazgatója.

Hogyan működik?

A jelenleg még elkerülhetetlen kibocsátás kompenzálása érdekében a vállalatok dönthetnek úgy, hogy rendszerszerűen semlegesítik szén-dioxid-kibocsátásukat. Az új szolgáltatással kiszámolható a Shell Kártyával vásárolt üzemanyag CO2-kibocsátásának mértéke. Ha az ügyfél ezt a szolgáltatást választja, a megszokott módon használja a Shell üzemanyagkártyát. A Shell követi az üzemanyag-felhasználást, és kiszámítja az abból származó CO2-kibocsátást, majd egy csekély összegért kivonja a forgalomból a természetvédelmi projektekből keletkező karbonkrediteket, hogy az üzemanyag teljes életciklusa során semlegesíthesse a kibocsátást.2. A semlegesítés megfelelő mennyiségű karbonkredit vásárlásával történik, amelyeket a természetes ökoszisztémák védelmére és helyreállítására irányuló nemzetközi projektek generálnak.3. A projekteket független, bejegyzett auditorok vizsgálják felül, akik ellenőrzik, hogy a projektek valóban csökkentik-e a kibocsátást. Az új szolgáltatás igénybevételével kompenzált CO2-kibocsátást a Shell évente kiadott tanúsítvánnyal igazolja.

Magyarországon ez a szolgáltatás a Shell vállalati ügyfelei számára és a lakossági ügyfelek számára is egyaránt elérhető ugyanúgy, mint például az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Ausztriában vagy Svájcban.

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

  1.  A Shell célkitűzése, hogy 2050-re vagy már előbb nulla nettó kibocsátású energetikai vállalattá váljon, mellyel mind az ügyfelei, mind a társadalom elvárásainak megfelelhet. A vállalat elkötelezettsége, hogy jelenlegi üzleti terveit e cél elérése érdekében alakítja át.
  2. Egy karbonkredit egy tonna CO2 légkörbe kerülését ellentételezi.
  3. A természetvédelmen alapuló megoldások (nature-based solutions – NBS) segítségével az üvegházhatású gázok általános légköri koncentrációja a természetes ökoszisztémák védelmével és helyreállításával csökkenthető. A Shell világszerte támogatja a természet megóvására és regenerációjára irányuló projekteket. A Shell részvételével zajló projektekről az alábbi oldal nyújt tájékoztatást: www.shell.com/energy-and-innovation/new-energies/nature-based-solutions.html