Ferrari tudósnő dolgozik egy laboratóriumban

Nyüzsgő labor

Az F1 az adrenalinról szól. Ez mindent átitat. Beleértve a laboratóriumot is. A Shell Track Lab egy mobil, a pálya mellett elhelyezkedő labor, amely a Shell elemzőinek ad otthont az egyes nagydíjak során. Ők azok, akik a Scuderia Ferrari mérnökeivel együtt fáradhatatlanul dolgoznak a világszintű üzemanyagok és motorolajok kifejlesztésén, amelyek a Ferrari F1-es autóinak erejét adják.

Elemzőink a Scuderia Ferrari csapat szerves részét képezik. Csatlakoztunk a csapathoz, hogy megtudjuk, mennyire bírják a nyomást.

„Ahhoz, hogy a csapat tagja legyél, szenvedélyesnek kell lenned. Ha nem vagy az, akkor összeroppansz az elvárások és a munkaterhelés alatt." Így vélekedik Guy Lovett, a versenypálya- és logisztikai igazgató, aki (csapatával együtt) az üzemanyagok és motorolajok teszteléséért felelős az egyes versenyek során.

A jó üzemanyag erőt ad az autó motorjának, míg az olajok (vagy ismertebb nevükön a kenőanyagok) elősegítik a motor tisztaságát és hatékony működését. A versenypályalabor csapata mintákat vesz az üzemanyagból és az olajból a verseny során, és teszteli őket, hogy jelentéseket adjon a Ferrari mérnökeinek. Ennek a tesztelésnek az eredményeként a Ferrari mérnökei az olajból származó metallurgiai mintákból meg tudják mondani, hogy az autó mely részére kell figyelmet fordítani. Ez teszi felbecsülhetetlenné a Shell mintavételeit és elemzéseit.

Dan Jamieson rávilágít a munka valódi intenzitására. „A csapat minden egyes versenyhétvégén akár 40 tesztet is elvégez a Ferrari mérnökeinek. Ha probléma merül fel a pálya mellett, akkor az hatással van a Ferrari mérnökeire, ami aztán természetesen hatással van a Ferrari általános teljesítményére is. Ezért van rajtunk nagy nyomás. Nem szeretnénk cserben hagyni a csapatot."

A siker és a kudarc közötti mezsgye elképesztően keskeny az F1 világában. Ezért dolgozik egész évben a Shell üzemanyag-fejlesztő csapata a termékek tökéletesítésén. Ahogy Drew magyarázza:

„A szóban forgó fejlesztések minimálisak - de mérhetetlenül jelentősek. Minden keveréktől jobb eredményeket várunk, legyen az bármely csekély mértékű. A különbség 1 vagy 2 lóerő között akár 12 méter is lehet. A verseny végére ez mindent eldönthet."

De mielőtt a csapat dolgozni kezdene az üzemanyaggal, gondoskodniuk kell arról, hogy a felszerelés tökéletesen működőképes állapotban érkezzen meg a pályára. „Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik" - nevet Dan.

Most Alan Wardle és Louise Coppack (pálya melletti elemzők) mosolyognak. „Spában a szokásos 4 óra helyett 12 óra alatt sikerült mindent beállítanunk. A felszerelés egyes részei nem működtek, tápellátási gondjaink voltak – még a tartalék készlet sem működött. Ami elromolhatott, az el is romlott. Rögtönöznünk kellett, megoldásokkal, készenléti tervekkel kellett előállnunk – stresszes helyzet volt, de ez is a munka része.

„Nem hibázhatunk" - mondja Dan, mire a csapat minden tagja bólogatni kezd. „Nagy rajtunk a nyomás – különösen az Európán kívüli versenyek esetén. Bizonyos esetekben nem tudjuk, hogy mire számítsunk. Szóval megtanultunk számítani a váratlanra."

De az egész csapat szilárdan egyetért abban, hogy ez kis ár azért, hogy részesei lehetnek a motorsport legikonikusabb intézményének. 

Ian Albiston a versenypálya melletti és logisztikai vezető. „A Ferrari család masszív részének tekintjük magunkat. Soha nem felejtem el a 2003-as japán futamot, amellyel Schumacher megnyerte a világbajnoki címet - előző éjszaka egy szemhunyásnyit sem aludtam. Mindenki nyugtalankodott. A verseny maga egy tortúra volt. A vége jól sült el számunkra, de tényleg nagyon kemény verseny volt. És aztán micsoda ünneplés következett!"

Mark Wakem (kenőanyag-projektvezető) és Mike Evans (üzemanyag-projektvezető) felelősek a termékfejlesztésért az egyes versenyek felépítése során. Nagyon megterhelő ez a munka, de ha jól csinálják, az a legjobb érzés a világon. 

„A Ferrari csapatigazgatója - árulja el Mark -személyesen köszönte meg a Shellnek az új üzemanyag kifejlesztését és szállítását Spanyolországban. Még a pilóták is megköszönték nekünk. Nagyszerű érzés a csapat tagjának lenni, és mások által is elismert munkát végezni. Tudjuk, hogy a csapat csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. Ezért törekszünk arra, hogy egész évben jobb termékeket fejlesszünk ki."  

Mike egyetért, és azt mondja, hogy mostanában nem szokatlan, hogy az üzemanyag-keverék elemzéséről hallunk a médiában. „A 2014-es szabályok nagyobb hangsúlyt helyeztek a munkánkra. Hallottuk, ahogy nemrégiben David Coulthard a Shell olajelemzéséről beszélt. Ez mutatja, hogy mennyire integrálódtunk a folyamatba. Ilyen előnyei is vannak ennek a munkának." 

A szabályok nemrég történt módosításával az üzemanyag és olajkeverék soha nem kapott még ekkora szerepet a száguldó cirkuszban. Ezért is áll nagy kihívások előtt a csapat.

Guy Lovett és Kimi Raikkonen a shell-v-powert reklámozza

Shell Track Lab: Frontvonalban A Scuderia Ferrarival

A Scuderia Ferrari technikai támogatójaként a Formula 1® szezon során a Shell Track Lab csapata a naptár minden versenyén kéznél van, hogy segítsen az üzemanyag és az olaj elemzésében, biztosítva az előbbi szabályosságát és figyelve a motor kopásának jeleit az utóbbiban.

Ez a kétségtelenül nagyon kiváltságos pozíció – a Shell innovációs partnerkapcsolata a Scuderia Ferrarival –, és azért is rendkívül előnyös, mert mindkét vállalat munkáját értékelni lehet abból a szempontból, hogy mennyivel járultak hozzá a sportág legsikeresebb csapatának még nagyobb dicsőségéhez.

„A Forma 1-ben végzett munka magával ragadó, de a Shellnek a sportág vezető csapatával, a Scuderia Ferrarival végzett fejlesztései egyedülállóan izgalmas eredményt nyújtanak mindenkinek, legyél akár egy motorsportrajongó a sok millióból, vagy a Shell vásárlója valamelyik töltőállomáson" - mondja Guy Lovett, a Shell Motorsport innovációs igazgatója.

„A szoros együttműködés eredményeként 2015-ben nagy előrelépést tudtunk elérni Maranellóban, de ez nem csak a pályán elért teljesítményről szól. A Shell azért szeret együttműködni a motorsportpartnereivel, mert ideális terepet biztosítanak a közlekedők számára kínált termékek kifejlesztéséhez és bemutatásához. Ebben döntő fontosságú a Scuderia Ferrarival végzett munka."

A Forma 1 mint ideális platform szerepe kevéssé vitatható a Shell termékek és azok technikai nagyszerűségeinek bemutatásához. Ez különösen igaz akkor, amikor egy ügyfél arra gondol, hogy a Shell V-Power versenyüzemanyag és a PurePlus technológiát használó Shell Helix Ultra versenykenőanyag példa nélkül álló, 25%-os teljes teljesítménynövekedést hozott 2015-ben az SF15-T Formula 1 számára, ami körönként majdnem fél másodpercet, egy versenyhosszon pedig átlagosan 30 másodpercet jelentett.

Meglehetősen nagy teljesítmény, ami nem jött volna létre, ha nincs az a több mint 50 tudós, akik az innovációs partnerkapcsolatra szenteltek évi 21 000 óra áldozatos munkát. Ez az elkötelezettség segítette 2015-ben három győzelemhez Sebastian Vettelt a FIA világbajnokságának harmadik helye felé vezető úton, és ez olyan eredmény, amelyre a Shell reményei szerint a csapat ebben az évben is építhet.

„Amikor a csapat sikeres, elfog a büszkeség, mert én is szerepet játszottam ebben, és ez az egyik legnagyszerűbb dolog ebben a munkában" - mondja Akan Wardle, Shell versenypálya melletti elemző.

Ezeket az érzéseket osztja Ian Albiston, a Shell Formula 1-es versenypálya melletti szállítási igazgatója, és joggal, hiszen több mint 15 éve szerves része a Shell és a Scuderia Ferrari szövetségének.

Azt mondja: „Valóban a csapat részének érezzük magunkat, amikor versenyeken vagyunk, és akkor is, amikor Maranellóban, a gyárban dolgozunk. Ilyenkor szakmailag néha borzongatóbb izgalmakat élünk át, mint amikor látjuk, hogy az ágaskodó ló elsőként szeli át a célvonalat."

Erős szavak, de ha a megfelelő környezetbe helyezzük, érthető. Ha az ember a szakterülete csúcsán dolgozik, az önmagában is izgalmas lehet, és ez bizonyosan igaz a Shell Track Lab által végzett mindennapos munkára. Azonban, amikor a Forma 1 izgalmas világában és a Scuderia Ferrari ikonikus csapatánál dolgozunk, akkor kevesen hibáztathatnának bennünket egy kis extra borzongásért.

Ez kétségtelenül igaz a Shell Track Lab csapatának legújabb tagjára, Jennifer Plückhahnra, aki az első szezonját tölti itt. Egy olyan ember számára, aki ennyire fiatal – csupán 22 éves – ez ijesztő érzés lehet, de aki úgy nőtt fel, hogy a Shellnél volt gyakornok, az készen áll arra, hogy hozzájáruljon a széles körű műszaki szolgáltatáshoz, amit a csapat az egyes versenyeken a Scuderia Ferrari számára kínál.

„Nagyon izgatott vagyok, hogy a csapathoz csatlakozhattam" - vallja be. - Van tapasztalatom a tesztelésben, és lelkesen várom, hogy eljussak néhány versenyre. Maranellóban, a Scuderia Ferrari gyárban is töltöttem időt, ahol az új repülő laboratóriumban dolgoztam. Tényleg nagyon örülök, hogy a Shellnél tanultakat ilyen izgalmas környezetben használhatom."

Az említett labort, amely minden Európán kívüli versenyre repülőgéppel érkezik, teljesen átalakítottuk azzal, hogy könnyebb legyen, és hatékonyabban lehessen szállítani. Mivel a Forma 1 a bolygó minden szegletét bejárja, az ilyen megtakarítások döntő fontosságúak abban, hogy csökkentsék e különleges Shell-program szén-dioxid lábnyomát.

„A Forma 1 az innovatív technológiák gyors fejlődéséről és az űrkorszakbeli anyagokról nevezetes, ez alól a repülő labor sem kivétel – mindenhova szénszálat tettünk!" - mondja a Drew Stinton versenypálya melletti elemző, annak az átalakításnak a felelőse, amelynek során 20%-kal csökkentették a labor súlyát.

„A munka, amelyet a versenyeken végzünk, létfontosságú a Scuderia Ferrari számára, az egyes versenyhétvégék során akár 40 üzemanyag- és 30 olajmintát tesztelünk. Azonban a laborban végzett munkánk, bár sokak számára nem igazán kézzel fogható vagy látványos, mégis kiemelkedően fontos a Shell számára az optimális hatékonyság kutatásában a Forma 1-es programban."

Mindannyiunk számára izgalmas, akik a Shell és a Scuderia Ferrari innovációs partnerkapcsolatában dolgozunk, de különösen a Shell Track Lab csapatának, mert ők dolgoznak azon, hogy közösen elnyerjük a 11. FIA Formula One World Constructors’ Championship™ címet.