Franciaország

A Shell két lehetőséget is ajánl a díjak fizetésére:

 • Elektronikus fedélzeti egységgel
 • Közvetlenül euroShell Card üzemanyagkártyával

Fizetés elektronikus fedélzeti egységgel – InterRoute és TIS PL

A francia elektronikus útdíj-fizető rendszer 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozik. A rendszert használó valamennyi teherautót külön fedélzeti egységgel kell ellátni. Ez az úgynevezett e-box, mely automatikusan regisztrálja a jármű áthaladását az autópályák díjfizető kapuin, így gyorsan és pontosan kiszámolható az útdíj összege.

Az új rendszer a következő előnyöket nyújtja vállalkozásának:

 • Egyszerű: Egyszerűen rögzítse az elektronikus egységet a jármű szélvédőjére, és máris használható
 • Gyors: Rövidebb várakozási idő a fizetőkapuknál a külön TIS PL sávoknak köszönhetően; nem kell megállni, lehúzni a kártyát és megvárni a blokkot! Ez a gyorsaság végső soron hozzájárul a gazdaságosabb üzemeltetéshez és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátáshoz.
 • Előnyös: Az autópálya-üzemeltetők árengedményeket nyújtanak az előzetes feltételeket teljesítők számára (akár 13% is lehet járművenként).
 • Hatékony: Egyetlen számlán jelenik meg valamennyi franciaországi útdíj-fizetési tranzakció
 • Átlátható: A cég vezetői részletesen nyomon követhetik a fizetős úthálózat használatát
 • Biztonságos: Üzembiztos, biztonságos, automatikusan ellenőrzött tranzakciók
 • Áfa-visszatérítés: A franciaországi útdíjfizetési tranzakciók után megfizetett áfa összegét visszaigényelheti

Jelenleg két féle fedélzeti egység közül választhat:

TIS PL: egész Franciaország területén alkalmas útdíjfizetésre

InterRoute: közös útdíjfizetési rendszer Franciaországban és Spanyolországban, mely alkalmas a francia és a spanyol autópályadíjak rendezésére, ami lehetővé teszi a kényelmes utazást mindkét országban mindösszesen egy beépített készülékkel!

Amennyiben érdekelt a francia útdíjfizetésre történő regisztrációban, kérjük, hívja ügyfélszolgálati központunkat a 06 1 480-11-11-es telefonszámon vagy írjon e-mailt a roadservices-hu@shell.com címre. 

Fizetés euroShell Card üzemanyagkártyával

Sofőrjei közvetlenül euroShell Card üzemanyagkártyával is megfizethetik az útdíjat (ez a legjobb választás, ha nem használja gyakran a francia autópályákat).

Franciaországi alagutak és hidak:

A Fréjus és a Mont Blanc alagutak Franciaország és Olaszország között biztosítanak kapcsolatot.

A Fréjus alpesi alagútja 12,8 km hosszú, 9 m széles, és csak két sávból áll. A francia oldalon a Lyonból kiinduló A43 (Maurienne autópálya) vezet az alagúthoz, míg az olaszországi oldalon a Torino felől érkező A32 autópálya csatlakozik be.

A Mont Blanc alagút 11,6 km hosszú és 8,6 m széles. Francia oldalról az A40-es autópálya vezet az alagúthoz, míg Olaszország felől az A5-ös autópálya csatlakozik be.

Mindkét alagútra azonos közlekedési rendszer vonatkozik. A díj mértéke az adott jármű kategóriájától és annak EURO emissziós besorolásától függ.

Az euroShell Card üzemanayagkártyával rendelkező ügyfelek az átkelésért kétféleképpen fizethetnek:

 • Az euroShell Card üzemanyag kártyával egyirányú vagy menettérti jegyeket (a visszaút 7 napig érvényes) válthatnak. (Kérjük, vegye figyelembe, hogy csak a francia oldalon fizetett alagútdíj áfája igényelhető vissza)
 • Fréjus kártyával, amelyet ha a Shellnél rendel meg, akkor kedvezményekben részesül:
 • a 20%-os kedvezményen felül még további akár 16%-os engedmény az egyszeri átkelésre szóló jegyek árából. Ez a második árengedmény évente egyszer kerül kifizetésre és az adott évben történt összes átkelés számától függ.
 • Áfa-visszatérítés a Fréjus-alagút díjaiból. Segíthetünk az áfa visszaigénylésében!

A francia TIS PL elektronikus útdíj-fizetési rendszer e-box készüléke jelenleg nem elfogadott fizetési mód a Fréjus és a Mont Blanc alagutaknál. Mindkét alagutat csak később integrálják majd a TIS PL rendszerébe.

A Benelux országok

Az új elektronikus euromatrica helyettesíti a papír matricát Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában és Svédországban.

Az elektronikus euromatrica rendszer egyszerű, gyors és hatékony, és számos előnyt jelent vállalkozása számára:

 • Nem szükséges előre regisztrálnia 
 • Nem kell külön fedélzeti egységet vásárolnia 
 • Nincs több időveszteség az ellenőrzőpontokon való megállás miatt 
 • Nem kell papír matricákkal teleragasztania a szélvédőt 
 • Biztonságos, nem hamisítható, nem tulajdonítható el 
 • Készpénzkímélő megoldás – az euroShell Card számláján fizeti és tükröződik a rendszeres számlán

A rendszer működése:

Miután kiegyenlítette az útdíjat egy terminálnál, a sofőrnek nem kell  matricát felragasztania a járműbe, csak a kapott számlát megtartania. A kifizetés adatait az autópálya fenntartó központi adatbázisában őrzik.

A rendőrségnek hozzáférése van az elektronikus regisztrációs adatbázishoz és egy járműfelismerő rendszer segítségével ellenőrizheti az úthasználat jogosságát.

A több, mint 700 elektronikus euromatrica értékesítőhely* közül 150 a Shellhez tartozik; ezek az euromatricás rendszerű és a velük határos országokban (Dánia, Franciaország, az Egyesült Királyság és Finnország): töltőállomásokon, kikötői irodákban, határállomásokon stb. találhatók.

Csak kérje az új elektronikus euromatricát (napi, heti, havi vagy éves), adja meg a jármű rendszámát, fizessen az euroShell kártyával – és már indulhat is!

* Eurovignette értékesítőhelyek listájának letöltése

Brobizz díjváltozás

Az Oresund Bridge díja átlagosan 6%-kal emelkedett, míg a Great Belt Bridge díja 3%-kal.

More in Útdíjak és útadók

Szlovénia

Szlovéniában a 3,5 tonna össztömeg feletti járműveknek útdíjat kell fizetni. Jelenleg a DarsGo készülékkel történik, Szlovénia várhatóan 2023-ban csatlakozik az EETS rendszeréhez.

Egyesült Királyság

Az idő alapú útdíj minden 12 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárműre kötelező, amely nincs regisztrálva az országban. A díjat mindig az országba való belépés előtt kell megfizetni. A díjat minden ilyen tehergépjármű után meg kell fizetni, mielőtt belép az országba.

You May Also Be Interested In

Shell töltőállomás-kereső

Az ünnepi nyitva tartás változhat, ezért kérjük érdeklődjön a részletekről a töltőállomás elérhetőségein.

Energia és Innováció

Így tárunk fel további, a jelenleginél tisztább energiahordozókat az előttünk álló évtizedekre az emberi zsenialitás, az innováció és a technológia segítségével.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság lényege a Shellnél az, hogy felelős módon biztosítsunk energiát a világ növekvő igényeinek kielégítésére.