Ebben a cikkben szeretnénk segíteni ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában, az elektromos járművek helyzetének reális értékelésével. A pro és kontra érvek áttekintésével segítünk eldönteni, hogy a vállalkozásának érdemes-e az elektromos járművekre váltania.

Az EV-k előnyei

A legtöbben tudjuk, hogy az elektromos autók nagy lépést jelentenek az üvegházhatású gázok által okozott környezeti károk csökkentésében. A tisztább világ megteremtéséhez való hozzájáruláson túl az elektromos járművek további stratégiai előnyökkel is járnak, amelyeket egy tapasztalt vállalkozó biztosan értékelni fog:

  • Megfelelő töltési megoldás esetén az áram általában olcsóbb, mint a hagyományos üzemanyag: Az üzemanyagköltségek mindig jelentős kiadást jelentettek a flottatulajdonosok számára, a közelmúlt eseményei pedig az üzemanyagárak további növekedését okozták. Sok EV-tulajdonos napelemeket is telepít járműve otthoni töltésére, ami tovább csökkenti a költségeket.
  • Kedvező karbantartási költségek: A hagyományos üzemanyaggal működő autóknál meglehetősen hamar elszállhatnak a karbantartási költségek. Az EV nem tartalmaz annyi forgó-kopó alkatrészt, mint a belsőégésű motorral rendelkező járművek, amelyeknél szükség van a motor rendszeres karbantartására és olajcserére. Az EV-k hosszú élettartamukról híresek, annyira tartós akkumulátorokkal, hogy azok az akár magukat a járműveket is túlélik.
  • Csendes vezetési élmény:. Az EV-k annyira csendesek, hogy bizonyos kormányzati szervek kötelezően előírják, hogy hangszórókat szereljenek fel rájuk annak érdekében, hogy a gyalogosok észleljék őket. Tehát, ha flottáját elektromosra állítja át, a levegőszennyezés mellett a zajszennyezést is csökkenti.
  • Hihetetlenül egyszerűen kezelhetők: Meglepő lehet, hogy mennyire minimális a vezető dolga egy elektromos autóban. Ez azért van így, mert a működésük valóban ilyen egyszerű. Mivel nem tartalmaznak kézi sebességváltót, az elektromos autóknak csak egy sor pedálra vagy gombra van szükségük a sebességük szabályozásához. Ez csökkenti a vezetés komplexitását és hozzájárulhat a vezetők nagyobb kényelméhez.

Az EV-k hátrányai

 A teljes képhez azonban hozzátartoznak az ellenérvek is. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan ellenérvet, amelyeket érdemes figyelembe venni.

  • Magas induló költség:. Hagyományos üzemanyaggal működő járműveket számos árfekvésben találhat, de az elektromos autók még mindig újdonságnak számítanak a piacon, ezért sokkal magasabb áron érhetők el.
  • Töltőhálózat hiánya: Bár számos szolgáltató folyamatosan dolgozik a töltőhálózatok bővítésén, , a nagyvárosi területeken kívüli, megfelelően használható töltőállomások száma korlátozott. Ha vállalkozásának jelentős része a vidéki területekre történő szállítást, előfordulhat, hogy az elektromos flotta jelenleg nem a megfelelő választás az ön számára.
  • Rövidebb hatótáv: Amellett, hogy vidéken korlátozott lehet a töltőállomások elérhetősége, az elektromos járművek általában is kisebb távolságok megtételére képesek. A töltőállomások hiánya és a rövidebb hatótáv miatt nem alkalmas hosszabb, országokat átszelő utakra. Az elektromos járművek folyamatos terjedésével és fejlődésével azonban a hatótávuk is évről évre javul.
  • Hosszú töltési idők: Egy jármű benzinkútnál történő tankolása általában semmi különöset nem jelent, az elektromos járművek feltöltése azonban sokkal több tervezést és erőfeszítést igényel. Miközben a szolgáltatók azon dolgoznak, hogy ez megváltozzon, az elektromos autók töltése jelenleg több órát is igénybe vehet, miközben a benzinkúton történő tankolás csak néhány percig tart. Határozottan nem ideális helyzet egy olyan vállalkozás számára, mely szűk határidős kiszállításokat végez.

Mikor érdemes tehát elektromos járműre váltani?

Most már ismeri az elektromos járművekelőnyeit és hátrányait is. Gondolja át üzleti céljait, a flottakezelési stratégiáját és a felmerülő költségeket. Mielőtt döntene, érdemes megválaszolni néhány fontos kérdést:

  • Kiemelten fontos vállalkozása károsanyag-kibocsájtásának csökkentése? Rendelkezik elég likviditással ahhoz, hogy vállalja az elektromos járművek vásárlásának kezdeti költségeit?
  • Sokat kell településen belül autóznia?
  • Van hozzáférése töltőállomásokhoz azokon a területeken, ahová üzleti ügyekben utaznia kell?
  • Tud időt szakítani az autó feltöltésére?

Ha a legtöbb - vagy az összes - kérdésre igennel válaszolt, akkor készen állhat az elektromos járműhöz szükséges nagy ugrásra. De ha jelenleg még nem áll készen erre, tudnia kell, hogy ez egy új terület, amely az átállási arány növekedésének köszönhetően folyamatosan változik és fejlődik. Soha nem tudhatja, hogy a vidéki területek mikor jutnak saját töltőhálózathoz, vagy mikor csökken a töltési idő több óráról tíz percre. Azt tanácsoljuk, hogy továbbra is figyelje ezt a területet, és legyen nyitott, akkor is, ha vállalkozása még nem áll készen az átállásra.