A világ óceánjai alatt – a néhány száztól a több ezer méteres mélységű vizekig – hatalmas kiterjedésű kőolaj- és földgázmezők húzódnak, amelyek lehetővé tehetik a gazdasági növekedés fellendítését, valamint létfontosságú szerepet játszhatnak a jövő energiaszerkezetének szempontjából.

A fagyos hőmérséklet, a rendkívüli víznyomás és a vaksötét egyaránt jelentős műszaki kihívást jelent a mélytengeri kőolaj- és földgázkitermelés számára. A lehetőségek és a biztonságosan megvalósítható megoldások határainak kitágításával feltárjuk ezeket az erőforrásokat, amelyekre a világnak olyan nagy szüksége van.

A Shell több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mélytengeri projektek kidolgozása és üzemeltetése terén – ezek közül több mint 20 fő projekt napjainkban is aktív, és jelentős új projektek vannak folyamatban. Mélytengeri tevékenységeink a Mexikói-öböltől a Kínai-tengerig, valamint a norvégiai kontinentális talapzattól Nigéria part menti vizeiig terjednek.

Tudja meg, hogyan küzdjük le a mélytengeri kihívásokat

Helyi előnyök

Együtt dolgozunk a tevékenységi helyünkhöz legközelebb élő emberekkel, és megosztjuk az elért előnyöket a helyi közösségekkel. Projektjeink keretében szerződéskötést kínálunk a helyi szolgáltatóknak, továbbá hozzájárulunk a támogató iparágak, például a hajók és alapanyagok beszállítóinak növekedéséhez. Brazíliában és Nigériában például segítettünk kinevelni az olaj- és gázipari mérnökök első nemzedékét. Malajziában a helyi hatóságokkal együttműködve támogatjuk az olaj- és gáziparban igen keresett hegesztők képzési programját.

További információk a mélytengeri tevékenységeink közelében élő helyi közösségekről

Olajfúró platformon teljes védőfelszerelésben dolgozó munkás

Első a biztonság

Bármely tevékenységünkről legyen is szó – a mélyen az óceán felszíne alattiakat is beleértve –, mindig a biztonság a legfontosabb szempontunk. A Shell valamennyi mélytengeri kútjának kötelező megfelelnie a szigorú tervezési és építési normák előírásainak. A kutak fúrását és kivitelezését mindig több éves képzésben részesített műszaki szakemberek végzik. Fejlett érzékelőkkel, valós időben figyeljük meg a mélytengeri kutakat a működésük során. Ez lehetővé teszi a parti üzemeltetési központokban dolgozó mérnökök számára a lehetséges kockázatok felismerését, valamint azok haladéktalan kezelését.

További információk a mélytengeri biztonságról

Mélytengeri projektjeink

Fontos mélytengeri projektjeink egyike a Mexikói-öbölben működő Perdido, amely 2 450 méterrel (8 000 lábbal) vízmélységi rekordot állított fel a nyílt tengeren üzemelő olajfúró és -kitermelő platformok körében.

Mindeközben belevágtunk a Stones-projekt kidolgozásába is, amely egy rendkívüli mélységben megvalósuló tengeri olaj- és gázipari fejlesztés, hiszen a mintegy 2 900 méter (9 500 láb) mélységben a világ legmélyebb kitermelési létesítményének ad majd otthont.

További cikkek az Energia és innováció részben

A technológiai kihívások legyőzése

Innovatív technológiákat dolgozunk ki arra, hogy az egyre nehezebben elérhető helyeken is felkutassunk és biztonságosan feltárjunk további megfizethető energiahordozókat.

Mindent a földgázról

Földgázzal, a legtisztábban égő szénhidrogénnel segítünk biztosítani az áramellátást szerte a világon.