A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2040-re a földgáz iránti világszintű kereslet több mint felével is nőhet.

A földgáz a legtisztábban égő szénhidrogén. Felkutatjuk és kitermeljük – a szárazföldön és a tengeren egyaránt. Napjainkban termelésünk több mint felét teszi ki.

A földgáz előnyei

A földgáz a legtisztábban égő szénhidrogén, amely az áramtermelés érdekében történő elégetése során a szénhez képest kb. feleannyi szén-dioxidot (CO2), illetve csupán tizedannyi légszennyező anyagot állít elő.

Bőségesen rendelkezésünkre áll. Ha a fogyasztás a mai szinten maradna, a kitermelhető földgázkészletek körülbelül 230 évre lennének elegendők.

Sokoldalú energiahordozó. A földgáztüzelésű erőművek működésének elindítása és leállítása sokkal kevesebb időt vesz igénybe a széntüzelésűekhez képest. Ez a rugalmasság a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia kitűnő kiegészítő megoldásává teszi a földgázt, hiszen az előbbiek csak akkor állnak rendelkezésre, amikor süt a nap és fúj a szél. 

Cseppfolyósított földgáz (Liquefied Natural Gas, LNG)

A földgázt -162° Celsius-fokra (-260° Fahrenheit-fokra) hűtve folyadékká alakítjuk – ezáltal térfogata az eredeti 600-ad részére csökken, így könnyűvé és gazdaságossá válik a szállítása a világ energiában hiányt szenvedő térségeibe. Az LNG-t gázzá visszaalakítva látjuk el földgázzal a háztartásokat és a vállalatokat.

Az LNG úttörőjeként a Shell biztosította a technológiát a világ első kereskedelmi célú LNG-erőművének 1964-es üzembe helyezéséhez, illetve indította útnak a legelső kereskedelmi szállítmányt, beindítva a globális kereskedelem e szegmensét. Számos LNG-erőmű tervezése és építése áll a hátunk mögött.

További információk az LNG-ről nemzetközi honlapunkon

Úszó LNG (Floating LNG, FLNG)

Hagyományosan az LNG-erőművek a szárazföldre épülnek. A Shell ennek ellenére óriási úszó létesítményt épít, amellyel cseppfolyósított földgázt tud majd a tengeren előállítani: ez lesz a Prelude FLNG. Egyúttal ez lesz a valaha épített legnagyobb nyílt tengeri úszó létesítmény – 488 méter (1 600 láb) hosszú és 74 méter (243 láb) széles.

A Shell forradalmi technológiát dolgozott ki, amely lehetővé teszi a földgáz kitermelését, cseppfolyósítását, tárolását, majd LNG-szállítóhajókba töltését a tengeren. Ez lehetővé teszi a kisebb, távoli lelőhelyek csoportjának egy FLNG-létesítménnyel, illetve a nagyobb lelőhelyek több FLNG-létesítménnyel történő feltárását.

Fedezzen fel további információkat a Prelude FLNG-létesítményről nemzetközi honlapunkon

Üzemanyagtöltésre kész kamion a Shell LNG-töltőállomásán

LNG a szállításban/közlekedésben

A járműhatékonyság, bioüzemanyagok, hidrogénalapú megoldások és elektromos meghajtás területén zajló fejlesztések mellett alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagként a földgáz nagyobb részt is kitehetne a szállítási és közlekedési ágazat energiaszerkezetében.

Az LNG tehergépjárművek és hajók üzemanyagaként való felhasználásának lehetőségét is vizsgáljuk, amely a dízel- és fűtőolajjal összehasonlítva, lehetséges gazdasági és környezeti előnyöket tartogat. Az egyéb felhasználási területek közé tartozik a vasút, a bányászati ágazat és az ipari alkalmazások. Keressük emellett saját működésünkben is, hogyan tudnánk többet alkalmazni az LNG-t.

További információk az LNG szállítási/közlekedési célú üzemanyagként történő hasznosításáról nemzetközi honlapunkon

A földgáz folyadékká alakítása (Gas-To-Liquids, GTL)

A Shell földgázt folyadékká alakító (GTL) technológiája olyan kitűnő minőségű folyékony termékekké alakítja a földgázt, amelyeket egyébként nyersolajból kellene előállítani. A közlekedési ágazat üzemanyagai, a motorolajok és a mindennapi cikkek olyan összetevői tartoznak ide, mint a műanyagok, a tisztítószerek és a kozmetikumok.

A GTL-termékek színtelen és szagtalan anyagok. A nyersolajban található szennyeződések – kén, aromás vegyületek és nitrogén – szinte egyikét sem tartalmazzák.

További információk a földgázt folyadékká alakító (GTL) technológiáról nemzetközi honlapunkon

Tömött kőzetekben lévő föld- és palagáz

További információk a tömött kőzetekben lévő föld- és palagázról nemzetközi honlapunkon

További cikkek az Energia és innováció részben

Az energiaipar jövője

Arra használjuk szaktudásunkat, technológiánkat és innovatív megoldásainkat, hogy több és tisztább energiát biztosítsunk a Föld növekvő lakosságának.

A technológiai kihívások legyőzése

Innovatív technológiákat dolgozunk ki arra, hogy az egyre nehezebben elérhető helyeken is felkutassunk és biztonságosan feltárjunk további megfizethető energiahordozókat.