A Shell már több mint száz éve a technológia úttörőjének számít. Napjainkban – más nemzetközi olaj- és gázipari társaságok mellett – mi vagyunk a kutatás-fejlesztés (K+F) terén az egyik legnagyobb befektető, hiszen évente 1 milliárd dollárnál is többet költünk arra, hogy az ötleteket kereskedelmi szempontból megvalósítható technológiákká alakítsuk át.

A K+F-létesítményeinkben dolgozó tudósok és kutatók világszerte számos időzónában azon dolgoznak, hogy áttörést hozó újításokat fejlesszenek ki. Ide tartoznak például az energiafelhasználás csökkentésében segítő üzem- és kenőanyagok, vagy a világ legnagyobb úszó kitermelési létesítménye; a Prelude FLNG. Utóbbi célja, hogy a tengeren feltárja és cseppfolyóssá alakítsa a földgázt.

Az innováció előmozdítása érdekében kormányzatokkal, kiváló tudósokkal és iparági szakemberekkel dolgozunk együtt, valamint ötleteket és szakismereteket osztunk meg az energiaágazaton belüli és kívüli partnereinkkel. A nyílt innováció segíthet felgyorsítani és még költséghatékonyabbá tenni a fejlesztéseket a földgáz, a bioüzemanyagok, a napenergia, a vízkezelés, a CO2-gazdálkodás és energiahatékonyság területén.

Ezen kívül innovatív módszereket dolgozunk ki, hogy működésünket még hatékonyabbá tegyük, továbbá, hogy elősegítsük a vízfogyasztás és a szén-dioxid- (CO2) kibocsátás kezelését.

Ismerje meg vállalatunk technológiai vezetőjét és vezető tudósainkat

További információk az általunk világszerte végzett innovatív tevékenységről

Felszín alatti modellt vizsgáló emberek

További energiahordozók felkutatása

A könnyen feltárható kőolaj és földgáz korszaka a végéhez közeledik. Új technológiákat fejlesztünk, hogy megtaláljuk az egykor láthatatlan, például 3 000 méternél mélyebben elhelyezkedő, illetve a tengerfenék vastag sórétegei alatt rejtőző olaj- és földgázmezőket.

További információk a felszín alatti rejtett erőforrások felfedezéséről

További energiahordozók feltárása

Ha úgy döntünk, hogy beruházunk egy adott olajlelőhelyen, az a feladatunk, hogy a lehető legbiztonságosabb és leghatékonyabb módon, minimális környezetre gyakorolt hatás mellett végezzük el a kutak fúrását és termeljünk energiát. E célok elérése érdekében folyamatosan új technológiákat dolgozunk ki, valamint tovább finomítjuk biztonsági folyamatainkat, amelynek során ugyanazokat a világszintű normákat alkalmazzuk valamennyi kútkivitelezési tervünkre és üzemeltetési eljárásunkra.

Innovációink között olyan technológiák találhatók, amelyek lehetővé teszik még több kőolaj vagy földgáz kinyerését a mélyebb kutakból, lehetőséget biztosítva az egyébként nem gazdaságos erőforrások kiaknázására; amelyekkel a hasonló hajókhoz képest kisebb és karcsúbb, gyorsabban fúró és kevesebb üzemanyagot használó fúróhajókat építhetünk. Továbbá intelligens, a kitermelést valós időben figyelemmel kísérő érzékelőkkel felszerelt kőolaj- és földgázlelőhelyeket alakíthatunk ki; valamint a hagyományos berendezésekhez képest a szárazföldön gyorsabban és hatékonyabban fúró mobil fúróberendezéseket hozhatunk létre.

Az erőforrások felkutatása céljából hatalmas mennyiségben gyűjtünk és dolgozunk fel adatokat az érzékelőkből, hogy megalkossuk a vizsgálati helyszín pontos földtani térképét. Az adatokat ezután olyan képekké alakítjuk, amelyek elemzése, illetve értelmezése gyorsan és eredményesen elvégezhető. A képi megjelenítés és értelmezés képességének köszönhetők a kőolaj- és földgázkutatás terén elért legnagyobb sikereink.

Ismerje meg, hogyan tárunk fel új erőforrásokat fejlett technológiák segítségével

Hozzuk ki a lehető legtöbbet az erőforrásokból!

Amikor egy kőolajlelőhely termelővé válik, elegendő belső nyomással rendelkezik ahhoz, hogy a kutakon keresztül természetes módon a felszínre pumpálja az olajat. Idővel azonban az olajlelőhelyen uralkodó nyomás lecsökken, az olaj áramlása pedig lelassul. Ezért hatékonyabb olajkitermelő (Enhanced Oil Recovery, EOR) technológiákat fejlesztettünk ki, amelyek segítenek az adott helyen rendelkezésre álló olaj további 5–30%-ának kitermelésében, s így a lelőhely teljes kitermelési szintjét 50–70%-ra, vagy akár ennél is hatékonyabbra növelhetjük.

További információk a még több energiahordozó kinyerésére szolgáló technológiákról

További cikkek az Energia és Innováció részben

Az energiaipar jövője

Arra használjuk szaktudásunkat, technológiánkat és innovatív megoldásainkat, hogy több és tisztább energiát biztosítsunk a Föld növekvő lakosságának.

Közös innováció

Nagyszerű ötlettel vagy innovatív technológiával rendelkezik? Kreatív embereket, vállalatokat és szervezeteket keresünk partneri együttműködés céljából.