A lakosság élete és megélhetése, továbbá a gazdaságok és közösségek jóléte és fejlődése a kényelmes, megbízható és megfizethető energiától függ. Az embereknek még sohasem voltak ilyen jó összeköttetéseik. Folyamatosan növekszik azok száma, akik egyre jobb lehetőségeknek, egészségnek és életszínvonalnak örvendhetnek.

A napjainkban használt energia zömmel kőolajból és szénből, valamint mindinkább földgázból származik. Ezek a szénhidrogének látják el árammal, fűtik és hűtik az otthonokat és a munkahelyeket, biztosítják az üzemanyagot a közlekedéshez, amivel munkába vagy iskolába járhatunk, illetve vakációra utazhatunk. Lehetővé teszik az életünket fenntartó iparágak működését, továbbá biztosítják azokat a kémiai összetevőket, amelyekből az általunk beszerzett termékek többségét előállítják – például azt az eszközt is, amelyen éppen ezt az oldalt olvassa.

Az energia iránti globális igény fokozódik a növekvő lélekszámú és egyre magasabb életszínvonalon élő népesség miatt.

Az előrejelzések szerint 2050-re a bolygó lakossága 9 milliárdra nő – ami csaknem 2 milliárd fővel több annál, mint ahányan jelenleg vagyunk. A fejlődő gazdaságokban élők közül sokan felzárkóznak majd a globális középosztályhoz. Hűtőszekrényeket, számítógépeket és egyéb árammal működő készülékeket szereznek be. Sokan közülük autót is vesznek, több mint duplájára növelve az utakon közlekedő járművek számát.

A városaink egyre inkább a gazdaságunk motorjává válnak. A század közepére a világ lakosságának mintegy kétharmada él majd városokban, még erősebb nyomást gyakorolva a közös jólétünk és fejlődésünk szempontjából létfontosságú élelmiszer-, víz- és energiaforrásokra.

Információk a Shell jövő városaival kapcsolatos munkájáról

A szakértők egyetértenek abban, hogy a 2000-es szinthez képest a világszintű energiaigény 2050-re valószínűleg megduplázódik. Ugyanakkor a szén-dioxid (CO2) kibocsátás és a környezetet terhelő egyéb ártalmak által okozott éghajlatváltozás kezelése még sosem volt ilyen fontos feladat.

Mindezen kihívások megoldása radikális változást igényel majd a világ energiarendszerében, valamint új energiaforrások széles skáláját teszi szükségessé. Az energiarendszer hatalmas kiterjedése és az energiaigény rendkívül gyors emelkedése miatt e változásokat csak óriási közös erőfeszítés árán lehet majd elérni.

Tisztább energiaipar a jövőben

A Shell, egyéb alternatívák, úgynevezett forgatókönyvek (szcenáriók) kidolgozásával, egy ideje már készül az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövő kihívásaira.

„Új nézőpont” elnevezésű forgatókönyveink, másnéven szcenárióink valószínűsíthető jövőváltozatokat írnak le, amelyekben 2060-ra a megújuló energiaforrások – például a nap- és a szélenergia – világszerte akár az energia 40%-át is kitehetik, majd egy évtizeddel később a Nap válhat a világ legnagyobb elsődleges energiaforrásává.

Tudjon meg többet a Shell szcenáriókról (forgatókönyvekről) és töltse le őket

Légi felvétel a Kanadában szén-dioxid-leválasztással és -tárolással foglalkozó kutatási projektről
A szén-dioxid-leválasztással és -tárolással (Carbon Capture and Storage, CCS) foglalkozó kutatási projekt Kanadában

Az energiarendszer fejlődésével párhuzamosan a szénhidrogének továbbra is lényeges szerepet játszanak majd az elkövetkezendő évtizedekben, biztosítva az elengedhetetlenül szükséges energiát a szállítás és közlekedés, különösen a repülés üzemanyag-ellátásához, valamint az akár műanyagból, akár acélból készülő mindennapi termékek előállításához.

Arra használjuk szaktudásunkat, technológiánkat és innovatív megoldásainkat, hogy több, tisztább energiát biztosítsunk, elősegítve a világ növekvő igényeinek kielégítését, valamint új lehetőségeket keressünk az energia hatékonyabb felhasználására. Munkánk során többek között együttműködünk partnerekkel, közösségekkel, kormányzatokkal is, hogy mindezt környezetvédelmi és társadalmi szempontból felelős módon hajthassuk végre.

Napjainkban a földgáz – a legtisztábban égő szénhidrogén – teszi ki termelésünk több mint felét. Hiszünk abban, hogy a földgáz létfontosságú lesz az energiaipar fenntartható jövőjének kiépítésében, elsősorban az áramtermelésben, ahol a szénhez képest kb. feleannyi CO2-t, és csupán tizedannyi légszennyező anyagot állít elő.

Számos olyan projektben veszünk részt, ahol a szénhidrogének használatának mérséklése céljából biztonságosan leválasztjuk és tároljuk a CO2-t. E projektek pénzügyi megvalósíthatósága és széles körű elterjedése a kormányzati támogatástól függ. Ha CCS-technológiával (Carbon Capture and Storage, CCS) rendelkező földgáztüzelésű erőművekre cserélnék a széntüzelésű erőműveket, azzal akár 90%-kal is csökkenteni lehetne a CO2-kibocsátást. Évtizedes tapasztalatokkal rendelkezünk továbbá a szélenergiával kapcsolatban is, hiszen Észak-Amerikában és Európában kilenc projektben vagyunk érintettek.

A szállítás és közlekedés alapvető fontosságú a modern életvitel szempontjából. Innovációs tevékenységünk célja, hogy segítse az emberek és áruk tisztább, hatékonyabb mozgását, amit a jobb teljesítményt nyújtó kenő- és üzemanyagok – köztük alacsony szén-dioxid-kibocsátású bioüzemanyagok és hidrogénalapú megoldások – fejlesztésével valamint a gépjárművezetők számára biztosított üzemanyag-takarékossági oktatási programokon keresztül valósítunk meg.

Információk a Shellről és a szállítás/közlekedés jövőjéről

További cikkek az Energia és innováció részben

Mindent a földgázról

Földgázzal, a legtisztábban égő szénhidrogénnel segítünk biztosítani az áramellátást szerte a világon.

A technológiai kihívások legyőzése

Innovatív technológiákat dolgozunk ki arra, hogy az egyre nehezebben elérhető helyeken is felkutassunk és biztonságosan feltárjunk további megfizethető energiahordozókat.

A következők is érdekelhetik még

A környezet védelme

A Shell felelős módon biztosítja az energiát, miközben segít a világnak elmozdulni egy olyan jövő felé, amelyben a felhasznált energia minimális hatást gyakorol a bolygóra.

Mit jelent a Shellnél a fenntarthatóság?

A Shell számára a fenntarthatóság a nélkülözhetetlen energia biztosítását jelenti a növekvő népesség számára, az emberek, a biztonságuk és a környezet tisztelete mellett.

Shell Eco-marathon Europe

Ismerje meg Európa legnagyobb üzemanyag-hatékonysági és innovációs diákversenyét, valamint a résztvevő magyar csapatokat.