gazda a kávéültetvényen

A KÁVÉ TÖRTÉNETE

A kávé eredetéről számos legenda kering, íme, a legszélesebb körben ismert: időszámításunk szerint 300 körül, amikor egy Kaldi nevű etióp kecskepásztor a mai Etiópia hegyes vidékén a kecskecsordáját terelgette, észrevette, hogy a kecskéi meglepően felélénkültek. Miután egy bizonyos cserje gyümölcseit fogyasztották, elkezdtek táncikálni, furcsa hangokat hallattak és eszük ágában sem volt hazatérni.

Kaldi kíváncsi lett a különös viselkedés okára, így ő is kipróbálta a gyümölcsöt, melynek kissé édeskés íze volt, és a közepén található magokat gyümölcshús borította. A cseresznye elfogyasztása után ő is úgy érezte, tele van energiával, bármire képes, és a fáradtság érzése megszűnt. Ez volt a kávé felfedezésének pillanata.

kávécserje

A kávécseresznyét az arab népek terjesztették el világszerte, és a kávé pörkölése is arab eredetű. Ebben a régióban nyíltak az első kávéházak is, de kevesebb mint egy évszázad elteltével a kávé Európában is elterjedt. Ma a kávé a kőolaj után a második legnépszerűbb árucikk a világon.

kávécserje

A KÁVÉCSERJÉTŐL A KÁVÉBABIG 

A fiatal kávécserje három év alatt fejlődik ki, ekkor kezd virágozni. A virágok megjelenésükben és illatukban a jázminra emlékeztetnek, a bimbók pedig esőzések után bújnak elő. A kávécseresznyében egy mag van, amelyben két kávébab található. Kizárólag az érett cseresznye szüretelhető, kézzel vagy akár géppel. A szüretelésre legalkalmasabb időszak az éghajlat adottságaitól, a tengerszint feletti magasságtól és az évszaktól függ.

kávé képek

A KÁVÉ AROMÁJÁNAK KIBONTAKOZTATÁSA

A kávébabok jellegzetes kávéízüket a pörkölésnek köszönhetik, és minden kávékeveréknek saját, külön pörkölési módszere van. A pörkölés előtt a kávébabnak valójában nincs íze. A kávé pörkölése során a nedvesség kipárolog, a szemek megnőnek és az aromás olajok felszabadulnak. A cukrok karamellizálódása nemcsak a kávébab ízét, hanem a színét is megváltoztatja. A hőmérséklettől és a pörkölés időtartamától függően a szín lehet világosbarna, közepesen barna vagy akár sötétbarna. Fontos, hogy a szemeket pörkölés és darálás után levegőtől elzárva tartsuk. A kávé minősége és íze is romolhat, ha oxigénnel kerül érintkezésbe.

TIPP: Otthon is jól záródó dobozban tartsuk kávénkat!

MI AZ A LATTE ART?

A Latte Art alkotás, a kávé és a tejhab segítségével. Kézügyességgel és sok gyakorlattal különféle formákat alkot tejjel a barista a kávéba: szív, virág, koszorú, kagyló, delfin, stb. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

MILYEN A TÖKÉLETES TEJHAB?

Sima, egyenletes, szinte egyetlen buborék sem látható benne.

Ami érdekelheti még

Kóstolja meg barista kávénkat!

Odaadás és szakértelem minden csepp kávéban. Shell Café. Mindig érdemes betérni!

Kávé odaadással és szakértelemmel

A Shell Café lelkes személyzetének szakmai továbbképzését professzionális baristák irányították. Videóinkból Ön is elleshet néhány műhelytitkot.