Az egyes országokban biztosított kormányzati támogatások:

Franciaország

A francia kormány határozata alapján, 2022. április 1 – július 31. között minden franciaországi Shell állomáson és kártyaelfogadóhelyen történt tankolás után literenként 15 eurócent azonnali kedvezményt írunk jóvá automatikusan.
A kedvezméyn összege beépítésre kerül mind a listaárba, mind pedig a kútárba, így a számlán feltüntetett ár ezt a kedvezményt már tartalmazza. Ezért a kedvezmény összege nem jelenik meg a számlán illetve a bizonylaton külön sorban, csupán egy hivatkozás lesz olvasható, miszerint a számlán feltüntetett árak már tartalmazzák a kormány által biztosított kedvezményt.

Spanyolország

A spanyol kormány 2022.03.30-án hozott rendelete szerint a 2022. április 1 – június 30. közötti időszakban, minden Shell kártyával történő spanyolországi üzemanyag, és pisztolyos AdBlue vételezés után nettó 20 eurócent kerül levonásra literenként (a kedvezmény mértékének nettó és bruttó összege megegyezik, mert a kedvezményt a kormány Áfa mentesen biztosítja).
Miután a számlázási programokban ilyen típusú kedvezmény biztosítása nincs még lefejlesztve, így várhatóan április hónapban a spanyol számlák kiállítása késedelmesen történik.
Az Áfa tartalom nélküli kedvezmény miatt a számlában előreláthatóan a szerződött kedvezménytől elkülönítve külön tételként kell majd szerepeltetni a levonásra kerülő összeget, ezért a ShellFleetHub-on megjelenített árban nem a 20 eurócenttel csökkentett árat fogja látni, hanem a korábbi árat.
Az itt látható nettó árból kell majd a 20 eurócent kedvezményt levonnia ahhoz, hogy megkapja az ön által fizetendő nettó literenkénti összeget.
Felhívjuk figyelmét, hogy a nettóban biztosított kedvezmény miatt a spanyolországi tankolás áfa tartalmát a spanyol kormány által adott kedvezmény nem csökenti.

Jövedéki adó változások

Luxemburg

A luxemburgi kormány 2022. április 13. szerdától - július 31. vasárnapig 0,075 Euró/ liter kedvezményt jelentett be a jövedéki adó csökkentésével.

Hollandia

Hollandia minden termék esetében csökkentette a jövedéki adó mértékét 21%-kal, 2022. április 1-december 31. időszakra vonatkozóan.
Ez jelenleg a diesel üzemanyag esetében 11 eurócent csökkentést jelent literenként, míg az LNG esetében 6,5 eurócent kilogrammonként.

Belgium

Belgium csökkentette a diesel üzemanyag jövedéki adóját 14,45 eurócent / liter mértékben, 2022. március 19-én, és várhatóan 2022. október 1-ig lesz érvényben.
A jövedéki adó visszatérítési rátája is hasonló mértékben csökkent: 0,227 euró / literről 0,082 euró / literre.

Olaszország

Olaszország a diesel üzemanyag jövedéki adóját csökkentette 25 eurócent / liter mértékben, míg a jövedéki adó visszatérítést ezen időszakra megszüntették. (A visszatérítési ráta eddig 21,4 eurócent volt.)

Egyesült Királyság

Anglia a 2022. március 24 – 2023. március 23. időszakra a jövedéki adót 5 penny / liter mértékben csökkentette.

Hatósági árak

Magyarország

A 2022. március 10-én megjelent Kormányrendelet értelmében 2022. március 13. napjától a Shell Hungary zRt. üzemanyag-töltőállomásain kizárólag nagynyomású kútoszlopon keresztül szolgálhatja ki azokat a magyar rendszámmal rendelkező gépjárműveket, amelyek nem minősülnek személygépkocsinak, illetve a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, továbbá az autóbuszokat.
A Kormányrendelet értelmében a nagynyomású kútoszlopon keresztül értékesített üzemanyag termék nem hatósági áras termék, nem vonatkozik rá a 480 Ft/liter maximált egységár.
Bővebben a rendeletről itt olvashat, és a nagynyomású kútoszlopok listáját itt töltheti le.

Szlovénia

2022. május 11 – augusztus 10. időszakra a szlovén kormány az alábbiakban határozta meg az árakat:

Diesel üzemanyag: bruttó 1,668 EUR / liter

95-ös benzin: bruttó 1,56 EUR / liter

Ezt megelőzően, a 2022. március 15 – április 30. közötti időszakban érvényes hatósági ár: bruttó 1,541 EUR / liter a diesel üzemanyagra és bruttó 1,503 EUR / liter a benzinre.