Keskeny vidéki út a tájban

Michèle Mouton

Úttörő raliversenyző, az egyetlen nő, aki rali-világbajnoki versenyt nyert.

„Két utat választanék – egyet egy hétköznapi és egyet egy raliautóval. Az országúti - négykerék-meghajtású - autóval Kenyát választanám, mert ez az ország különleges helyet foglal el a szívemben. Szeretem az ottani tájat és az embereket. A természet egyszerűen gyönyörű arrafelé, és csodálatos állatok népesítik be.

Raliautóval Svédország lenne az úti cél. Szeretek havon autózni: olyan, mint a balett. És egy modern raliautót választanék. Még soha nem próbáltam ki egyet sem. Egész életemben a Quattrót vezettem – jó lenne váltani."

Giuliano Pavone

Az olasz autós újságíró, Pavone egy nyugodt kirándulást élvezne a szülőföldjén.

„Óh, autók istene, küldj nekem egy Citroën DS-t. Tudom, hogy kérhetnék egy vadiúj modellt is, de egy gyermekkori álom számomra többet ér. Adj 24 órát, egy szép szeptemberi napot, és tegyél ki bármelyik úton Pugliában, a szülőföldemen.

Ott majd kényelmesen elhelyezkednék a hatalmas, puha üléseken, elfordítanám a kart, hogy leengedjem az ablakot, és beszívnám a klasszikus autók összetéveszthetetlen illatát. Lassan vezetnék, lustán forgatva a kormánykereket a jobb kezemmel, bal kezem pedig az ablakban nyugodna a szélben."

Vicki Butler-Henderson

Az ötödik sebesség műsorvezetője, Vicki Butler-Henderson egy szívének kedves útvonalat választott.

„Az én utam a Hertfordshire farmra vezetne, ahol felnőttem, és ahol a szüleim a mai napig élnek. Egyetlen társam egy olyan autó lenne, amelyet töviről-hegyire ismerek — a Honda S2000. Az utóbbi nyolc évben számos példányát vezettem, összesen mintegy 160 000 kilométert mentem velük. Csapodárnak érezném magam, ha bármilyen másik modellt választanék.

Néhány legemlékezetesebb utazásom éjszaka zajlott. Ezért teliholdkor utaznék, a felhőtlen égbolt alatt. A tető szigorúan lehajtva, hogy csúcsra járassam az érzékeimet is."

Richard Meaden

Az autós újságíró már bejárta a bolygó néhány legjobb és legzordabb útvonalát.

„Azt az utat választanám, ami szerintem a világ legizgalmasabb 20 kilométere: a Pikes Peak International Hill Climb pályája. A sok szempontból egyedi, nevezetes út többször vált aszfaltról földútra, és közben könyörtelenül emelkedik, amíg fel nem ér a Pikes Peak lélegzetelállító, 4300 méteres magasságába. Ez a szélsőséges út egy magához méltó, radikális autót követel, ezért választanám azt a járgányt, amelyet a legutóbbi eseményeken is használtam, és ez a PVA-06 nyitott kerekű versenyautó.

Kis hegyi út

Allan McNish

Júniusi sikere után a skót már háromszor is megnyerte a Le Manst.

„A motorozás ugyanolyan közel áll hozzám, mint szeretett szülőföldem, Skócia, úgyhogy én motorral szeretném átszelni Skóciát. Meglepő lenne, ha egy skót bármi mást választana, nem igaz?

A motorozás az egyetlen olyan időtöltés, amikor mindent magad mögött hagyhatsz, mindentől megszabadulhatsz, és megtisztíthatod az elmédet. Nincs nálad a telefonod, nincs e-mail vagy internet, nincsenek utasok — csak te és a gondolataid a sisak alatt, egy olyan motoron ülve, amely a legkisebb mozdulatodnak is engedelmeskedik."

Fákkal szegélyezett, jól karbantartott út

Andrea Forni

A Ducati tervezői és műszaki vezetője hűséges ahhoz az úthoz, amelynek gyermekkora óta a rabja.

„Azt az utat kellene választanom, amely az életem része, mióta 16 évesen vezetni kezdtem. Az olasz autós térképeken a neve „Strada Statale N° 65, del passo della Futa". A motorosok számára ez egy legendás út.

Ez köti össze Bologna és Florence városát, egyenesen keresztülhalad a toszkán és emiliai Appennineken. Behunyt szemmel is meg tudnám csinálni. Ez persze nem csoda, ha 20 éven keresztül jársz ugyanazon az úton. Látják, ilyen erősen képes magához láncolni ez a legendás útszakasz."

További részletek a Járművezetők részben

Vezetés Vicki Butler-Hendersonnal

Vicki Butler-Henderson a TV egyik legismertebb autós műsorvezetője az Egyesült Királyság néhány legnépszerűbb műsorában dolgozott.

Gary Inman - Homokvihar

Amikor a terepmotorozásban és kalandmotorozásban járatlan Gary Inman úgy döntött, hogy motorral kel át a Szaharán, nem szerelt fel bütykös abroncsokat a megcsúszások ellen, és tucatszámra el is esett.