veszélyt jelző tábla

1. Legyen éber

Ha a szabályokra inkább irányelvekként gondolunk, mint szigorú parancsokra, akkor tudni fogjuk, hogy mikor alkalmazhatók és mikor nem. Mindig legyen elég rugalmas, hogy a legmegfelelőbben reagáljon a felmerülő kihívásokra.

 

Egy ember felsőtestének körvonalai

2. A vezetés Önről szól

Ne feledje, hogy a vezetés nem csak a járműről szól. Legyen tudatában a környezetének, az autó típusának és a szükséges speciális képességeknek. Összpontosítson és legyen tudatos, amikor a kormánykerék mögött ül, és a képességei egytől egyig az Ön szolgálatába állnak.

 

kanyargós útszakasz tábla

3. Uralkodjon a félelmei felett

Ösztönösen félünk attól, hogy kézbe vegyük az irányítást, amikor kihívásokkal találkozunk az úton.  Ám ha hiszünk saját vezetési képességünkben, akkor észszerű gondolkodással és gyakorlással úrrá lehetünk bármilyen nehézségen.

 

autó biztonsági öve

4. A biztonság egy készség

3-féle vezető van: akik balesetet szenvednek, akik belekeverednek mások baleseteibe, és akik hírből sem ismerik a baleseteket.  A „jó" járművezetők is karambolozhatnak – ennél fontosabb, hogy közben biztonságban vannak.

 

mobile phone graphic on yellow background

5. Ne kalandozzon el a figyelme

Figyelje a környezetét.  Ez alatt nem azt értjük, hogy hallgatja a rádiót, és fél szemmel a sebességmérő kamerákat lesi  – figyeljen inkább a potenciális veszélyforrásokra, akkor nem fogják meglepetésként érni.

 

nyúl ábrája

6. Számítson a váratlan eseményekre

Ha jobban megfigyeli az utat, ki tudja szúrni a potenciálisan balesethez vezető események előjeleit. Vésse jól az eszébe, hogy a balesetek nem elkerülhetetlenek.

 

piros sebességmérő ábrája

7. Haladjon lassan

A gyors vezetés a versenypályára való. Ha kényelmes, észszerű sebességgel utazik, akkor bőségesen van ideje és meglesz a távolság arra, hogy mindenre reagáljon, amivel szemben találja magát.

 

steering wheel graphic on yellow background

8. Tartsa kézben a kormányzást

A legtöbb ember nem fordít elég figyelmet a kormányzásra. Ha kezdi elveszíteni az autó feletti irányítást, akkor ezt először a kormánykeréken fogja érezni, és egyben ez a legjobb eszköz arra, hogy visszavegye az uralmat a kocsi felett.

 

fék, gáz és tengelykapcsoló pedálok ábrái

9. Vezessen finom mozdulatokkal

Kezelje óvatosan a kormányt és a fékeket. Kormányozzon határozottan, de fokozatosan, kerülje a széles mozdulatokat. A fokozott tudatosság azt jelenti, hogy korábban és finomabban fékezhet.

 

70 km/h sebességkorlátozó tábla

10. Legyen tisztában a korlátaival

Nem kell elvégezne egy haladó járművezetői tanfolyamot, hogy ezt felismerje. Fontos, hogy tisztában legyen járművezetői képességeinek korlátaival, és ha tisztában van, ne feszegesse azokat.

 

További részletek a Járművezetők részben

Üzemanyag-megtakarítási tippek

Már egy kis változtatás a vezetési stílusban is nagy megtakarítást eredményezhet. Fogadja meg tanácsainkat, és megtudhatja, hogyan juthat messzebbre kevesebből.

Alternatív üzemanyagok

Fedezze fel alternatív üzemanyagainkat, többek között a cseppfolyós gázt és az AdBlue-t.