A „Shell” szó először 1891-ben jelent meg annak a petróleumnak a védjegyeként, amelyet a Marcus Samuel and Company társaság szállított a Távol-Keletre. A kis londoni cég eredetileg régiségekkel és különös, keleti kagylóhéjakkal foglalkozott. Ez utóbbiak olyan népszerűségre tettek szert – a viktoriánus polgárok előszeretettel ékesítették velük dísztárgyként használt dobozkáikat –, hogy hamar megalapozták a vállalat Távol-Kelettel lebonyolított jövedelmező import- és exporttevékenységét.

Magát a szót 1897-ben emelték be a vállalat nevébe, amikor Samuel megalapította a Shell Transport and Trading Company társaságot. Míg az első logó 1901-ben még egy egyszerű kagylót formázott, addig 1904-re már a fésűkagyló bevezetése mellett döntöttek, hogy képi megjelenést nyújtson a vállalatnak és a márkanévnek.

Amikor a Royal Dutch Petroleum Company és a Shell Transport and Trading társaság 1907-ben egyesült, az utóbbi márkaneve és szimbóluma („Shell” és a fésűkagyló) vált az új Royal Dutch Shell-csoport rövid nevévé, illetve emblémájává. Ezt tovább erősítve 2022. januárjától a vállalat Royal Dutch Shell-ről Shell plc-re változtatta a nevét.

A Shell-embléma formája a grafikai tervezés terén megjelenő trendekkel összhangban fokozatosan változott az évek során. A jelenlegi emblémát 1971-ben vezették be. Az azóta eltelt több mint negyven év alatt kiállta az idő próbáját, mint a világ egyik legismertebb szimbóluma.

Tudjon meg többet magyarországi történetünkről

A Shell hangja

A Shell a 20. század elejétől használ zenét képi és hangalapú kommunikációs anyagaiban, amelyhez énekes közreműködőként többek között Bing Crosby és Sammy Davis Jr. is csatlakozott. A brit mozis és televíziós filmzeneszerző Tom Howe-val zajló együttműködésünk keretében 2015-ben mutattuk be a „Shell hangját”, azt a szignált, amely megragadja a Shell márka – az energiaipar fenntartható jövőjének építését elősegítő innovatív, korszerű vállalat – értékeit és energiáját.

Az eredmény egy háromperces zenekari mű lett, valamint annak több mint 50, különféle zenei műfajokat és stílusokat tükröző változata. Mindegyik változat ugyanarra a központi, különböző stílusokban előadható dallamra épül, ami a kemény hangzású elektromos gitárzenétől kezdve a thai és török adaptációkig bárhogy megállja a helyét. Legrövidebb előadásmódja egy két másodperces emlékeztetődallam – vagy kulcsdallam –, amely például a fésűkagylót formázó logóhoz is társul a Shell-reklámfilmek végén. Azt szeretnénk, hogy ez a dallam idővel ugyanúgy azonnal felismerhető legyen, mint maga a fésűkagyló. 

Hallgassa meg a 2 másodperces emlékeztetődallamot

Tekintse meg a Shell hangjának készítéséről szóló rövidfilmet

A #makethefuture-kezdeményezés

A #makethefuture („alakítsd a jövőt”) névre keresztelt kezdeményezésünk keretében azt a merész kérdést szegezzük az embereknek világszerte, hogy mi lenne, ha az ötletük segíthetne megoldani a világ energiával kapcsolatos kihívásait?

A kezdeményezés célja, hogy felszabadítsa az emberek tudományos leleményességét és kreativitását, arra ösztönözve őket, hogy csatlakozzanak innovációs programjaink egyikéhez – mint például a diákoknak szóló Shell Ideas360 és Shell Eco-marathon, a fiatal vállalkozókat megcélzó Shell LiveWIRE, valamint a tapasztalt újítóknak szervezett Shell GameChanger program.

Napjainkban a világnak minden eddiginél több tudósra, technikai szakemberre, mérnökre és matematikusra van szüksége, hogy választ találjanak a Föld energetikai kihívásaira.

Fejlődés lépésről lépésre

A #makethefuture-kezdeményezés az emberi fejlődést előmozdító innovációkra összpontosít. Tökéletes példa Laurence Kemball-Cook, aki egy igen hatékony ötletet vetett fel a Shell LiveWIRE programjában: egy leromlott állapotban lévő közösségi futballpálya felújítását Morro da Mineirában, Rio de Janeiro egyik szegénynegyedében.

A pálya felszíne alatt körülbelül 200 darab Laurence által kifejlesztett – mozgási energiát átalakító – kinetikus lapot helyeztünk el. Ezek a lapok összegyűjtik a játékosok mozgása által előállított energiát, így a napelemekből származó energiával kombinálva a helyiek mostantól egy részben megújuló áramforrást használhatnak, amely segítséget nyújt a pálya kivilágításához szükséges energia biztosításához.

Tudjon meg többet a #makethefuture-kezdeményezésről

További információk A Shellről részben

Kik vagyunk?

A Shell nemzetközi energia és petrolkémiai vállalat Magyarországon

Tevékenységünk

A Shell egy nemzetközi energiaszolgáltató vállalat, amely célja, hogy gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból is felelős módon szolgálja ki a világban egyre nagyobb teret kapó, a szélesebb körű és tisztább energiaellátási megoldások iránti igényt.

Érdekelheti még:

Az energiaipar jövője

Arra használjuk szaktudásunkat, technológiánkat és innovatív megoldásainkat, hogy több és tisztább energiát biztosítsunk a Föld növekvő lakosságának.

Mindent a földgázról

Földgázzal, a legtisztábban égő szénhidrogénnel segítünk biztosítani az áramellátást szerte a világon.