Három szélturbina képe egy dombtetőn A nettó zéró kibocsátás elérése grafikon ábrájával

A nettó zéró kibocsátás elérése

Az ügyfeleinkkel folytatott, több ágazatra kiterjedő együttműködés keretében dolgozunk a nettó zéró kibocsátásra való átállás felgyorsításában

Két Shell alkalmazott sétál hatalmas napelemek között

A klímaváltozás kezelése egy halaszthatatlan kihívás. A nettó zéró kibocsátás elérése a célunk, ahol a társadalom nem növeli tovább az atmoszférában jelen lévő üvegházhatású gázok mennyiségét.

Célkitűzésünk szerint 2050-ig nettó zéró kibocsátású energiavállalattá válunk a társadalommal és ügyfeleinkkel összhangban. Így támogatjuk az ENSZ Párizsi Megállapodásában meghatározott klímaváltozás elleni ambiciózus célt, ami a globális átlaghőmérséklet növekedésének 1,5° Celsius fokra mérséklése.

Egy rakodóhajó a kikötőben madártávlatból

A nettó zéró kibocsátású energiavállalattá alakulás azt jelenti, hogy csökkentjük a tevékenységeink, valamint az általunk értékesített üzemanyagok és más termékek kibocsátását. Azt is jelenti, hogy a fennmaradó kibocsátást a megfelelő technológiák segítségével kivonjuk és tároljuk, illetve kompenzáljuk.

Átalakítjuk üzleti tevékenységünket és nyitunk az új lehetőségek felé: több alacsony szénkibocsátású energiát kínálunk, mint a bioüzemanyagok, a hidrogén, az elektromos járművek töltése, valamint a nap- valamint szélenergiával előállított energia.

Egy férfi a Shell újratöltő állomást használja, miközben egy kislány az autóból nézi

Célunk elérése azt jelenti, hogy 2030-ra: elegendő megújuló energiát tudunk biztosítani 50 millió háztartás számára; több mint 2,5 millió töltőállomást tudunk üzemeltetni elektromos járművek számára; nyolcszor több alacsony szénkibocsátású üzemanyagot tudunk előállítani; a közlekedési üzemanyagokban pedig 3%-ról 10%-ra tudjuk növelni a bioüzemanyagok és hidrogén arányát.

Együttműködünk ügyfeleinkkel, vállalkozásokkal és más partnerekkel a kibocsátás csökkentése érdekében, beleértve az olyan ágazatokat, ahol különösen nagy feladatot jelent a dekarbonizáció, mint a légiközlekedés, szállítás, közúti szállítmányozás és ipar. Az együttműködés magában foglalja a szén-dioxid-kibocsátás ágazatonkénti csökkentését célzó kormányzati szakpolitikák támogatását. Tovább folytatjuk innovatív vezető szerepünket az ügyfeleink által igényelt tisztább energia előállításában.

A Shell stratégiája a nettó zéró kibocsátás eléréséhez

  • 2021 októberében célul tűztük ki, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentjük az abszolút kibocsátásunkat a 2016-os szinthez viszonyítva. Ez magában foglalja a tevékenységeinkből származó összes kibocsátást (Scope 1), azt is, amely az általunk vásárolt, a működésünkhöz szükséges energiából származik (Scope 2).

  • Mindez a társadalmi igényekkel összhangban van az általunk értékesített üzemanyagok szén-dioxid-kibocsátásának (nettó karbonlábnyom) csökkentésére vonatkozó céljainkkal: 3-4%-os kibocsátáscsökkentés 2022-ig, 6-8%-os kibocsátáscsökkentés 2023-ig, illetve hosszabb távon 20%-os kibocsátáscsökkentés 2030-ig, 45%-os kibocsátáscsökkentés 2035-ig, és 100%-os kibocsátáscsökkentés 2050-ig (a 2016-os szinthez viszonyítva).

  • Több mint 16 500 alkalmazottunk bérezését hozzákapcsoltuk az energiatermékeink szénkibocsátásának 6-8%-os csökkentéséhez 2023-ig (a 2016-os szinthez viszonyítva).

  • Adataink szerint az éves olajtermelésünk 2019-ben érte el a csúcsot, és várhatóan évente 1-2%-kal fog csökkenni 2030-ig.

  • Közel 1 milliárd dollárt fektetünk évente alacsony szénkibocsátású energiába, például elektromos járművek töltésébe, hidrogénbe, bioüzemanyagokba, valamint nap- és szélenergiával előállított energiába. Ezt az összeget közel 2 milliárd dollárra tervezzük emelni, amennyiben sikerül megtalálnunk a megfelelő kereskedelmi lehetőségeket.

  • Szándékaink szerint évente további 25 millió tonna szén-dioxid kivonási és tárolási (CCS) kapacitást biztosítunk 2035-ig, ami a kanadai Quest létesítményünk méretével megegyező 25 CCS létesítménynek felel meg.

  • 2025-ig befejezzük a szén-dioxid-kibocsátással járó fáklyázás gyakorlatát az általunk eddig üzemeltetett eszközökön.

  • 2025-re várhatóan 0,2% alá csökkentjük a Shell által üzemeltetett eszközök metángáz kibocsátását.