4 hengeres motor

Figyeljen oda az autójára

A jól beállított motorral meglepően sok üzemanyagot takaríthat meg. Mindez csupán néhány egyszerű karbantartási teendőt és rendszeres szervizelést igényel.

 

súly kg felirattal az elején

Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől

Minden plusz kiló befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Ezért a csomagtérből és a hátsó ülésről távolítsa el a felesleges holmikat (például a horgászfelszerelést).

Tizenkettő óra tíz percet mutató óra

Kerülje az üresjáratot!

Az üresjárat is üzemanyagot éget el. Alapszabály: ha több mint 10 másodpercig áll valahol vagy vár valakire, akkor állítsa le a motort.

 

Sebességváltó kar

Csak könnyedén!

Minél alacsonyabb fokozaton vezet, annál magasabb a motor fordulatszáma, ami megnövelheti az üzemanyag-fogyasztást. Ezért mindig váltson eggyel magasabb fokozatra, ha az autó ezt kényelmesen bírja.

 

Autó tetőcsomagtartóval

Egy ravasz trükk

A nyitott ablakok vagy kerékpárok és csomagok szállítása a tetőcsomagtartón a légellenállás megnövekedése miatt erősen befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást. Ha gyorsan vezet, azzal növeli a légellenállást, és az autó több üzemanyagot fogyaszt.

Hópihe szimbólum egy négyszögben

Ne merítse az akkumulátort

Alapszabály: minden, ami terhelést jelent az akkumulátornak, az hatással van az üzemanyag-fogyasztásra is – mint a légkondicionáló. De a legrosszabb a kimerülőfélben levő akkumulátor. Ezért ellenőrizze az akkumulátor állapotát. 

 

A térképen egy pontot mutató autónavigáció

Minden a jó időzítésen múlik

A dugóban araszolás rossz hatással van az üzemanyag-fogyasztásra. Ezért, ha ingázik, lehetőleg kerülje a csúcsforgalmat. Azonnal kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást fog tapasztalni.

 

Zöld sebességmérő sárga háttérrel

Tartsa nyitva a szemét

Gondolkozzon előre, amikor vezet! Ha látja, hogy pirosra vált a lámpa, idejében lassítson, ahelyett, hogy teljesen megállna, vagy gyorsítson egy kicsit, mielőtt hegynek felfele indulna. Ezek a kis dolgok is hozzájárulhatnak a jobb üzemanyag-fogyasztáshoz.

 

Üzemanyag-töltő pisztoly

Számít az üzemanyag!

Nem minden üzemanyag egyforma. A jobb üzemanyagok hatékonyabban égnek, és javítják az üzemanyag-fogyasztást. Ezért mindig válasszon jó minőségű üzemanyagot. 

 

Gumiabroncs ábrája

Ellenőrizze a guminyomást!

Amennyiben rendszeresen ellenőrzi, és be is állítja autóján a helyes gumiabroncsnyomást, ezzel nem csak biztonságosabban közlekedhet, de személyautója akár 0,1 liter üzemanyag-megtakarítást* is elérhet 100 kilométerenként. A helyes abroncsnyomást megtalálja gépkocsija gépkönyvében. Amennyiben segítségre van szüksége, a kútkezelő segít beállítani az értéket.

* Forrás: 17/2020 (XII. 21.) MEKH rendelet 1. sz. melléklete – Normatív fajlagos energia-megtakarítások gépjárműfajtánként. A tényleges megtakarítást több tényező befolyásolhatja, többek között a jármű típusa, állapota, a gumi abroncs típusa, állapota, a vezetési körülmények és a vezetési stílus.

További részletek a Járművezetők részben

10 biztonsági tanács

Fogadja meg Don Palmer tanácsait, és Ön is elsajátíthatja a biztonságosabb vezetési stílust.

Gondoskodjon járművéről

Minél jobban törődik a járművével, annál jobban fog az is törődni Önnel, és minden utazás kellemesebb lesz.