A terv a kezdetektől elhibázottnak tűnik. Egy autó? Brugge-ben? Képtelenség. Brugge, ez a középkori gyöngyszem nem az autósok álma. Szűkös, macskaköves sávjain és közterein az éjszakai vezetés csak időpocsékolás.

A korai esti órákban Brugge-be érkezve mindenhol forgalomba ütközünk, amely eldugítja Brugge utcácskáit. A forgalommal szemben haladó kerékpárosok fennakadást okoznak az egyirányú utcákban, és ettől egy szempillantás alatt elveszítjük a fonalat. A navigációnk pánikba esik.

Fekete kabrió halad az éjszakai Brugge-ben

Elhibázott indulás

Így hát leparkolunk, és iszunk egy kávét a Burgon – ez a város egyik gótikus hangulatú főtere. A környezet szép, de vezetési szempontból Brugge nem sok jóval kecsegtet.  Kis autóra van itt szükség, hogy csökkentsük az ütközés veszélyét a várost uraló kétkerekű harcosokkal, turistákkal, és további veszélyeket rejtenek gépkocsik számára a karcsú csatornák és a szorosan összezsúfolt házakból álló utcák is.

Ahogy a sötétség árnyai nőni kezdenek, a történelmi városrészt övező körgyűrűre hajtunk. A város keleti felébe indulunk, elérjük Kruisportot, amely egy kis várkapu a Brugge óvárosát körülvevő vizesárok fölött, és megkezdjük az utunkat az óvárosba, miközben az utcák szép lassan kiürülnek.

A turisták mostanra már eltűntek, elnyelték őket a város vendégfogadói. Magányos biciklisek csattognak hazafelé a macskaköves utcákon. Elhaladunk a vámház mellett, amely 1477-ben épült, majd elhagyjuk a Városi Színházat is, Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt neoreneszánsz színházépületét. Iránytűnk az Onze Lieve Vrouwekerk katedrális holdfényben fürdő, szédítő tornya.

Kísérteties érzés egy gyéren megvilágított, gótikus városban autózni a telihold varázsa alatt. A vízköpő sárkányok nyugtalanítóan bámulnak ránk a félhomályban. A város történelme éjszaka átszűrődik a falakon.

A brugge-i katedrális homlokzata éjszakai fényekben

Időutazás

Ha egy kicsit hunyorítunk, el tudjuk képzelni a középkori időket, amikor Brugge vezető szerepet töltött be a posztókereskedelemben. Habár a város épületei közül jó néhány a régebbi épületek újraalkotása, a régi és az új kombinációja majdnem tökéletes. Ha leszámítjuk az autókat és az elektromos világítást, akkor akár a 15. században is lehetnénk.

Brugge főtere, a Markt felé megyünk. Belgium egyik leghíresebb építménye, a tekintélyes Belfort torony szédítő magasságokba emelkedik a tér fölött. A Markt számos olyan épületnek ad otthont, amelyek főként középkori épületoromzatok késő 19. századi újraalkotásai, és mindegyik egy kicsit más. Nappal a Markt csak egy turistalátványosság, tele kávéházakkal, gofri- és ajándékárusokkal, de a sötétben feldereng igazi nagysága, lelke átszűrődik a borongós éjen.

Aláereszkedés a sötétségbe

Áthajtunk a Burghoz, ahol órákkal ezelőtt kávéztunk. Most egy lélek sem jár erre. Megállunk a gyönyörű Szent Vér Bazilika előtt, amely a város legszentebb helye és egy üvegcse otthona, amely állítólag Krisztus vérét tartalmazza. Ezután éjfélkor a tér fényei hirtelen kialszanak, és alámerülünk a sötétségbe. 

Az utcai világítás komfortja felé indulunk, és dél felé megyünk, megnézzük a város központi csatornáit, mielőtt az Astridparkhoz és a pompás Magdalena-templomhoz hajtanánk.

Hűvösre fordul az idő, és innentől az estét kinevezzük éjszakának. Észak felé fordítjuk az autót, és visszafelé indulunk a kihalt, szűk utcákon. A palackzöld csatornák mentén csinos házak mellett haladunk el, elhagyjuk a hangulatos éttermeket, a hívogató bárokat, és megcélzunk egy kellemes éjszakai alvást. Ki gondolta volna, hogy egy éjszakai autózás Brugge-ben ilyen élvezetes lehet?

További részletek a Járművezetők részben

Berlin

A valaha felosztott Berlin most egy vibráló, modern metropolisz, amely ötvözi a régit és az újat. Az autós újságíró, James Mills nézte meg a város nevezetességeit.

London

Olvassa el cikkünket, és fedezze fel a hajnali Londont – a dugódíj nélküli és torlódásoktól mentes várost.