Ha elhisszük, ami az útikönyvekben áll, a spanyol főváros eszenciáját nem lehet megfogalmazni egy hazaküldött képeslapon. Státuszát II. Fülöp spanyol királynak köszönheti. De a város mostanra új életre kelt, mint Európa egyik legnyüzsgőbb játszótere.

Madrid belvárosában, a Chueca negyedben autózunk, és látva magunk körül a sok vonzó kiállású embert, egyet kell értenünk a fenti megállapítással. Az óra 01.59-ről 02.00-ra vált, és bár nincs hétvége, minden jel szerint a madridiak ezt az időpontot még az este kategóriájába sorolják. A bárok tömve vannak, az utcákon hömpölyög a tömeg, és amerre nézünk, a mosolyokból lelkesedés sugárzik.

madridi városi utak és utcai fények

Spanyol csoszogás

A meleg levegőben szinte lüktet a tömeg a Chueca és a Centro negyedeiben. Az emberek nem maradnak sokáig egy helyen, a bárokat váltogatva hajszolják a legkedvesebb öleléseket, a leghajmeresztőbb történeteket és a legpezsgőbb hangulatot. Mi is lüktetünk tovább az éjszakával. Madrid közlekedéstisztelete legendás, és még most is, az éjfél utáni órákban, amikor egy újabb munkanap közeleg, a város teljes létszámban az utakon van. Ideje egy kis kitérőt tennünk.

Ezeket az utcákat szegélyekkel látták el, és ide-oda kanyarognak, de szerencsére emberektől és más forgalomtól mentesek. Mint egy vízi csúszda, amely egy medencébe lövi ki az embert, a sávok végül abbahagyják a kígyózást és tekergést, majd kilöknek a tündöklő látványba, ami a Plaza Mayor.

Annak jeléül, hogy milyen erős nép volt valaha a spanyol, a 17. századi impozáns tér épületei magasan és büszkén állnak, középen pedig rosszallóan tekint le ránk III. Fülöp szobra. Szerencsére senki sincs a környéken, így körbesuhanhatunk a macskaköves téren, felfedezve mind a kilenc árkádsort.

A Cibeles tér légi felvétele szürkületkor

Madrid föld alatti megoldása

Kinavigálunk, elhagyjuk a tömeget, és észak felé indulunk, hogy megnézzük a nevezetes Arco de la Victoriát, mielőtt újra bedarálna minket a forgalom. Mint ahogy azt korábban, a mellékutcák labirintusában megtapasztaltuk, ha akarjuk, ki tudjuk cselezni a madridi közlekedési káoszt.

Ez alkalommal a föld alá vetjük magunkat, egy szem elől elrejtett világba. Alagutak roppant hálózatában hajtunk, ahol időnként hét sávban haladhat a forgalom. A hálózat össze van hangolva az M30-as autópályával, és azért építették, hogy megoldást jelentsen a folyton terjeszkedő város közlekedési problémáira. A földalatti vezetések Mekkájának felderítése önmagában is egy egész napos autókázás lenne.

Amikor felkel a nap, éppen csak van időnk a fenséges Palacio Real megtekintésére, mielőtt megterveznénk menekülési útvonalunkat. Még egyszer felpörgetve a motort, a várostól északra, az enyhe emelkedésű hegyek felé vesszük az irányt. Az utak annyira simák, gyorsak és jól járhatók, mint amennyire Madrid zsúfolt, kaotikus és lassú - széles mosollyal az arcunkon vezethetünk rajtuk. Az ilyen bulikat szeretjük.

További részletek a Járművezetők részben

Brugge

Brugge történelmi városa szűk sávjairól és gyalogos zónáiról ismert. Hogyan gondolhatta az autós újságíró, Luke Ponsford, hogy itt ütős pályát talál?

London

Olvassa el cikkünket, és fedezze fel a hajnali Londont – a dugódíj nélküli és torlódásoktól mentes várost.