Ha San Francisco nevezetességeit és földrajzát szinte kizárólag a filmben látott autós üldözésből ismeri, a nagy hatású hatvanas évekbeli McQueen-detektívfilmből - az teljesen normális. De próbálja csak meg követni az akciójelenet pontos útvonalát, és hamar rájön, hogy Peter Yates rendező krónikus következetlenségben szenvedett.

Egyszerűen figyelmen kívül hagyja a tényeket annak érdekében, hogy vizuálisan jól hasson a sztori, és a hét perces üldözés során Yates teleportálja McQueent a város keleti részéből északra, majd délre. Erre Ön valószínűleg soha nem figyelt volna fel, vagy sosem törődött volna ezzel, ha valaki nem hívja fel rá a figyelmét. De mi is mintegy nyomozói szerepben vagyunk itt, hogy megtaláljuk a legjobb útvonalat a városban, szóval ez olyan dolog, amit tudni akarunk.

Elkerüljük a tömeget

Utunk, mint sokan másoké, a Union Square-en kezdődik, amelyet arról a tényről neveztek el, hogy itt gyülekezett az Egyesült Hadsereg az amerikai polgárháború alatt. Manapság bevásárlók és turisták találkozóhelye, akik a drága üzletek, szállodák és színházak miatt gyűlnek össze, és normális esetben a vezetés itt rémálom. De szerencsére akkor nem, amikor odaérünk.

Az éjszaka kései óráiban kísértetiesen kihalt a környék. Élesen északnak vesszük az irányt, Chinatown felé, amely a legnagyobb és legrégebbi Ázsián kívüli kínai közösség. Ügyet sem vetve az egzotikus ételek csábító illatára, ami az utcai éttermekből ingerlően áramlik felénk, továbbhaladunk észak felé, hogy jól rálássunk a Transamerica piramisra, San Francisco egyik jelképére és Észak-Kalifornia legmagasabb épületére.

Most nyugat felé fordulunk, a Lombard Streetre, a Golden Gate híd irányába. Technikailag ezen az útvonalon szemből kéne jönnünk, mivel a Lombard érdekes része mind olyan utca, amely az ellenkező irányból egyirányú. Ezek mind ide-oda kanyargó utcák, amelyek „San Francisco legtekervényesebb útja"-ként ismertek.

Bár bizonyos fényviszonyok között látomásként hathat, de a Golden Gate híd, ahogy fölénk tornyosul a sötétségben, nagyon is valóságos. Az építmény a világ leghosszabb függőhídja volt, amikor 1937-ben befejezték, bár ebben azóta tíz másik szerkezet is felülmúlta.

Az északi oldalon megfordulva, és még egyszer áthaladva a Golden Gate hídon, most San Francisco nyugati oldala felé tartunk, a felső nagy autópályára. Ez a rész kihalt, de a másik oldalon zajlik az élet. A nyílegyenes, kietlen út a Csendes-óceánnal párhuzamosan fut, és ideális hely arra, hogy kicsit magunk mögött hagyjuk a várost, és meglovagoljuk a dagályt. Szintén gyors út vezet az utolsó és több szempontból a leglenyűgözőbb állomáshoz ezen a titkos pályán: a Twin Peakshez.

Gyönyörködés a látványban

Balra fordulunk a Sloaton, még egyszer a Portolán, majd a Twin Peaks Boulevard-ra, közben az útviszonyok egyre romlanak, ahogy egyre feljebb jutunk a hegyen. De nem panaszkodunk, mert amikor felérünk a tetejére, mert a látvány egyszerűen lélegzetelállító. Itt, 280 méter magasan, San Francisco földrajzi középpontjában, ezen a ritka tiszta éjszakán az egész város fénylő takaróként terül el alattunk.

Ám nem gyönyörködhetünk sokáig a látványban. A város itt lesz holnap is, de én úton leszek hazafelé, Los Angelesbe. Lefelé indulunk a hegyről, hogy Frank Bullitt tiszteletére még egyszer, utoljára körbejárjuk az alvó várost.

További részletek a Járművezetők részben

Tokió

Semmi sem hasonlítható ahhoz, amikor az ember a világ műszakilag legfejlettebb országának fővárosában autózik. Nik Berg autós újságíró végigvezet minket Tokió leghíresebb útján.

Varsó

Rohamosan növekvő gazdaságával és ágaskodó nemzeti önérzetével Lengyelország csillaga felemelkedőben van. Maciej Pertynski helyi újságírót küldtük éjszakai portyázásra a fővárosba, Varsóba. Ő pedig újra felfedezte a nagykorúvá vált várost.