Japán fővárosa semmilyen más városhoz nem fogható A HD, a 3D, a kiterjesztett valóság és a robotok városa. Röviden szólva, ez a világ technológiai fővárosa.

Tokió a magasból

Tokió utcái még éjszaka is zsúfoltak. Ez egy energiától duzzadó, éjjel-nappal aktív város. Szerencsére arra is van megoldás, hogy kiszabaduljunk a forgalom szorításából, mégis gyönyörködhessünk a város látványában: a Shuto autópálya. Valójában inkább magasan ívelő autópályák kusza hálózata, mint egyetlen út, és a legtöbb helyen kétsávos. Tokió fő verőerének éles kanyarjaiban, az emelkedőkön és a lejtőkön jól jön a kipörgésgátló, az ABS és a szervókormány.

A Shuto fizetős út, ezért este, amikor az ingázók már elhagyják, eléggé kihalt. A taxisofőrök és a helyiek többnyire nem perkálnak le 900 jent csak azért, hogy élvezetből végigszáguldjanak rajta. Én vagyok a kivétel.

Zavartalan élvezet

A Shibuyai felhajtót választom - legalábbis azt hiszem ez Shibuya, mert a műholdas navigáció fordítása erős kétségek között hagy. Tőlem balra a harajukui városrész, ahol az utcákon csupa fiatal nő jár-kel, öltözéküket külföldies, sőt meglehetősen hajmeresztő stílus jellemzi.

De ma éjjel ügyet sem vetek rájuk, kizárólag erre a hihetetlen útra koncentrálok.

Párizsnak ott a Périphérique és Los Angelesnek a nagyszerű gyorsforgalmi utak, ám a Shuto olyannyira Tokió részévé vált, mint semmilyen más városi út. Eredetileg az 1964-es olimpiai játékokra készült, egy sor fedett folyót követ, amelyek átszövik a metropoliszt. Van egy központi gyűrűje, amely néhol az utcák felett, néhol pedig alattuk halad, és számos mellékút torkollik bele.

Az utak találkozásánál bonyolult, tekervényes csomópontok rajzolódnak ki az égen. Ezek a helyek nemcsak komoly navigációs kihívást, de komoly munkát is jelentenek a fékek, a felfüggesztés és a kormány számára.

A Shuto kanyarjai nem ismernek megalkuvást, és mindig meg tudják lepni az embert. Az éles kanyarok hirtelen jelennek meg, és kiváló vezetési ösztönöket kívánnak.

Tokió technológiai játszótere

Roppongi közvetlen közelében Ginza csillogó fényei felé veszem az irányt. Alattam egy sor üzlet és bemutatóterem fekszik, roskadásig rakva mindennel, a legújabb szuper sportautóktól az úttörő elektronikai cikkekig. Ginza utcái több mint 1000 rádiófrekvenciás azonosító chippel vannak felszerelve, ami a kiterjesztett valóság játszóterévé teszi őket. Ha Tokió a világ technológiai fővárosa, akkor Ginza Tokió technológiai fővárosa.

Elhaladok a sötét Imperial Palace Gardens mellett, mielőtt a föld alá buknék Tokiói központi állomása után. Ez a föld alatti környezet bármely motorhang bemutatására ideális. Lenyűgöző hangélmény. Leengedem az ablakokat, hogy élvezzem a motor visszhangzó dübörgését.

Túlélni a Shutót

Most egy U kanyar jön, azután dél felé veszem az irányt, hogy belekóstoljak a Shuto hírhedt öbölparti útvonalába. A Tokiói-öblöt átívelő, a többszínű napelemes lámpáiról elnevezett Szivárvány-hídon átkelve még mindig meglehetősen kihalt az út. Félúton megállok a Shibaura töltőállomás mellett.

A késői óra ellenére a parkoló belsőégésű motorok hangjától zajos. Skyline-ok és NSX-ek özönlenek be és ki, utasok másznak elő autóikból, hogy megbámulják ezeket a csodálatos gépeket. Aztán egy járőrkocsi jelenik meg, a benne ülő két rendőr bukósisakot visel - ilyet még nem pipáltam, de nem hülyeség, ha számításba vesszük a Shuto könyörtelen természetét.

Eddig mindennel megbirkóztam, amit a Shuto elém tárt, és az ágyam csábítóan hívogat. Csak rá tudnám venni a navigációt, hogy vigyen a szállodámba. Technológia, mi?

További részletek a Járművezetők részben

San Francisco

Pat Devereux autós újságírót San Francisco-i túrára küldtük abba a városba, amelyet a San Francisco-i zsaruban tett halhatatlanná az 1968-as film sztárja, a hidegvérű zsaru, Steve McQuinn.

Varsó

Rohamosan növekvő gazdaságával és ágaskodó nemzeti önérzetével Lengyelország csillaga felemelkedőben van. Maciej Pertynski helyi újságírót küldtük éjszakai portyázásra a fővárosba, Varsóba. Ő pedig újra felfedezte a nagykorúvá vált várost.