Ezzel párhuzamosan, megszűnik a kártyaelfogadás a Frejus és Mont Blanc alagutak franciaországi oldalán illetve a következő hidakon:Pont de Normandie, Pont de Tancarvile, Viaduc du Millau.

Az útdíjat elektronikus fedélzeti egységgel fizetheti, mely euroShell számlájához van kötve, tehát az útdíjat továbbra is utólag, Shell számlán fizetheti.

Fizetés elektronikus fedélzeti egységgel – InterRoute+ és TIS VL

A francia elektronikus útdíj-fizető rendszer 3,5 tonna feletti és alatti járművekre is vonatkozik. A rendszert használó valamennyi járművet külön fedélzeti egységgel kell ellátni. A 3,5 tonna alatti, illetve a pontosan 3,5 tonna súlyú járművek a TIS VL készüléket használják, ami Franciaország területén használható útdíjfizetésre. A 3,5 tonna feletti járművek az InterRoute+ (ITR+) készüléket használják, ami Franciaország, Spanyolország és Portugália területén, igény szerint Belgiumban, valamint a belgiumi Liefkenshoek alagútban is használható díjfizetésre. A készülék használatával az útdíj levonása automatikusan történik, és folyamatos áthaladást biztosít a fizető kapuknál, elkerülve ezzel a hosszas sorban állást.

 Az új rendszer a következő előnyöket nyújtja vállalkozásának:

  • Egyszerű: Egyszerűen rögzítse az elektronikus egységet a jármű szélvédőjére, (ITR+ készülék esetén csatlakoztassa a szivargyújtóra) és máris használható
  • Gyors: Rövidebb várakozási idő a fizetőkapuknál a külön TIS PL sávoknak köszönhetően; nem kell megállni, lehúzni a kártyát és megvárni a blokkot! Ez a gyorsaság hozzájárul a gazdaságosabb üzemeltetéshez és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátáshoz.
  • Előnyös: Az autópálya-üzemeltetők árengedményeket nyújtanak az autópálya használat függvényében. (akár 13% is lehet járművenként).
  • Hatékony: Egyetlen számlán jelenik meg valamennyi franciaországi útdíj-fizetési tranzakció
  • Átlátható: A cég vezetői részletesen nyomon követhetik a fizetős úthálózat használatát
  • Áfa-visszatérítés: A franciaországi útdíjfizetési tranzakciók után megfizetett áfa összegét visszaigényelheti

Jelenleg két féle fedélzeti egység közül választhat:

TIS VL: egész Franciaország területén alkalmas útdíjfizetésre, a 3,5 tonna alatti, illetve a pontosan 3,5 tonna súlyú járművek számára.

InterRoute+: Franciaország, Spanyolország és Portugália területén, igény szerint Belgiumban, valamint a belgiumi Liefkenshoek alagútban is használható díjfizetésre, a 3,5 tonna feletti járművek számára.

 

Franciaországi alagutak és hidak:

A Fréjus és a Mont Blanc alagutak Franciaország és Olaszország között biztosítanak kapcsolatot.

A Fréjus alpesi alagútja 12,8 km hosszú, 9 m széles, és csak két sávból áll. A francia oldalon a Lyonból kiinduló A43 (Maurienne autópálya) vezet az alagúthoz, míg az olaszországi oldalon a Torino felől érkező A32 autópálya csatlakozik be.

A Mont Blanc alagút 11,6 km hosszú és 8,6 m széles. Francia oldalról az A40-es autópálya vezet az alagúthoz, míg Olaszország felől az A5-ös autópálya csatlakozik be.

Mindkét alagútra azonos közlekedési rendszer vonatkozik. A díj mértéke az adott jármű kategóriájától és annak EURO emissziós besorolásától függ.

Az átkelésért legegyszerűbben a Frejus kártyával fizethet, mivel 2017. szeptember 1-től az alagutak francia oldalán megszűnt az euroShell kártya elfogadás. Az alagutak olasz oldalán továbbra is használhatja euroShel kártyáját díjfizetésre.

Fréjus kártya előnyei:

  • átlagosan 20%-os kedvezmény az egyszeri átkelés árából, ezen felül még további akár 13%-os engedmény az egyszeri átkelésre szóló jegyek árából. Ez a második árengedmény évente egyszer kerül kifizetésre és az adott évben történt összes átkelés számától függ.
  • Áfa-visszatérítés a Fréjus-alagút díjaiból. Segíthetünk az áfa visszaigénylésében!

További információért, és a készülék, illetve a Frejus kártya megrendeléséhez, kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 1 480 1111 telefonszámon, vagy keressen minket e-mailben: a kartyainfo-hu@shell.com vagy az utdij-hu@shell.com címen.