Az e-TOLL útdíjfizetési rendszer

2021. szeptember 30-án váltotta fel az addigi ViaToll rendszert az e-TOLL elektronikus útdíjfizetés. Ez egy műholdas technológián alapuló, innovatív megoldás, amely a díjköteles utakon közlekedő járművekből származó helymeghatározási adatokat használja, lehetővé téve a GDDKiA által kezelt autópálya-, gyorsforgalmiút- és országúthálózat kijelölt szakaszain történő elektronikus útdíjszedést. Az e-TOLL rendszert a KAS Szef (Nemzeti Adóhatóság) felügyeli.

Truck travelling on road

Mely járművek díjkötelesek az új rendszerben?

A díjköteles úthálózatot igénybe vevő valamennyi 3,5 tonna tömegű és ennél nehezebb jármű, valamint autóbusz, össztömegétől függetlenül köteles lesz feliratkozni az új e-TOLL rendszerbe. Emellett a vontatmánnyal közlekedő személygépkocsik is kötelesek lehetnek útdíjfizetésre, amennyiben az össztömegük meghaladja a 3,5 tonnát. A mezőgazdasági célú járművek mentesülnek az útdíjak alól.

Steering Wheel

Tudom rendezni az útdíjat a Shell kártyám használatával?

Természetesen igen. A EETS rendszernek köszönhetően ügyfeleink már egy készülék segítségével rendezhetik útdíjaikat azokban az európai országokban, amelyek csatlakoztak az EETS rendszeréhez.

Már kérheti meglévő EETS készülékének kiterjesztését Lengyelországra, az utdij-hu@shell.com e-mail címen. Amennyiben Ön még nem rendelkezik EETS készülékkel, de szeretné megismerni és megrendelni a készüléket, kérjük írjon e-mailt útdíjas csapatunknak az utdij-hu@shell.com címre, vagy töltse ki a lenti jelentkezési lapot, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Milyen előírások vonatkoznak az e-TOLL rendszer felhasználóira?

A felhasználóknak regisztrálniuk kell az új e-TOLL rendszer weboldalán (etoll.gov.pl) majd választaniuk kell a következő lehetőségek közül: OBU (On‑Board Unit – fedélzeti egység), ELD (External Localisation Device – külső helymeghatározó eszköz) vagy az ingyenes e-TOLL mobilapp.

Amennyiben Shell EETS készülékkel rendelkezik, akkor a fenti regisztrációt a Shell végzi. 

Hogyan működik az elszámolás az e-TOLL rendszerben?

Az útdíj elszámolása földrajzi helyzetmeghatározási adatokon alapul, amelyeket a felhasználók továbbítanak a Nemzeti Adóhatóság által kezelt Elektronikus Útdíjszedő Rendszer felé.

More in Útdíjak és útadók

Franciaország

2017. szeptember 1-től megszűnik a euroShell kártya elfogadása a francia útdíj fizetésére. Ismerje meg ajánlutankat, mellyel továbbra is Shell számlán fizetheti a francia útdíjat.

Belgium

Belgiumban az útdíjfizetés vonatkozik minden, 3,5 tonna súlyt meghaladó tehergépjárműre. A díjfizetés fedélzeti egységgel történik, melyből több megoldást is ajánlunk.

You May Also Be Interested In

Shell töltőállomás-kereső

Az ünnepi nyitva tartás változhat, ezért kérjük érdeklődjön a részletekről a töltőállomás elérhetőségein.

Energia és Innováció

Így tárunk fel további, a jelenleginél tisztább energiahordozókat az előttünk álló évtizedekre az emberi zsenialitás, az innováció és a technológia segítségével.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság lényege a Shellnél az, hogy felelős módon biztosítsunk energiát a világ növekvő igényeinek kielégítésére.