Bevallom, hogy én vagyok az ismert univerzum leglomhább motorosa. És mivel a világ nagy részét már bejártam motoron, ezt bizton állíthatom.  Mindazonáltal azt mondják, bölcs ember, aki elfogadja magát annak, aki, úgyhogy már rég nem izgatom magam emiatt.

Egészen addig, amíg azon nem kapom magam, hogy rábólintok, miszerint a B500-on Baden-Badenbe fogok motorozni. A Bike magazine a B500-ast Európa legőrültebb útjának írja le, ahova Németország motorosai mennek, ha már unják a Nürburgringet.

Három motorkerékpár versenyez egy fákkal szegélyezett hegyi úton

Dover hajnalban

Nekem annyi, már megint bolondot csináltam magamból, gondoltam, amikor a kora reggeli órákban felszálltam a Dover-Calais kompra. De boldogan szívtam magamba a motoros kalanddal járó korlátlan szabadság felséges érzését, miközben kelet felé tartottam sárga és zöld mezőkön át, felettem a kicsattanóan kék éggel, előttem a csábítóan hívogató, látóhatárba vesző úttal.

Uzsonnaidőre már Baden-Baden, a kis dél-németországi fürdőváros ősi utcáit róttam. Nem sokra rá beültem egy kis eszem-iszomra a barátságos Gasthaus Auerhahnba, és sorban eregettem le a torkomon a korsó söröket, amelyeket egy hagyományos ruhába öltözött pincérlány szolgált fel. A közhelyek ugyan megnyugtatók, de attól még nem lesz jobb a helyzet.

Három motorkerékpár halad egy hegyi úton

Az igazak álmát aludtam a dunyha alatt, majd elhúztam a függönyt, hogy mögötte megpillantsam a legszebb látványt, amelyet egy motoros elképzelhet: fent a kék ég, a motor a fák között pihen, a napsugarak pedig lassan felszárítják a reggeli harmatot a tankról.

És ami még jobb, az út csak öt méterre van, mert az Auerhahn közvetlenül a B500 elején helyezkedik el. Ez az 50 kilométeres út végig dél felé tart, lassan emelkedik Freuenstadt mezővárosáig.

Először csak incselkedik, tartózkodóan kanyarog és tekereg az erdőségen át egy sor szűk kanyarral, amelyek előbb megfürdetnek a meleg napfényben, majd hirtelen megmerítenek a hideg árnyékban. Robert Pirsig szavaira emlékeztet A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című könyvből: egy autóban el vagy választva a környezettől, míg egy motoron része vagy annak.

Motorkerékpár száguld egy kanyarban

Az érzékekre ható élmény

Az erdei tisztásokon helyenként kis fogadók és szállók állnak, az erkélyeken a dirndlis szobalányok abbahagyják a portörlést, hogy vidáman integessenek tovasuhanó alakomnak. Kicsivel később, de az a kicsi gyönyörű szép, az út csábító kanyarok szimfóniájává válik.

Fenyőillattal az orromban száguldok át rajtuk, alattam bedől a motor, hangja betölti a fülemet, szememet pedig a kanyarok takarására szegezem, minden érzékem csordultig van töltve, mintha már kora reggel pityókás lennék.

Számos kanyarnak nincs takarása, mert teljesen belátható, mindössze annyit kell tennem, hogy az ívcsúcsra összpontosítok, miközben gázt adok, és a következő egyenesbe érek, olyan széles vigyorral az arcomon, mint a Rajna. Az út eddig játszott velem, bedobva néhány szűk kanyart, hogy folyamatos készenlétben tartson, most pedig több száz méterre előttem hirtelen farmok és mezők tárulnak elém, a horizonton pedig hegyek remegnek.

Mostanra egészen felgyorsultam - egyszer még egy másik motorost is megelőztem. Csak egy Vespán vánszorgó nyugdíjas lehetett, de hát valahol el kell kezdeni. Így végződött egy tökéletes motoros nap.

További részletek a Járművezetők részben

Fent a hegyekben

Ha szereti a szabadtéri tevékenységeket, a svájci Alpok mindenben a rendelkezésére áll: síelés, snowboard, hegyi kerékpározás, gyalogtúrázás, vadvízi evezés. De mi másfajta élvezetre vágytunk. James Mills autós újságíró a legendás Flüelapass felé vette az irányt.

Éjféli nap

Csatlakozzon az autós újságíró Angus Frazer utazásához a világ végére, ahogy 1600 kilométert vezet Európa legészakibb csücskéig.