Glenn Wilson

Glenn Wilson 35 éve dolgozik mérnökként az autóiparban. A program kezdete óta tagja a Shell Motor és Gépjármű Technológiai csapatának, és dolgozik Shell V-Power üzemanyagokkal.

Ahogyan Ön vagy én igényeljük a „napi ötszöri" étkezést, az autó vagy a motorkerékpár motorjának is jó étrendre van szüksége.

Glenn Wilson autóipari mérnök, aki több mint 25 éve dolgozik a Shellnél. Tehát rengeteg rutinnal és tapasztalattal rendelkezik, így pontosan tudja, hogy milyen „étrendre" van szüksége egy igazán jó és korszerű motornak ahhoz, hogy sokáig megfelelő minőségben működhessen.

A legfontosabb lépés annak érdekében, hogy kifejlesszük a legkiválóbb teljesítményű üzemanyagot az, hogy megértsük, mi zajlik pontosan a motor szívében: azaz milyen kapcsolat van az üzemanyag és a motor alkatrészei között. Szeretné, hogy autója a lehető legjobban teljesítsen? Ebben hatalmas szerepe van az üzemanyagnak, amit választ.

De hogyan működik a Shell V-Power? Megkértük Glenn-t, hogy vezessen minket végig a motor anatómiáján.

Az égéstér

A motor szíve és tüdeje, ahova a levegő beáramlik, és összekeveredik az üzemanyaggal, mielőtt örvényleni és kavarogni kezd, összesűrűsödik, elég, és az égést követően az égésmaradvány a kipufogón keresztül távozik. Ezt négyütemű Ottó-ciklusként ismerjük.

A benzinmotorokban a gyújtógyertya indítja el az égési folyamatot. Az égés - benzinmotorok esetében „enyhe" - nyomást kelt a motortérben, így a dugattyúk mozgásba lendülnek. Ezzel a folyamattal ellentétben, magas nyomás és hőmérséklet hatására bizonyos üzemanyagok (dízel) maguktól is képesek begyulladni. Ezt „kopogó” vagy „durrogó” hang kísérheti, ahogy a szabálytalan robbanások beindítják az égést. Ennek eredményeként - a szabálytalan vagy nem „tökéletes" égés miatt - a motor teljesítménye csökkenhet, a legsúlyosabb esetekben pedig a motor maradandó károsodást is szenvedhet. A benzin oktánszáma annak a mértéke, hogy mennyire áll ellen az üzemanyag a kopogás jelenségének.

„Az égési folyamat időzítésénél kiemelkedően fontos, hogy az elégetett üzemanyagból származó energia hatékonyan jusson el a motorba. A magasabb oktánszám korábbi gyújtást tesz lehetővé, ami a dugattyúk hatékonyabb, hosszabb és erőteljesebb működéséhez vezet” - állítja Wilson.

Egy autó motorja üzemanyag-befecskendezőkkel

Üzemanyag-befecskendezők

Az üzemanyag-befecskendező feladata, hogy biztosítsa az üzemanyag szétosztását és levegővel való összekeverését a lehető legpontosabb arányban és mennyiségben. Dízelmotor esetében nagy nyomású üzemanyagot kell bepréselni hajszálvékony lyukakon keresztül.

Bizonyos üzemanyagok eltömíthetik az injektorlyukakat, ami megzavarhatja a szórásképet, és ez gyenge égéshez és áramkimaradáshoz vezethet. „A dízelesek különösképpen érzékenyek lehetnek az injektoros lerakódásokra, és ez ténylegesen befolyásolhatja a szórásképet” - állítja Wilson.

Egy autó motorjának szívószelepei

A szívószelepek

A szívószelepek gondoskodnak a motor működése alatt a nyitó-záró feladat elvégzéséről, a fajtájától függően, beengedve a levegőt, illetve a levegő és üzemanyag keverékét az égéstérbe. Egy hagyományos üzemanyag-befecskendezéses benzinmotornál a szívószelepek hozzájárulhatnak a lerakódások kialakulásához, amelynek komoly károsító hatásai lehetnek.

„Ha a benzines szívószelepeknél lerakódások keletkeznek, az autónál gyenge gyorsulási tulajdonságok léphetnek fel, így kevesebb a rendelkezésre álló hajtóerő, és lassabban válaszol a motor” - mondja Wilson.

Dugattyúgyűrűk

A dugattyúgyűrűk arra szolgálnak, hogy tömítést képezzenek a dugattyú és a cilinderfal között, és a hengerfuratokat fel-le mozgassák, percenként több ezer alkalommal.

„Egy motor belseje kíméletlen hely tud lenni, főként alul és felül, a dugattyúk holtpontjainál, ahol azok sebessége gyakorlatilag nulla. Itt nehéz szinten tartani a megfelelő kenést, így súrlódás keletkezhet a dugattyúk és a hengerfalak között” – mondja Wilson.

Ez a terület nehezen kenhető. A gyűrűknek szorosan kell illeszkedniük, hogy megakadályozzák a kenőolaj szivárgását az égési térbe, amely nagyobb szennyezőanyag-kibocsátáshoz vezethet, és vigyázniuk kell arra is, hogy az égési gázok nehogy bejussanak a forgattyúházba.

Ez az a pont, ahol felfedezhető a Shell-technológia egy újabb egyedülálló eleme: „A Shell V-Power Súrlódáscsökkentő Technológiával (Friction Modification Technology – FMT) rendelkezik, amelynek segíthet csökkenteni a súrlódást a kulcsfontosságú motoralkatrészeknél, különösen a dugattyúegységnél. Ilyen módon képes lehet szabadabb működést biztosítani a motor számára, és az értékes energia felszabadításával jobb gyorsulást és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé az autók számára. Ez csak egy példa arra, hogyan lehet a Shell ügyfelek hasznára az, amit a Scuderia Ferrarival fennálló partnerkapcsolatunkból tanulunk.

További részletek a Járművezetők részben

Egy motor anatómiája: a szív állapota

A négyütemű motort közel 150 éve szabadalmaztatták először, de azóta sok minden megváltozott. Megpróbáljuk elmagyarázni, mi történik az üzemanyaggal, amikor a korszerű motorok működésbe lépnek.

10 biztonsági tanács

Fogadja meg Don Palmer tanácsait, és Ön is elsajátíthatja a biztonságosabb vezetési stílust.