Szóval feltankolt kiváló minőségű Shell üzemanyagunkkal. De mi történik odabent a motorban? Mitől indul be a folyamat?

Az egész a vezérlésről szól. A motor a négyütemű ciklus alapján működik, és gyakorlatilag nem változott az elmúlt 100 évben. Habár a részletek nagyban különböznek. Manapság a legfontosabb az, hogy a legtöbb energiát nyerjük a legkevesebb üzemanyag felhasználásával.

De pontosan melyek azok az innovációk, amelyek a mai négyütemű benzinmotorokat olyan fejletté teszik?

Változó szelepvezérlés

Régebben a szívó- és kipufogó szelepek előre beállított, fix időpontokban nyíltak ki és zárultak be, így meghatározták a motor jellemzőit és teljesítményét. Azonban, ha képesek vagyunk megszabni, hogy a főtengely forgásához (a dugattyú helyzetéhez) képest mikor nyíljanak és csukódjanak a szelepek, akkor egy alacsony sebességfokozatban is megbízható motorüzemelésű járművet kapunk.

A változó szelepvezérlés akkor válik elérhetővé, ha megváltoztatjuk a szívó vezérműtengely forgási helyzetét, szem előtt tartva a kipufogó vezérműtengelyét.

Turbófeltöltő berendezés sárga háttérrel

Valvematic, Valvetronic, MultiAir és egyebek

A következő lépésben azt változtatták meg, hogy milyen mértékben és mennyi ideig legyenek nyitva a szelepek. A nyitás méretének és hosszúságának beállításához a legjobb módszer az, ha folyamatosan és széles tartományban végzik el a folyamatot.

Fojtószelepre nincs szükség. Ehelyett, ha a szívószelepeket használnak a légáramlás irányításához, azáltal, hogy megszabják, hogy mekkorára nyíljanak, megszűnik a fő akadály a légáramlás előtt.

Az autógyártók éveket töltöttek azzal, hogy olyan rendszereket hozzanak létre, ahol a szelepek elektronikusan vagy hidraulikusan nyílnak, a vezérműtengely működésétől függetlenül. Végül el is érték ezt a célt 2009-ben, amikor megalkották a MultiAir motort, amely képes alacsony sebességben is jól húzni az autót, és felpörögni, mint egy versenyautó, anélkül, hogy veszítene a teljesítményéből.

Most jön az érdekes rész: egy elektromos mágnesszelep - akár másodpercenként 60 alkalommal - elvezeti az olaj egy részét a hidraulikus csövön keresztül - amennyiben erre szükség van -, miközben a maradék olaj áthalad a szívószelepen. Nagy valószínűséggel ez az elmúlt 100 év egyik legjelentősebb áttörése a dugattyús motorok tervezésében.

Közvetlen befecskendezés

A közvetlen befecskendezéssel az üzemanyag egyenesen a hengertérbe kerül. Kis terhelésnél egy kevés üzemanyagot közvetlenül gyújtás előtt a dugattyú felső holtpontja közelében lehet befecskendezni. Ennek lényege, hogy egységnyi összesűrített levegőhöz elég kevesebb üzemanyagot befecskendezni, és az égés mégis tökéletes marad.

Nagy igénybevétel mellett az üzemanyagot egy szívólöket fecskendezési be, akárcsak a közvetlen befecskendezésnél. Ilyen esetben van idő több üzemanyag bejuttatására, miközben a levegő is lehűl a hengerbe jutáskor. Ezáltal a keverék még jobban összesűrűsödhet a túlmelegedés veszélye nélkül.

Turbófeltöltő berendezés levegőkompresszora sárga háttérrel

Turbófeltöltő

A turbófeltöltő a kipufogógáz kiáramlásakor keletkezett energiát használja fel egy turbinán keresztül, hogy meghajtson egy levegőkompresszort – ez olyan közel áll egy „szabad energialökethez", amilyen közel csak lehet.  A turbó összesűríti a levegőt, és a motorba vezeti, hogy a hengerekben még nagyobb nyomás keletkezzen, és a teljesítmény tovább növekedhessen.

Védje a Shell-lel

A korábban leírt technológia a négyütemű-folyamat működésére épül, azonban a mai motorok számtalan egyéb módon is képesek energiát megtakarítani. A súrlódás a hatékonyság ellensége, így minél könnyebben tudnak mozogni a motor alkatrészei, annál olajozottabb lesz annak működése.

A Shell motorolaj nemcsak a motoralkatrészek kenésében segít, de aktív tisztító hatóanyagának köszönhetően képes megvédeni a motort a káros lerakódásoktól. A Shell Lubematch alkalmazásunksegítségével ellenőrizheti, hogy melyik olaj kínálja gépjárműve számára az optimális védelmet

Négy ütem, négy egyszerű lépésben

Első lépés

hagyományos, üzemanyag-befecskendezéses, négyütemű benzinmotor

Ismerkedjen meg a hagyományos, üzemanyag-befecskendezéses, négyütemű benzinmotor működésével!

1. A szívószelep megnyílik, ahogy a dugattyú az alsó holtpont irányába süllyedni kezd, és beszívja az üzemanyag és levegő keverékét.

Második lépés

Egy motor anatómiája, amely azt mutatja, hogy a dugattyú emelkedik, hogy összesűrítse az üzemanyagot és a levegőt

2. Most mindkét szelep zárt állapotban van, a dugattyú felfelé emelkedik, és összesűríti a levegő és az üzemanyag keverékét.

Harmadik lépés

Egy motor anatómiája, ahogy az üzemanyag és a levegő keverékét begyújtja a gyújtógyertya

3. Még mielőtt a dugattyú elérné a felső holtpontot, az üzemanyag és a levegő keverékét meggyújtja a gyertya.

Negyedik lépés

Egy motor anatómiája, amely azt mutatja, hogy a kipufogószelep kinyit, hogy az égéstermékek távozhassanak

4. A kipufogószelep kinyit, és a dugattyú visszaemelkedik, hogy kiszorítsa az elégett gázokat.

További részletek a Járművezetők részben

A motor anatómiája: a motor táplálása

Minden motor szívében ott kering az életet adó üzemanyag, a Shell V-Power pedig a legjobb teljesítményű üzemanyagunk. Most megmutatjuk, hogyan működik.

10 biztonsági tanács

Fogadja meg Don Palmer tanácsait, és Ön is elsajátíthatja a biztonságosabb vezetési stílust.