Abban a pillanatban, ahogy az első hegyen átszökellő autó feltűnik a szemünk előtt, világossá válik, hogy a tasmánok nagyon is értik a dolgukat. Fényszórói lángolnak, motorja izzik, miközben kipufogója felmorajlik, és a jármű teste egyik majd másik oldalra kileng a folyamatos fel-le száguldozástól. Az éljenzések és kiáltások a közönség soraiból összeolvadnak a gumiabroncsok csikorgásával. A Targa megérkezett, és Tasmania imádja.

Nyitóünnepség

A szigeten megrendezett rali (ahol a „zsebkendőnyi" méretű táv mindössze 362 km keletről-nyugatra és 305 km északról-délre) után a helyiek hangulata meglehetősen elragadtatott.

A városközponton és a vidéki falvakon át, sivár hegyeken keresztül és a mindent körülölelő dzsungel baldachinja alatt, a felkorbácsolt tenger mellett és a gigászi, magányos tavak mentén, a Targa próbára teszi a 300 raliban részt vevő sport- és versenyautót, amely versenyre kel egymással. 

És természetesen minket is. Hiszen mi is követjük őket a különböző lépcsőkön keresztül, ahogy összeszűkült szemeink engedik, fürkészve az előttük álló útvonalat Tasmania lélegzetelállító vidékein. Nem mintha a hajnali négy órás kezdés olyan rossz dolog lenne. Tasmania forgalommentes országútjainak látványa üdítőbb élmény, mint egy dupla eszpresszó.

Egy adag versenytörténelem

A nézők számára a Targa vonzereje nem csak Tasmania változatos tájaiban rejlik. A névtelen versenyzők hősiessége, vagy az ismertebb nevek vonzereje - például az egykori World Rally bajnok, Alister McRae - szintén növelik az érdeklődést. Emellett, ott vannak persze az autók is.

A Ford Escort MkII, a 2.7 RS 911 és a szépen duruzsoló Alfa GTV6s modellek táncolnak szemeink előtt az elmúlt évszázadok ralijainak kaleidoszkópjaként. A kontraszt a lehengerlően hatékony Subaru Impreza WRX STis és a Mitsubishi Evos között kolosszális. És természetesen ott vannak a jelenleg is gyártásban levő, elképesztő autók, mint például a Lamborghini Gallardo, a Superleggara vagy a Porsche 911 GT2.

Tegyen egy kört Ön is!

Néhány útszakasz egyenesen a hegyekbe vezet, míg mások nyílegyenesen az égett narancsszínű síkokon vágnak át. A tengerparti útvonalak azt a drámai hangulatot adják vissza, amelyről azt gondolta, hogy csak filmekben létezhetnek. Hihetetlen érzés lehet valóban végighaladni ezen az útvonalon. Ha már itt tartunk, dobjuk is félre a pénzügyi kérdéseket! Miért ne? Az Újonc Rally (Rookie Rally) a kezdőket vezei be a verseny világába azzal, hogy öt helyett csak három napig tart. Illetve, ha még ez is túl hosszú lenne, a túrakategória lehetővé teszi azt is, hogy végighaladjon az úton a stopperórák nyomása vagy a speciális autós előkészületek költsége nélkül.

Ha még ez sem győzte meg, akkor egy egyszerű látogatás Tasmaniába, és a végtelenül barátságos és kedves lakosokkal való találkozás, illetve az ország örökké emlékezetes tájai és persze a fent említett utak olyan élményt nyújtanak, ahonnan megéri hazaküldeni egy képeslapot.

További részletek a Járművezetők részben

Út Norvégiába

Kevesen hallottak róla. Még kevesebben vezettek rajta. James Mills autós újságíró bemutatja Önnek a Lysebotn út titkos vezetési élvezeteit.

Viharjelzés

Az Egyesült Királyság legcsapadékosabb vidékére utazunk, hogy felfedezzük Európa egyik legjobb útját.