Ember egy autót vezet át egy nagy pocsolyán.

Dalness olyan távol van, hogy még a hegyi mentőosztag tagjai sem hallottak róla. „Dalness? Az meg hol a csudában van?" Jegyezze meg: ne tévedjen el Dalnessben. Még a mi műholdas navigációs rendszerünkben sem szerepel. Így ma reggel beírtuk Dalness GPS-koordinátáit, majd az egyetlen épeszű dolgot tettük, amit minden autómániásnak meg kell tennie, ha van egy autója és néhány szabad napja: feltekertünk egy sálat, és a felséges Skót Felföldre indultunk.

Vezetés az özönvízben

Az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala szerint Dalness a szigetország legcsapadékosabb vidéke. Az éves átlagos csapadékmennyiség 3,3 méter. Szerencsére az egyik leglátványosabb felföldi táj közepén fekszik.

Az utak sem túlságosan cudarok - nagyszerű aszfaltcsíkok ívelnek fenségesen a völgyek mentén, és vágnak az alacsony hegyvonulatok oldalába. A Skót Felföld útjai és ökoszisztémája igazi ínyencség Európa járművezető közönsége számára, és az év 365 napján, napi 24 órán át várja rajongóit.

Amikor végre rátalálunk, az első kérdés az, hogy ki méri a csapadékmennyiséget Dalnessben? Mert egy kíváncsi szarvascsordán kívül mi egy lelket sem látunk. A környező terület térképe azt mutatja, hogy Dalness a National Trust for Scotland 5800 hektáros Glencoe és Dalness területének délnyugati határán található.

Dalness csak néhány kilométerre nyugatra van az A82-estől, Fort William és Crianlarich között. Az útjelző tábla Glen Etive irányába mutat, a jelöletlen út az Etive folyó mellett kanyarog, amely a völgy alját követi. A jó vízellátást élvező hanga fakó narancssárga színe adja a táj jellegzetes árnyalatát. A víz folyamatosan ömlik az égből, és zubog alá a hegyekből. A folyók tombolnak, a tavak vize csapdossa a magas partokat, az esőt vízszintesre korbácsolják a dühös szelek.

Út a semmibe

Még a rossz idő sem tudja elvenni a kedvünket - az üres utak csábítóan hívogatnak. Az A82 pontosan olyan út, amelyre egy autónak szüksége van ahhoz, hogy alaposan kinyújtózzon. Gyors, jól belátható és nagyon változatos magasságokkal van megáldva, biztonságos környezetet nyújt, ahol élvezhetjük a vezetést.

Bár a vásárlás vagy a forgalom örömeiről le kell mondanunk. Nehéz elképzelni, milyen gyéren lakott a Felföld. Ezekkel az utakkal és a környező látvánnyal a régió Európa egyik rejtett kincsét jelenti az autózásért lelkesedők számára .

Autó halad el egy hegyi tó mellett

Shell V-Power tankolás

Mindazonáltal fogadjon meg egy jó tanácsot. Egyik szemét mindig tartsa az üzemanyagszint-mérőn. Glasgow vagy Fort Williams a legközelebbi tankolási lehetőség, így ha erre látogat, akkor tankoljon fel legjobb üzemanyagunkkal, Shell V-Power -szal  Glasgow-ban , mielőtt folytatja útját észak felé.

Amikorra további üzemanyagra van szükségünk, a pult mögött álló hölgy érdeklődik az úti célunkról. „Dalness?” - kérdi. „Soha nem hallottam róla." Amikor elmondom, hogy ez az Egyesült Királyság legcsapadékosabb vidéke, előtör belőle a skót büszkeség. „Ez nem igaz! Mert Fort William az. Ők milliméterben mérik az esőt, mi itt lábban!"

Megállunk a Kingshouse-nál, ez egy régi erőd parázsló széntüzekkel és falakkal, amelyek olyan történeteket tudnának mesélni, hogy a hideg futkosna tőlük a hátunkon. A helyi édes zsemlével egy hadsereg is jóllakna, de mi vagyunk az egyetlen vendégek. Erről eszembe jut, hogy a jó időzítés – ami alatt a késő őszt vagy kora tavaszt értem – mennyire fontos ahhoz, hogy Európa legizgalmasabb útjain élvezhessük a vezetést.

Ideje még egy kiruccanásnak. Kit érdekel, hogy vihar közeleg?!

Legközelebbi kalandjához tankoljon fel Shell V-Power üzemanyaggal, mely segít megvédeni autója motorját a korróziótól és a lerakódásoktól.*

Tudjon meg többet a Shell V-Power üzemanyagokról

 *A tényleges előnyök a járműtől, a jármű korától, a vezetési körülményektől és a vezetési stílustól függően változhatnak.

További részletek a Járművezetők részben

Ördögi hajsza

A Targa Tazmán Utcai Rali egy pokolian izgalmas útvonal. Az úgynevezett „legizgalmasabb aszfaltozott rali" verseny keresztülhalad az Ausztrália keleti csücskénél elhelyezkedő szigeten.

B mint bámulatos

És B mint B500, amely a németországi Baden-Badenbe vezet. Geoff Hill író a végére jár annak, hogy vajon ez-e Európa legjobb motoros útja.