Milyen jó lenne időnként időt szánni arra, hogy csak úgy céltalanul barangoljunk egy olyan kivételes város utcáin, mint Párizs!

Párizs – a név önmagában is álmokról, ideálokról és érzésekről mesél. Még egy párizsi számára is. De visszatérve a földre, Párizs közlekedési szempontból viszont katasztrofális, mintha a várostervezők célja az lett volna, hogy a város folyton beduguljon. És mégis, az autó az egyetlen eszköz, ami gubanc nélkül eljuttathat az egyik környékről egy másikra – az egyik világból egy másikba. Különösen éjjel.

Autó az alagútban

Vendôme-keringő

Végigsuhanunk az utcákon az egyik ilyen világból a másikig: a Place de la Bastille, a forradalom szent helye és máig a dühös tiltakozók találkozóhelye az egyik, a Place Vendôme, a paloták és ékszerészboltok otthona pedig a másik, amely szép, de zárkózott, kissé hűvös és kimért, a birodalmi időkre emlékeztető.

A két világot mindössze hat percnyi távolság választja el egymástól, térben pedig a Rue Saint Antoine, a Rue de Rivoli és a Rue de Castiglione. Az utóbbi hirtelen egy óriási, kikövezett burkolatra vált, amely olyan sima, mint egy táncparkett. Erős késztetést érzünk arra, hogy keringőzni kezdjünk az autóval a tér közepén álló Vendôme oszlop körül.

És már rajta is vagyunk. La Tour Eiffel. Mindenki ismeri jellegzetes körvonalait, de valódi mérete mindig megdöbbentő. A Bir-Hakeim hídról, amely szegecselt vasból készült, az Eiffel-torony tökéletes méretűnek látszik, összhangban van a környezetével.

Bármennyire is szeretnénk itt maradni és csodálni, Párizsnak van egy másik, szintúgy híres ember alkotta szerkezete: a Périphérique Parisien. Itt nem túl sok a látnivaló. Hacsak le nem kanyarodunk, hogy átkeljünk a számos híd valamelyikén. Négy gyalogoshíd és 17 alagút, valamint vasútvonal.

Ha mindegyiken gyorsan átgurulunk, akkor összefűzzük Párizs két partját. A Pont-Neuf a város legrégebbi hídja. A barokk cirádákkal büszkélkedő Pont Alexandre III a Champs-Élysées közeléből a Les Invalides és Napóleon sírja felé visz. A Pont de Grenelle középső pillérén áll a Szabadság-szobor másolata, mint egy hajó orrszobra, és New York-i nővére felé tekint.

Eiffel-torony - Párizs

Elmosódó vonalak

Párizs két partja között sokáig erős ellentétek feszültek. A bal a művészeké, diákoké, intézményelleneseké volt, a jobb partot pedig a Bourse [tőzsde] uralta, itt voltak a legszebb környékek és a Palais Royal.

Napjainkra ez a különbség elmosódott. Különböző minisztériumokra lelhetünk a bal parton, és a modern művészek jórészt átköltöztek a jobb partra, a Champs Élysées-re.

A franciák szerint ez a világ legszebb utcája, akik ritkán viszik túlzásba a visszafogottságot, amikor nemzeti örökségükről van szó. Ennek ellenére a Champs Élysées igencsak kiábrándító tud lenni. Először is, soha nem üres, még a csendes órákban sem, és a valamikor vele párhuzamosan futó szervizutak, amelyek lehetővé tették, hogy autóból nézegessük a kirakatokat, mostanra eltűntek.

A Périphérique Parisien Franciaország legforgalmasabb útja. A város lakói mindennap órákat töltenek kimerítő araszolással a dugókban. De éjjel természetesen szabad az út. A 80 km/h sebességkorlátozással nem beszélhetünk Magny-Coursról, de legalább kicsit nagyobb lendületet engedélyez az autóvezetőknek, mint a főváros fő sugárútjain megengedett 50 km/h. Beállított sebességgel egy kör fél órát vesz igénybe. Úgy körözök a városban, mint egy leszállni készülő repülőgép, és új úton közelítem meg Párizs 36 bejáratának egyikét.

Párizsban minden utcának van mesélnivalója. És a mesék meghallgatásához az autó tökéletes úti társ. Lássuk csak, milyen Párizsokat látogathatunk még meg, mielőtt felkel a nap?

További részletek a Járművezetők részben

London

Olvassa el cikkünket, és fedezze fel a hajnali Londont – a dugódíj nélküli és torlódásoktól mentes várost.

Madrid

A spanyol fővárosban éjjel-nappal zajlik az élet, itt a bulizást sokkal fontosabbnak tekintik az alvásnál. Ennek ellenére elküldtük James Mills autós újságírót egy újabb titkos pálya keresésére.