Gyerekként Rebekah Mohr bűneseteket akart megoldani. „Mindig is bűnügyi elemző szerettem volna lenni és a rendőrségen dolgozni” – meséli.

De a rendőrség helyett – miután először a kanadai McGill Egyetemen szerzett diplomát, majd később a Brit Columbia Egyetem elvégzésével mesterfokozatú statisztikus lett – a Shell csapatához csatlakozott.

Most egy olyan csapat tagja, amely a kibertámadások elleni védekezés módszereinek megtervezésével és fejlesztésével foglalkozik – tehát nem megoldja, hanem megelőzi a bűneseteket.

Készségek és technológiák egyesítése

Rebekah 2013-ban csatlakozott a globális folyamatszabályozási terület (Global Process Control Domain, PCD) IT-biztonsági csapatához, ahol ő volt az első női technikus. Itt alapvető szerepet játszik a Shell eszközeinek kiberfenyegetések elleni védelmében.

„Adatok felhasználásával segítek csökkenteni a kiberkockázatokat, például a számítógépes betöréseket és a virtuális adatlopást” – mondja. „Tehát azzal foglalkozom, amivel mindig is szerettem volna, csak egy másik iparágban.”

Bár Rebekah régóta érdeklődik a technológia iránt, nem erre a munkakörre vágyott, amikor csatlakozott a Shell csapatához. Miután minősített szakmai gyakorlat keretében teljesített egy előírt feladatot, 2010-ben jelentkezett egy teljes munkaidős állásra a Shell végzősöknek szóló programjában.

Három évig dolgozott végzős munkakörben az albertai Scotford Upgrader szervezetnél, mint a vezérlőrendszerek IT-szakértője, majd csatlakozott a Globális PCD IT-biztonsági csapatához. A váltás előrelépést jelentett egy olyan területen, ahol több tapasztalattal rendelkező emberek mellett dolgozhatott, de már a kezdetekkor világos volt, hogy ehhez támogatást is fog kapni.

„Találkoztam a vezetővel, hogy kifejezzem érdeklődésemet a csapat iránt, ő pedig azt mondta, hogy informatikusi és statisztikusi hátterem jól illik a munkakörhöz” – emlékezik vissza Rebekah. „Nem diplomás állás, de rengeteg képzésben részesültem a végzősprogram során, a vezetőm pedig képes volt készségeimet a csapat javára fordítani.”

Ráadásul Rebekah természetes módon érdeklődött a munka iránt – amely hite szerint jelentős hatással lehet az energiaipar jövőjére.   

„Az üzemeltetési technológia a mérnöki tudományok és az IT keresztezése, és egyben a Shell jövője is” – mondja. „A PCD IT hibrid terület, amely jelenleg egyetlen oktatási programban sem létezik.

„Ha nem botlom ebbe a lehetőségbe, sosem szereztem volna tudomást a létezéséről, ami elgondolkodtat arról, milyen egyéb szokatlan karrierútvonalak létezhetnek még a Shellnél, amelyre egyébként sosem gondolnánk.”

Ösztönző példaképek követése

A csapat első női technikusaként Rebeka tudta, hogy úttörő a maga nemében.

Sheryl Sandberg „Lean In” című könyve roppant nagy hatással volt arra, ahogyan a munkaköréről gondolkodott. Rebekah különösen azon ütközött meg, hogy azt olvasta: a műszaki munkakörökben dolgozva a nők széles körben hajlamosak „csalónak érezni magukat”.

"Amikor azt olvastam, hogy ez nem a tudás vagy a képzés hiánya miatt van így, képes voltam figyelmen kívül hagyni a fejemben megszólaló hangot, és elfogadtam azokat a műszaki lehetőségeket, amelyekről tudtam, hogy megvan hozzájuk a szükséges képességem, és így kiváló teljesítményt nyújthatok" – mondta. "Úgy éreztem, ez mindent megváltoztat számomra, és azt szeretném, hogy ezt más nők is megtapasztalják."

Rebekah

Rebekah elmondása szerint az őt ösztönző Alisa Choong, a nemrégiben a TaCIT-csapat Executive Vice Presidentjének (Műszaki és versenyképes IT) kinevezett vezetőnk nyomdokába szeretne lépni, aki behozta a női vezetést erre az egyedülálló, hibrid műszaki területre a Shellnél.

Rebekah most a műszaki területen dolgozó nőtársai példaképe szeretne lenni, arra buzdítva a fiatal nőket, hogy vegyenek fel műszaki tantárgyakat az egyetemeken.

„Meg szeretném találni a módját, hogy ezen készségek fejlesztésére ösztönözzem a fiatal nőket, hogy lehetőségük legyen eldönteni, szenvedélyesen érdekli-e őket ez a munka, és hogy önbizalmat szerezzenek ehhez, mielőtt egyetemre mennek vagy bekerülnek a munka világába.

„Sheryl Sandberg egyik idézete jól összefoglalja mindezt számomra” – teszi hozzá Rebekah. „A jövőben nem lesznek női vezetők. Csak vezetők léteznek majd.”

További információk a Karrier részben

Élet a Shellnél

Ismerje meg az úttörőinket, újítóinkat, kalandorainkat és felfedezőinket a világ számos pontjáról, akik az Ön számára is ösztönzést jelenthetnek Fedezze fel történeteiket, és nyerjen betekintést a Shellnél megvalósított pályafutásukba.

Műszaki és versenyképes IT

Csatlakozzon az innováció élvonalához a Shell TaCIT-csapatában, amely a testreszabott megoldások előállítása érdekében úttörő tudományos szakismeretekkel ötvözi az információtechnológiát.

Érdekelheti még

Női szemmel

Hallgassa meg a Shell néhány befolyásos női alkalmazottját, és fedezze fel, miként irányítják ők szakmai előmenetelüket, és ösztönzik a változást a munkahelyen.

Sokszínűség és befogadás

Hiszünk egy olyan befogadó kultúra megteremtésében, ahol Ön is gyarapodhat. Tudja meg, miért fontos a Shellnek a sokszínűség és a befogadás.

Álláskeresés szakembereknek

Fedezze fel a karrierlehetőségeket, és tudja meg, hogyan gyakorolhat hatást a Shell-lel.