„Az egyetemen nem a jelenlegi munkámat képzeltem el magamnak, de úgy vélem, a diploma megszerzése után megéri nyitottnak maradni a karrierlehetőségekkel kapcsolatban, hiszen a határ a csillagos ég. Kitüntetéssel végeztem el az Universiti Teknologi PETRONAS mérnöki alapképzését, majd a villamos- és elektronikai mérnöki kar mesterképzésével folytattam. Ezután arra számítottam, hogy a kutatás területén kapok munkát. A Shell Végzősöknek Szóló Programjában általam betöltött munkakörökben a tenger alatti vezérlőrendszerek részletes tervezésével, üzembe helyezésével és beindításával foglalkoztam, és eközben végig szorosan együttműködtem különféle egyéb tudományterületekkel.

A Shell Malaysia számos állásbörzét tartott az egyetememen, itt hívták fel először a figyelmemet a Shell Végzősöknek Szóló Programjára, és így léptem be a vállalathoz. A Shell rendkívül jó hírnévnek örvend Malajziában, egyike a Fortune magazin 500-as listáján szereplő cégeknek, amellett, hogy világszintű jelenléttel is rendelkezik, ezért úgy éreztem, itt nemzetközi lehetőségek is várhatnak rám.”

Valódi munka az első naptól kezdve

2011-ben csatlakoztam a Shell Végzősöknek Szóló Programjához, de azóta a fejlődésem hosszú utat járt be, mialatt különféle projekteken dolgoztam. A Shellnél töltött első időkben két éven át többnyire a Prelude FLNG-létesítményben dolgoztam. Amikor elkészül, ez lesz a világ első úszó cseppfolyósítottföldgáz-projektje, amely Ausztrália nyugati partjainál segít majd új energiaforrásokat feltárni.

Azonnal a valódi munkavégzés és közreműködés közepén találtam magam. Senkit nem dobnak azonban a mély vízbe. Ha új vagy, útmutatást kapsz, és kérhetsz visszajelzést, ha segítségre van szükséged. Kijelöltek mellém egy műszaki felkészítést végző kollégát is.

Problémamegoldás akár 1200 méteres mélységben

Amikor a Prelude FLNG-létesítményben dolgoztam, az még a kivitelezési fázis korai szakaszában volt, ezért a megbízásaim az integrált tenger alatti vezérlőrendszer megtervezése, és szigorú tesztelése körül forogtak. A Gumusut-Kakap, vagyis a Shell első malajziai mélytengeri projektje közelében a vízmélység eléri az 1200 métert. Eljutottunk arra a pontra, amikor már minden tervezési és ellenőrzési munka befejeződött, a tenger alatti vezérlőrendszer csomagját pedig a szárazföldön összeszerelték. A projekt 2014 októberében ért el először olajat.

Az olajfúró platformon időztem, üzembe helyezési és illesztőegység-teszteket végeztem, hogy meggyőződjek arról, a csomagom készen áll a használatra, továbbá zökkenőmentesen kommunikál majd a központi vezérlőrendszerrel a platform beindításakor. Ez hoz igazán izgalomba, amikor mindig van mit megoldani.

"Ha vannak megoldandó problémák, akkor tanulhatunk igazán."

Prashanthini Sunderan

A várakozások szerint Gumusut-Kakap naponta 135 000 hordónak megfelelő mennyiségű olajat fog kitermelni. Ez igencsak nagy dolog Malajzia számára.

"Úgy pályáztam meg az állást a Shell Végzősöknek Szóló Programjában, hogy kihívásnak fogtam fel, és ez valóban az is lett a javából. A munkám felülmúlta a várakozásaimat."

Prashanthini Sunderan

További információk a Diákok és végzősök részben

A Shell végzősöknek szóló programja

Fedezze fel a Shell izgalmas és változatos világát. Nézze meg, mit csinálhat és hová mehet.

A Shellnél való munkavállalás előnyei

Fedezze fel a Shellnél való munkavállalás előnyeit, egyedülálló képzési programjainktól kezdve a végtelen lehetőségekig kapcsolatépítésre és együttműködésre.